×

Jak sprawdzić czy karp jest świeży? Oto kilka cennych wskazówek

Święta już za rogiem, więc w sklepach pojawia się coraz więcej wigilijnych przysmaków. W tym oczywiście karp, który jest jedną z tradycyjnych potraw na świątecznym stole. Na co zwrócić uwagę przy wyborze karpia, aby mieć pewność, że jest świeży i smaczny? Oto kilka cennych wskazówek.

Przed zakupem karpia warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów, by po przyjściu do domu nie rozczarować się zakupem.

źródło: canva

źródło: canva

1# Oczy

Jeżeli oczy karpia są błyszczące i wypukłe oznacza to, że ryba jest świeża. Natomiast, gdy te są zamglone i wklęsłe możemy spodziewać się, że karp leży od dłuższego czasu na sklepowej półce.

2# Skrzela

Skrzela świeżej ryby powinny być czerwone.

3# Skóra

Skóra powinna być jasna i lśniąca, a szczęki mocno zaciśnięte. Powierzchnia skóry nie powinna być matowa, śliska ani uszkodzona.

4# Mięso

Świeży karp powinien mieć sztywne i elastyczne ciało oraz żywe barwy. Do sprawdzenia świeżości karpia można użyć palca, który powinien lekko wbić się w mięso ryby. Jeśli mięso jest twarde i nie daje się wbić palcem, oznacza to, że ryba jest już nieświeża. Co więcej gdy ślad, po naciśnięciu nie wraca do naturalnego kształtu, lepiej odpuścić sobie ten okaz.

Możesz również kupić żywego karpia, wtedy masz o wiele większą pewność, że ryba będzie świeża. Jednak w jaki sposób najlepiej przenieść żywe zwierzę do domu?

źródło: canva

źródło: canva

Przede wszystkim weterynarze, zalecają, aby czas od momentu zakupu do powrotu do domu był jak najkrótszy. Ponadto opakowanie w którym przenosimy rybę, powinno zawierać wodę.

podstawowe znaczenie ma zapewnienie rybie możliwości przyjęcia naturalnej pozycji, dlatego kluczowym jest rozmiar opakowania, tak aby ryba nie znajdowała się w nienaturalnej pozycji lub nie była wygięta bez możliwości zmiany pozycji – dotyczy to w szczególności pojemników o sztywnych ścianach, chociaż także ma znaczenie w przypadku foliowych toreb; z uwagi na brak możliwości stałego napowietrzania ilość wody w opakowaniu powinna być co najmniej w stosunku 1:2 masy karpia do objętości wody. – możemy przeczytać w zaleceniu opublikowanym na stronie Głównego Inspektoratu Weterynarii

Źródła: www.msn.com

Może Cię zainteresować