Kategorie Dieta i odchudzanieOdżywianieZdrowe zakupyZdrowie

Podpowiadamy, jak w szybki sposób sprawdzić sprawność lodówki. To prostsze niż myślisz

Lodówka jest podstawowym elementem wyposażenia każdego domu. Ciężko wyobrazić sobie długie przechowywanie żywności bez urządzenia, którego zadaniem jest obniżenie temperatury środowiska chłodzonego kosztem doprowadzanej energii. Problem pojawia się, kiedy panująca w lodówce temperatura wymyka się spod kontroli. W takiej sytuacji warto sprawdzić szczelność urządzenia. Podpowiadamy jak to zrobić.

Jak sprawdzić szczelność lodówki?

Rolą lodówki jest utrzymywanie odpowiednio niskiej temperatury, która będzie sprzyjać przetrzymywanym w niej produktom. Utrata cennego chłodu nie jest wskazana również z innego powodu. W sytuacji gdy urządzenie wyczuwa podwyższoną temperaturą, zmuszone jest zwiększyć pobór mocy, aby obniżyć panującą w chłodziarce temperaturę do określonego pułapu. W dłuższej perspektywie czasu może być to mniej lub bardziej odczuwalne dla naszego portfela, a jak wiemy prąd nie kosztuje mało.

jak sprawdzić szczelność lodówki
Pxhere

Aby ograniczyć dodatkowe, zbędne koszty, a jednocześnie mieć pewność, że nasza lodówka jest szczelna, wystarczy sprawdzić, czy lodówka jest szczelna. Wystarczy Ci do tego kartka papieru lub banknot.

Umieść kartkę papieru lub banknot pomiędzy uszczelką drzwi, a resztą lodówki. Jeśli banknot lub kartka papieru „dobrze się trzyma” i ciężko ją wyciągnąć, to znak, że uszczelka jest w dobrym stanie, a lodówka jest szczelna. W sytuacji gdy banknot lub papier wysuwa się bez problemu lub, co gorsza, opada, lodówka nie jest szczelna. Co należy zrobić w takiej sytuacji? Przede wszystkim obejrzyj dokładnie uszczelkę na całej jej długości. Bardzo możliwe, że w którymś miejscu znajdziesz przyczynę nieszczelności.

Pexels, pixabay

Przechowywanie żywności w lodówce

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że lodówkę możemy podzielić na kilka sfer pod kątem panującej w niej temperatury, co warto wiedzieć w odniesieniu do przechowywanej w niej żywności. I tak oto najniższa temperatura będzie w najniższej części lodówki. Z tego też powodu warto umieszczać tam jedzenie, które psuje się najszybciej – mięso, ryby, nabiał.

Środkowa część lodówki to idealne miejsce dla produktów, których zostały już otwarte i których nie da się ponownie zamknąć. Panująca na tej wysokości temperatura wydaje się być idealna, a dobra wentylacja powietrza sprawi, że długo przechowywane produkty nie pokryje pleśń – przynajmniej nieszybko.

Idąc dalej, najcieplej będzie w górnej części lodówki, gdzie temperatura nierzadko sięga ok. 8 stopni Celsjusza. Jest to idealna temperatura dla kiszonek i zaczynów.

Źródła: shareinfo.pl, poradnikzdrowie.pl
Fotografie: www.flickr.com