×

Rozgrzewająca nalewka za grosze. Wspomaga odchudzanie, zapobiega infekcjom i poprawia nastrój

Kardamon to jedna z najdroższych przypraw na świecie. I nie ma się co dziwić w końcu obfituje w wiele cennych właściwości. Wspomaga układ odpornościowy, odchudzanie i pracę serca. Jeżeli chcesz skorzystać z tych dobrodziejstw, wypróbuj przepis na kardamonówkę, czyli nalewkę z kardamonu.

Zdrowotne właściwości nalewki z kardamonu

źródło: canva

źródło: canva

Jej właściwości wykorzystywane były już w starożytnej medycynie ajurwedyjskiej. Szczególnie ceniony jest olejek z tej rośliny. Zawiera w sobie cineol, limonen, terpineol, sabinen, borneol i gingerol. Substancje te są silnymi przeciwutleniaczami, które zwalczają wolne rodniki, a ponadto:

– wspomagają proces odchudzania, poprzez przyśpieszenie metabolizmu,
– oczyszczają organizm z toksyn,
– poprawiają krążenie,
– dodają energii i polepsza nastrój,
– wspomagają pracę serca i zapobiega zawałowi,
– zwiększają libido,
– wpływają pozytywnie na płodność,
– wzmacniają odporność,
– usprawniają trawienie,
– wykazują działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.

Jak przygotować kardamonówkę?

źródło: canva

źródło: canva

W Polsce kardamon można kupić w postaci całych lub zmielonych ziaren. Aby uzyskać jak najwięcej korzyści z tej rośliny zalecamy samodzielne zmielenie nasion tuż przed spożyciem.

Do przygotowania kardamonówki będziesz potrzebował:

– 3g ziaren kardamonu,
– 3 cytryny,
– 3 litry
– 3 l spirytusu nalewkowego o 60 proc. zaw. alk.,
– 1-3 łyżki miodu (opcjonalnie).

Sposób przygotowanie:

Ziarna zmielić bądź rozgnieść w moździerzu. Rozdrobnione nasiona przesypać do słoika i zalać alkoholem oraz dodać sok z cytryny. Słoi dokładnie zakręcić i odstawić w ciemne i ciepłe miejsce na 2 tygodnie. Po upływie tego czasu przecedzić nalewkę przez sito lub gazę. Następnie dodać miód i dokładnie wymieszać, aby składniki się połączyły. Nalewkę rozlać do mniejszych butelek i odstawić na kolejne 3 miesiące.

Kardamonówkę zaleca się pić 3 razy dziennie po 5 ml. Dzięki tej czynności poprawi się nasza odporność, dzięki czemu w sezonie jesiennym będziemy zabezpieczeni przed przeziębieniami i infekcjami.

Napój można stosować także zewnętrznie na opryszczkę, pleśniawki lub jako wcierkę do włosów zapobiegającą łupieżowi i łysieniu.

Komu nie zaleca się stosowania nalewki z kardamonu?

Ze względu na jej silne działanie nalewki nie zaleca się osobom z problemami żołądkowo-jelitowymi tj. wrzody czy nieżyt żołądka. Ponadto nie zaleca się jej również kobietom w ciąży i karmiącym piersiom, dzieciom i młodzieży poniżej 18. roku życia. Osoby przyjmujące leki przed jej zastosowaniem powinny skonsultować to ze swoim lekarzem.

Źródła: stronazdrowia.pl

Może Cię zainteresować