×

Pijesz kawę z mlekiem? Tracisz w ten sposób wiele z jej prozdrowotnych właściwości

Chyba każdy z nas zna przynajmniej jedną osobę, która nie wyobraża sobie porannej kawy bez dodatku mleka? A może sam(a) nią jesteś? Są też tacy, którzy twierdzą, że kawa ma być czarna, gorzka i tylko taką są w stanie wypić. Okazuje się, że Ci ostatni czerpią z prozdrowotnym właściwości kawy znacznie więcej.

Dodatek mleka do kawy niweluje większość dobroczynnych właściwości tego napoju

Kawa z mlekiem jest łagodniejsza zarówno dla żołądka, ponieważ obniża jego kwaśność, jak i dla pobudzenia organizmu, bo hamuje wchłanianie kofeiny. Nie oznacza to jednak, że kawa z dodatkiem mleka będzie dla nas lepszym rozwiązaniem. Wręcz przeciwnie…

Jak podaje portal kuchnia.wp.pl mleko będzie uniemożliwiało przyswajanie związków chemicznych z kawy, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm. 

Zacznijmy od tego, że kawa bez żadnych dodatków ma 0 kcal. Kiedy dodamy do niej zaledwie 50 ml mleka, przyjmiemy dodatkowo około 50 kcal. Co prawda nie jest to dużo, ale kilka kaw z mlekiem wypitych dziennie daje już całkiem pokaźną sumę kcal, co może mieć znaczenie zwłaszcza dla osób, które chcą zrzucić nieco kilogramów i są na deficycie kalorycznym.

W przypadku mleka nie można nie wspomnieć również o zawartym w nim wapniu. Portal kuchnia.wp.pl podaje, że wapń zawarty w mleku „może zmniejszać biodostępność” – nie będziemy czerpać korzyści z zawartych w zarówno kawie jak i herbacie antyoksydantów (przeciwutleniaczy).

Ponadto kwas zawarty w kawie sprawia, że białka mleka poprzez proces denaturacji stają się dużo bardziej ciężkostrawne. Taka kolej rzeczy musi mieć przełożenie na pracę żołądka, który będzie zmuszony wykrzesać z siebie więcej energii do strawienia napoju.

Czy mleko można zastąpić innym produktem?

Jeśli nie wyobrażasz sobie picia czystej, czarnej kawy, warto poszukać zamienników mleka. Możliwości jest naprawdę wiele. Znacznie lepiej sprawdzą się w tym przypadku napoje roślinne wytwarzane z soi, ryżu, migdałów czy kokosa. Świetnie sprawdzi się również dodatek w postaci łyżki masła, dzięki czemu przygotujesz tzw. „kawę kuloodporną”. Picie takiej kawy będzie miało dodatkowe właściwości dla Twojego zdrowia: wzmocni Twój metabolizm i co ciekawe, będzie sprzyjać odchudzaniu. Niegdyś na temat kawy z masłem wypowiedziała się sama Ania Lewandowska, która jest zachwycona jej właściwościami.

Kawa z masłem? Oczywiście! Od kilku już lat pija ją wielu ludzi na całym świecie, przede wszystkim w USA, gdzie pomysł się narodził. Jego autor Dave Asprey prowadzący blog o zdrowym odżywianiu spopularyzował picie kawy z tłuszczem po wizycie w Tybecie, gdzie zafascynował go miejscowy zwyczaj dodawania masła z mleka jaków do herbaty.

To co, dasz się skusić na filiżankę kawy… bez dodatku mleka?

Źródła: kuchnia.wp.pl
Fotografie: pxhere.com

Może Cię zainteresować