×

Jedząc migdały poprawisz stan swoich jelit. Zapomnisz o bólu, wzdęciach i zaparciach

To jasne, że orzechy są zdrową, pyszną i wygodną przekąską. Jednak, które z nich są najlepszą opcją? Jeżeli mowa o zdrowiu jelit, to zdecydowanie są to migdały. Badania wykazały, że pozytywnie wpływają na prace tego narządu oraz mogą być pomocne w zwalczaniu uporczywych zaparć.

Regularne jedzenie migdałów poprawia zdrowie jelit

źródło: canva

źródło: canva

Zdrowe jelita to podstawa. Od niedawna zaczęto nazywać je drugim mózgiem, a to dlatego, że ich stan bardzo istotnie wpływa nie tylko na nasze zdrowie, ale również samopoczucie. W jaki sposób można o nie dbać? Na przykład dostarczając im pre- i probiotyki. Są to bakterie jelitowe oraz substancje, którymi owe mikroorganizmy się odżywiają.

Badania wykazały, że spożywanie migdałów pozytywnie wpływa na skład, ilość oraz aktywność bakterii w naszych jelitach.

źródło: canva

źródło: canva

Naukowcy przeprowadzili badanie na grupie 87 zdrowych, dorosłych osób, które miały w zwyczaju podjadanie między posiłkami. Doświadczenie to polegało na podzieleniu uczestników na 3 grupy:

1) przekąska w postaci 56 gramów całych migdałów,
2) przekąska w postaci 56g zmielonych migdałów,
3) przekąska w postaci muffinki o tej samej kaloryczności.

Badanie trwało 4 tygodnie. Wyniki wykazały, że osoby które miedzy posiłkami spożywały orzechy, miały większy poziom maślana sodu niż grupa spożywająca muffinki.

Co to dokładnie oznacza?

źródło: canva

źródło: canva

Maślan sodu jest krótkołańcuchowym kwasem tłuszczowym, który jest źródłem energii dla komórek znajdujących się w okrężnicy. Dzięki tym komórkom, w jelitach mogą powstawać bakterie jelitowe, zapewniające lepsze wchłanianie się składników odżywczych.

Nie zaobserwowaliśmy istotnej różnicy w czasie pasażu jelitowego, czyli czasie potrzebnym na przejście pokarmu przez jelita, jednak uczestnicy jedzący całe migdały mieli dodatkowe 1,5 wypróżnienia na tydzień w porównaniu z tymi, którzy spożywali migdały zmielone lub nie jedli ich wcale. Sugeruje to, że migdały mogą być również korzystne dla osób cierpiących na zaparcia. — piszą autorzy publikacji.

Dzięki temu badaniu wiemy, że spożywanie migdałów, niezależnie w jakiej postaci, wpływa pozytywnie na zdrowie naszych jelit, a co za tym idzie również i nasze.

Może Cię zainteresować