Kategorie Dieta i odchudzanieOdżywianieZdrowie

Ewa Chodakowska radzi, jak zadbać o siebie na jesień. Wskazówki trenerki są na wagę złota

Jesienią nasz organizm potrzebuje więcej uwagi niż zwykle. To czas, kiedy jesteśmy bardziej podatni na infekcje, a nasza odporność spada. Na szczęście nie musimy się temu biernie przyglądać i możemy zadbać o swoje zdrowie i samopoczucie przede wszystkim przez dietę.

Ewa Chodakowska radzi, jak zadać o siebie na jesień poprzez dietę. Jej rady są na wagę złota

Ewa Chodakowska wraz ze swoim zespołem dietetyczek klinicznych przygotowała listę produktów ważnych dla budowania odporności. Co więc powinno trafiać na nasz talerz, aby być pełnym sił i nie dać się chorobom?

Instagram

✔️Produkty bogate w witaminę C: brukselka, jarmuż, papryka czerwona, zielona, natka pietruszki, szpinak, kalafior, dynia, rzepa, kiwi, czarne porzeczki, cytryna, grejpfrut, pomarańcza.
✔️Produkty bogate w β-karoten: marchewka, natka pietruszki, jarmuż, szpinak, szczaw, szczypiorek, papryka czerwona, morele, brzoskwinie, śliwki.
✔️Naturalne probiotyki, które stwarzają idealne warunki dla rozwoju korzystnych bakterii jelitowych. Do tej grupy należą wszelkiego rodzaju kiszonki. Wzrost korzystnej mikroflory stymulują też fermentowane produkty mleczne, takie jak np. jogurt naturalny, maślanka. Spożywanie ich także hamuje rozwój patogenów w organizmie.

Instagram

✔️Tłuste ryby morskie (łosoś, pstrąg łososiowy, miecznik) to produkty, które warto spożywać ze względu na wysoką zawartość witaminy D3 oraz kwasy omega-3.
✔️Produkty bogate w cynk, gdyż jego niedobór sprzyja stanom zapalnym. Znajdziesz go w orzechach włoskich, nasionach roślin strączkowych, wołowinie, szpinaku, a także produktach pełnoziarnistych.
✔️Bakteriobójczo działają fitoncydy w warzywach cebulowych, np. w cebuli, czosnku, szczypiorku.
✔️Przyprawy, które mają właściwości rozgrzewające: m.in. imbir, cynamon, kardamon, chilli i pieprz cayenne.

Instagram

Polska trenerka fitness w dalszej części wpisu podała kilka przykładów potraw z wykorzystaniem produktów wzmacniających odporność. Wymieniła m.in.: strogonow z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym, pieczonego łososia z makaronem pełnoziarnistym czy krem z pomidorów z imbirem i mleczkiem kokosowym.

Z takimi produktami i daniami przeziębienie i grypa nie będzie Ci straszna 💪.

Źródła: www.instagram.com