Wskazówka od ekspertki jak nie należy kisić ogórków
Na targach kilka tygodni temu pojawiły się już polskie ogórki gruntowe. Oznacza to, że sezon na kiszenie właśnie się zaczął. Jest to świetny sposób na zachowanie, a nawet wzbogacenie prozdrowotnych właściwości tego warzywa. Jak zrobić to dobrze i jakich błędów unikać by cieszyć się pysznymi ogórkami kiszonymi? Podpowiemy w tym artykule.

źródło: canva
Dlaczego warto kisić ogórki?
Ponieważ jest to bardzo zdrowe. Kiszonki zawierają szeregów cennych składników, które dobroczynnie wpływają na nasze zdrowie, a w szczególności na jelita. To wszystko dzięki bakteriom, które inicjują proces fermentacji i wytwarzają kwas mlekowy. Kiszonki są najprostszym i najtańszym sposobem dostarczenie organizmowi probiotyków.

źródło: canva
Aby w pełni cieszyć się dobrodziejstwami kiszonek, należy zachować pewne zasady i przed wszystkim unikać plastikowych butelek do kiszenia. Mimo, że są powszechnie używane, nie powinno się praktykować tego sposobu. Ich ponowne wykorzystanie w celu kiszenia warzyw może stwarzać niebezpieczeństwo dla zdrowia.
Sylwia Panek, chemiczka ostrzega, że w wyniku używania plastikowych butelek do kiszonej żywności przedostają się szkodliwe związki takie jak antymon, ftalany i inne substancje endokrynnie czynne. WHO czyli Światowa Organizacja Zdrowia uznała antymon za substancję szkodliwą dla zdrowia. Natomiast ftalany mogą ingerować w prace układu hormonalnego w naszym organizmie.

źródło: canva
Najlepszym sposobem na ograniczenie przedostania się tych związków do żywności będzie kiszenie ogórków, jak i innych warzyw w szklanych słoikach. Szkło jest produktem bezpiecznym i idealnym do przygotowywania kiszonek. Tyczy się to również domowych nalewek.