13 prostych i skutecznych sposobów na przechowywanie żywności. Zachowaj świeżość na dłuzej
Jak często robisz większe zakupy spożywcze? Jeśli ma to miejsce kilka razy w tygodniu, zawarte w tym artykule wskazówki prawdopodobnie nie będą dla Ciebie. Jeśli rzadziej, owszem. W takim przypadku warto wiedziała, co zrobić, aby zakupione produkty spożywcze jak najdłużej zachowały świeżość i swoje właściwości. Jak prawidłowo przechowywać boczek, wydłużyć przydatność do spożycia marchewki i zadbać o inne produkty?
Oto najlepsze sposoby na przedłużenie świeżości produktów przy jednoczesnym zachowaniu ich smaku
#1 Zioła
Świeże zioła nie będą świeże długo, nawet jeśli będziemy trzymać je w lodówce. Na szczęście istnieją co najmniej dwa sposoby, które pozwolą zachować ich świeżość na dłużej.
- Traktuj je jak kwiaty. W tym celu napełnij szklankę wody i zanurz w niej zioła, które będziesz przechowywać w lodówce. Dzięki temu zyskać 3 do nawet 4 dni na korzyść ich świeżości
- Jeśli chcesz, aby Twoje zioła zachowały świeżość przez dłużej niż 4 dni, zanurz je w roztopionym maśle i zamroź
#2 Kapusta
Największym błędem, jaki możesz popełnić w przypadku przechowywania kapusty, jest trzymanie jej w plastikowej torbie. Idealne miejsce dla świeżej kapusty to szufladka w lodówce. Przechowywana w ten sposób pozostanie chrupka nawet przez kolejne 2 tygodnie.
#3 Sałata i szpinak
Zarówno sałata, jak i szpinak muszą być umyte przed przechowywaniem. Umyj je zimną wodą i umieść w szklanych misach wyścielonych papierowym ręcznikiem, a następnie przykryj je folią i włóż do lodówki.
#4 Cebula
Przechowywanie cebuli w lodówce nie jest dobrym pomysłem ze względu na wilgoć. Jakby tego było mało, cała lodówka i inne produkty przesiąkną zapachu cebuli, a tego z pewnością byś nie chciała. Znacznie lepszym rozwiązaniem będzie umieszczenie cebuli w drucianym koszu, który zapewni jej odpowiednią wentylację. W ten sposób pozostanie świeża przez kolejne miesiące. Pamiętaj również o tym, aby nigdy nie przechowywać cebuli razem z ziemniakami.
>#5 Chleb
Plastikowe opakowania i różnego rodzaju torby to najgorszy wróg świeżego chleba. Zamiast tego owiń go czystym ręcznikiem kuchennym i przechowuj w chlebaku lub kuchence mikrofalowej. Spróbuj, a przekonasz się, że pieczywo zachowa świeżość i miękkość na dłużej.
#6 Marchew
Jeśli marchew ma liście, odetnij je. Bez nich marchew pozostanie świeża i zachowa swoje właściwości. Za wszelką cenę unikaj przechowywania marchwi w plastikowych torbach i pojemnikach. Najlepszym miejscem będą dla niej szufladki w lodówce.
#7 Jagody
Umyte, przechowywane w plastikowym lub szklanym pojemniku jagody, nawet jeśli są umieszczone w lodówce, zaczną się szybciej psuć. Rada? Umyj je dopiero przed spożyciem. Przechowuj je w pojemniku, który umożliwia swobodny przepływ powietrza. Durszlak świetnie się tutaj sprawdzi.
#8 Banan
Chcesz aby Twoje banany dłużej pozostały świeże? Owiń ich końcówki folią. Choć może się to wydawać bez sensu, to naprawdę działa – proces dojrzewania zostanie znacznie spowolniony.
#9 Grzyby
Jeśli kupujesz grzyby w plastikowym pojemniku, wyjmij je z niego od razu po powrocie do domu. Zmyj z nich reszki brudu i rozłóż do wyschnięcia. Następnie zawiń je w papierowe ręczniki, umieść w papierowej torbie i włóż do lodówki.
#10 Boczek
Kiedy już wyciągniesz boczek z opakowania, nie wkładaj go do niego z powrotem. Jeśli to zrobisz, szanse na rozwój niekorzystnych dla zdrowia bakterii znacznie się zwiększają. Zamiast tego zamroź boczek w szczelnym pojemniku lub ciasno owiniętej, plastikowej torbie. Równie dobrze możesz przechowywać go w szczelnym pojemniku w lodówce.
#11 Cytryna
Cytryna powinna być przechowywana w plastikowej torbie w lodówce. W ten sposób zachowa świeżość nawet przez miesiąc. Należy jednak pamiętać, aby zapewnić im wystarczającą ilość miejsca do swobodnego przepływu powietrza.
#12 Mięso
Jak przechowywać mięso, aby jak najdłużej pozostało świeże bez konieczności jego zamrażania? Jest na to sposób. Co prawda nie przedłuży jego przydatności do spożycia o kolejne tygodnie, ale o kilka najbliższych dnia na pewno tak. W tym celu umieść kawałek mięsa w plastikowym pojemniku i napełnij go oliwą z oliwek. Oliwa opóźni proces psucia się mięsa, a jednocześnie sprawi, że będzie jeszcze smaczniejsze. Możesz wykorzystać ten proces do marynowania. Warto jednak pamiętać, że takie rozwiązanie nie sprawdzi się w przypadku mielonej wołowiny.
#13 Ser owczy i ser feta
Któż nie uwielbia sera feta… To świetny dodatek do wielu różnych potraw. Problem polega na tym, że kiedy już go otworzymy, pasuje zjeść go w całości, bowiem jego okres przydatności do spożycia jest po otwarciu bardzo krótki. Na szczęście jest na to sposób. Możesz przechowywać go w solance.