8 urodowych korzyści, dla których powinieneś jeść jajka. Zapomnisz o kruchych włosach i paznokciach
Jajka królują w wielu kuchniach na świecie. Dzięki nim możemy piec, jeść pyszną jajecznice czy omleta. Co więcej, na pewno jest tu wielu miłośników jajka sadzonego, na twardo lub na miękko. Sposobów jedzenia jajek jest całe mnóstwo! Pytanie jest tylko jedno – czy jajka są naprawdę zdrowe czy jednak mogą nam szkodzić?
Twierdzi się, że jajka są jednym ze zdrowszych posiłków na świecie
Są bogate w żelazo, przeciwutleniacze i aminokwasy. Wzmacniają mięśnie, ponieważ dostarczają wysokowartościowego białka, ale czy jest coś jeszcze? Co takiego cennego dają nam jajka?
#1 Upiększają – jajka mają dużo witamin, minerałów, a także związków siarki aminokwasów, które poprawiają stan skóry, włosów i paznokci

źródło: canva
#2 Zmniejszają stres – aminokwas jest neuroprzekaźnikiem zapewniającym spokój i dobry nastrój
#3 Regulują cholesterol – chociaż jedno jajko ma 200 mg cholesterolu to on sam go obniża
#4 Dbają o mocne zęby i kości – powinnyśmy je jeść zwłaszcza w okresie jesieni i zimy, kiedy zaczyna brakować nam witaminy D
#5 Pomagają lepiej widzieć – jajka mają luteinę i zeaksantynę, czyli przeciwutleniacze, które odgrywają ważną rolę w zachowaniu zdrowego narządu wzroku
#6 Zmniejszają ryzyko chorób serca – dzięki wysokiej zawartości choliny

źródło: canva
#7 Wzmacniają system odpornościowy – dzięki zawartości witaminy A, B12 i selenu
#8 Wspomagają odchudzanie – jajka są bardzo sycące, wiec wystarczy zjeść jedno jajko na twardo przed wyjściem na imprezę, a możesz mieć pewność, że nie złapie Cię wilczy głód
Jakie jajka są najlepsze i jak je przyrządzać?
Zazwyczaj gotujemy jajka za długo, co daje nam konsystencje kamienia. Przez to tracą wiele składników odżywczych. Takie jajka można szybko rozpoznać, ponieważ żółtko staje się szaro-zielone. Oznacza to, że zostało ono otoczone siarczkiem żelaza.
Jajko na miękko gotuj od 3 do 5 minut
Jajko na twardo gotuj 10 minut i ani chwili dłużej!
Wychodzi na to, że jajka to samo zdrowie! Pamiętaj jednak, że nie każdy może spożywać je w dużych ilościach. Najlepiej skontaktuj się ze swoim lekarzem!