×

Spożywanie owoców i warzyw bogatych w karotenoidy, może poprawić zdrowie kobiet

Badania dotyczące wpływu karotenoidów na zdrowie kobiet wykazały, że ich spożycie może zmniejszyć ryzyko rozwoju wielu chorób. Związki te znajdziemy w żółtych, pomarańczowych i czerwonych warzywach oraz owocach, a także w zielonych warzywach liściastych. Jakie mają właściwości i dlaczego warto wprowadzić je do diety?

Mimo, iż kobiety żyją dłużej niż mężczyźni to są narażone na więcej problemów zdrowotnych. Panie mają zdecydowanie silniejszy układ odpornościowy, jednak prawie 80% chorób autoimmunologicznych dotyka częściej kobiet. Podobnie sprawa wygląda z chorobami neurodegeneracyjny mi takimi jak Alzheimer, schorzenie to również występuje części u kobiet niż mężczyzn.

Niektóre badania sugerują, że wynika to z poziomu narażenia na stres oksydacyjny w związku z czynnikami zewnętrznymi, wewnętrznymi, stylem życia oraz różnicami endokrynologicznymi.

źródło: canva

źródło: canva


Wciąż trwają badania, które mają na celu znalezienie dokładnej przyczyn tego zjawiska. Jednak jeżeli jest to prawdą, to antyoksydanty mogą w dużej mierze złagodzić efekty stres oksydacyjnego i wpłynąć tym samym na poprawę zdrowia.

Pewien czas temu naukowcy zrobili przegląd dotychczasowych badań odnośnie wpływu diety na choroby autoimmunologiczne u kobiet. Odkryli, że dieta bogata w składniki przeciwzapalne czyli na przykład karotenoidy mogą być istotne w zapobieganiu utraty wzroku oraz funkcji poznawczych u kobiet. Przegląd ten został opublikowany w Nutritional Neuroscience.

Ten przegląd opiera się na dziesięcioleciach poprzednich prac, które jednoznacznie pokazują, że dieta bogata w owoce i warzywa – z których wiele zawiera karotenoidy, odpowiedzialne za niektóre z żywych kolorów owoców i warzyw – wiąże się ze zdrowym starzeniem się i długowiecznością oraz niższym ryzykiem chorób przewlekłych – powiedziała dr Amy Keller, adiunkt w Wydziale Endokrynologii, Metabolizmu i Cukrzycy na Uniwersytecie Kolorado w Denver, niezaangażowana w przegląd.

Korzyści zdrowotne wynikające ze spożycia karotenoidów

źródło: canva

źródło: canva


Do najcenniejszy karotenoidów zaliczamy likopen, beta-karoten i luteinę oraz zeaksantynę znajdujące się w pomidorach i zielonych warzywach liściastych. Dieta bogata w produkty zawierające te substancje zmniejsza częstotliwość występowania zaćmy, zwyrodnienia plamki żółtej oraz demencji.


Co więcej poprzednie badania sugerują zwiększenie wydajności komórek co wpływa na poprawę funkcji poznawczych u dzieci, młodzieży i osób starszych zaburzeniami poznawczymi. Związki te mają również kluczowe znaczenie dla rozwoju niemowląt. Jedno z badań wykazało, że kobiety u których zawartość luteiny w ciąży była wyższa prawdopodobieństwo problemów z widzeniem u dzieci było zdecydowanie niższe. Ponadto naukowcy odkryli również, że wysoki poziom karotenoidów w surowicy krwi zmniejsza ryzyko:

– raka jajnika i piersi,
– zapalnej choroby jelit,
– stwardnienia rozsianego,
– sarkopenii,
– opóźnia starzenie się skóry.

Produkty bogate w karotenoidy

źródło: canva

źródło: canva


Jeżeli więc chcemy zachować zdrowie na dłużej warto włączyć do naszej diety produkty bogate w karotenoidy. A oto ich lista: marchew, szpinak, dynia, pomidory, melon, pomarańcza, czerwona papryka, kukurydza, dzika róża, mango, brzoskwinie, jarmuż, brokuły.

Źródła: www.medicalnewstoday.com

Może Cię zainteresować