Rozgrzewająca nalewka za grosze. Wspomaga odchudzanie, zapobiega infekcjom i poprawia nastrój
Kardamon to jedna z najdroższych przypraw na świecie. I nie ma się co dziwić w końcu obfituje w wiele cennych właściwości. Wspomaga układ odpornościowy, odchudzanie i pracę serca. Jeżeli chcesz skorzystać z tych dobrodziejstw, wypróbuj przepis na kardamonówkę, czyli nalewkę z kardamonu.
Zdrowotne właściwości nalewki z kardamonu

źródło: canva
Jej właściwości wykorzystywane były już w starożytnej medycynie ajurwedyjskiej. Szczególnie ceniony jest olejek z tej rośliny. Zawiera w sobie cineol, limonen, terpineol, sabinen, borneol i gingerol. Substancje te są silnymi przeciwutleniaczami, które zwalczają wolne rodniki, a ponadto:
– wspomagają proces odchudzania, poprzez przyśpieszenie metabolizmu,
– oczyszczają organizm z toksyn,
– poprawiają krążenie,
– dodają energii i polepsza nastrój,
– wspomagają pracę serca i zapobiega zawałowi,
– zwiększają libido,
– wpływają pozytywnie na płodność,
– wzmacniają odporność,
– usprawniają trawienie,
– wykazują działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.
Jak przygotować kardamonówkę?

źródło: canva
W Polsce kardamon można kupić w postaci całych lub zmielonych ziaren. Aby uzyskać jak najwięcej korzyści z tej rośliny zalecamy samodzielne zmielenie nasion tuż przed spożyciem.
Do przygotowania kardamonówki będziesz potrzebował:
– 3g ziaren kardamonu,
– 3 cytryny,
– 3 litry
– 3 l spirytusu nalewkowego o 60 proc. zaw. alk.,
– 1-3 łyżki miodu (opcjonalnie).
Sposób przygotowanie:
Ziarna zmielić bądź rozgnieść w moździerzu. Rozdrobnione nasiona przesypać do słoika i zalać alkoholem oraz dodać sok z cytryny. Słoi dokładnie zakręcić i odstawić w ciemne i ciepłe miejsce na 2 tygodnie. Po upływie tego czasu przecedzić nalewkę przez sito lub gazę. Następnie dodać miód i dokładnie wymieszać, aby składniki się połączyły. Nalewkę rozlać do mniejszych butelek i odstawić na kolejne 3 miesiące.
Kardamonówkę zaleca się pić 3 razy dziennie po 5 ml. Dzięki tej czynności poprawi się nasza odporność, dzięki czemu w sezonie jesiennym będziemy zabezpieczeni przed przeziębieniami i infekcjami.
Napój można stosować także zewnętrznie na opryszczkę, pleśniawki lub jako wcierkę do włosów zapobiegającą łupieżowi i łysieniu.
Komu nie zaleca się stosowania nalewki z kardamonu?
Ze względu na jej silne działanie nalewki nie zaleca się osobom z problemami żołądkowo-jelitowymi tj. wrzody czy nieżyt żołądka. Ponadto nie zaleca się jej również kobietom w ciąży i karmiącym piersiom, dzieciom i młodzieży poniżej 18. roku życia. Osoby przyjmujące leki przed jej zastosowaniem powinny skonsultować to ze swoim lekarzem.