×

Jajka Kinder wycofane! W wielu seriach wykryto salmonellę

Niedawno brytyjskie media poinformowały o 63 zakażeniach pałeczką Salmonelli. W większości przepadków były to dzieci, ponieważ prawdopodobnym źródłem bakterii były popularne czekoladowe jajka – Kinder Niespodzianka. Ze względu na doniesienia o podobnych sytuacjach w innych krajach jak np. Irlandia, Francja czy Niemcy firma Ferrero zadecydowała, o wycofaniu wadliwej partii. Decyzja dotyczy również polskich sklepów.

Bakteria Salmonelli w czekoladowych jajkach marki Ferrero

Agencji Standardów Żywności (FSA) opublikowała na twitterze, że wycofanie partii ma „potencjalny związek z epidemią salmonelli”. Dotyczy to Kinder niespodzianki oraz trójpaku czekoladowych jajek, które mają datę ważności między 11.07.2022 a 7.10.2022. Wszystkie te produkty zostały wyprodukowane w tej samej fabryce w Belgii.

„Dobrowolnie wycofujemy wybrane partie Kinder Surprise (z brytyjskich sklepów – red.) jako środek zapobiegawczy, ponieważ dowiedzieliśmy się o możliwym związku z wieloma zgłoszonymi przypadkami salmonelli” – poinformowała firma.

Czy z polskich półek sklepowych znikną Kinder Niespodzianki?

Kinder Niespodzianka jest bardzo popularnym produktem, szczególnie w okresie Wielkanocnym. Czy powinniśmy w takim razie wstrzymać się z kupowania tych słodyczy dla swoich pociech?

„Wiemy, że te konkretne produkty są popularne zwłaszcza w okresie Wielkanocy, dlatego zachęcamy rodziców i opiekunów dzieci, aby sprawdzili, czy nie posiadają w domu produktów objętych proces wycofywania” – powiedziała Tina Potter, szefowa FSA

Ponadto firma Ferrero posunęła się o krok dalej i postanowiła wycofać z polskich sklepów, kilka partii produktów, które również zostały wyprodukowane w Belgii. Zaliczają się do nich m.in. Kinder Niespodzianka Maxi 100g, Kinder Schokobons 46g, 125g, 200 g oraz Kinder Maxi Mix Peluche 133g, zawierających Schokobons, z datą przydatności do spożycia pomiędzy 14 lipca 2022 a 18 września 2022.

źródło: canva

źródło: canva

Salmonella – przebieg choroby i jej objawy

Do zakażenia dochodzi w wyniku spożycie pokarmów zawierających pałeczkę salmonelli lub nieprzestrzegania zasad higieny. Najczęstszymi produktami powodującymi chorobę są jajka, mleko oraz drób. Jednak mogą to być również wyroby cukiernicze, garmażeryjne, owoce, warzywa i skażona woda. Bakterie przenoszą również zwierzęta, które wcale nie muszą wykazywać oznak choroby. Pierwsze objawy mogą wystąpić w przedziale od 6 do 48 godzin od zakażenia, a są to:

– nudności
– wymioty
– bóle brzucha
– biegunka
– gorączka

U dzieci choroba może przebiegać ciężej

U najmłodszych może dojść do poważnych powikłań oraz pogorszenia ogólnego stanu zdrowia. U dzieci dodatkowymi symptomami jest senność i apatia, suchość błon śluzowych oraz zmniejszona ilość oddawania moczu. Jeżeli zauważysz u siebie bądź u swojego dziecka, powyższe objawy skontaktuj się jak najszybciej z lekarzem.

Źródła: www.ofeminin.pl

Może Cię zainteresować