×

Jajecznica przygotowana w ten sposób to raj dla podniebienia. Nie musisz wiele zmieniać

Jajecznica to bez dwóch zdań jedno z najczęstszych i najchętniej przygotowanych śniadań w Polsce. Jak to jednak w przypadku dań bywa, jajecznica jajecznicy nierówna. I choć wydawać by się mogło, że niewiele można tutaj wskórać, jajecznica przygotowana na podstawie poniższego przepisu cieszy się bardzo dużym uznaniem. Przekonaj się sama!

Kilka słów o jajecznicy

Jajecznica to potrawa znana od pokoleń. Wszystko ze względu na jej szybkość przygotowania, prostotę i właściwości. Aby przygotować tę najprostszą, wystarczy wbić na patelnię z niewielką ilością tłuszczu – jedni wykorzystują do tego masło, inni olej, a jeszcze inni smalec – kilka jaj, wymieszać je i poczekać, aż się zetną. Wiele osób udoskonala jednak jej smak dodając do niej różnego rodzaju produkty (m.in. boczek, cebula) czy przyprawy (m.in. pieprz, sól). To właśnie dzięki temu jajecznica może być przygotowana dosłownie na setki sposobów.

Oprócz prostoty w przygotowaniu i niezastąpionego smaku, przygotowując jajecznicę otrzymujemy solidną dawkę składników odżywczych. Weźmy pod lupę najprostszą jajecznicę przygotowaną na płaskiej łyżce masła. Zaledwie 100 g takiego dania dostarczy nam 12,7 g białka, 1,4 g węglowodanów, 18 g tłuszczów i 0,2 g błonnika. Do tego dochodzi porcja witaminy A, D, wapnia i magnezu. Tak przygotowany posiłek w 100 g dostarczy nam 216 kcal, podczas gdy spora część wartości energetycznej będzie miała swoje pochodzenie z białka. W przypadku gdy zrezygnujemy z tłuszczu do smażenia (przygotujemy jajecznicę na patelni teflonowej), porcja jajecznicy dostarczy nam już jedynie 140 kcal. To szczególnie istotne dla osób, które są na deficycie kalorycznym i skrupulatnie liczą kalorie.

Jajecznica na oleju może być zaskakująco pyszna. Ten przepis to istny majstersztyk

Zacznijmy od początku, czyli od doboru tłuszczu. Znaczna część osób nie wyobraża sobie jajecznicy bez masła czy smalcu. Tymczasem ta usmażona na oleju może być równie smaczna. Właśnie ten rodzaj tłuszczu został wybrany do przyrządzenia jajecznicy, której sposób przygotowania znajdziesz poniżej.

Wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania niewielkiej porcji jajecznicy, to:

  • 2 jajka,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka szczypiorku,
  • 1 łyżka kopru,
  • 1 łyżka pietruszki,
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy naturalnie od rozgrzania oleju na patelni
  2. Na rozgrzany olej wrzucamy szczypiorek
  3. Wbijamy jajka i za pomocą drewnianej łyżki mieszamy białka pozostawiając żółtka nietknięte
  4. Kiedy się zetną, ściągamy patelnię z ognia i doprawiamy solą oraz pieprzem
  5. Następnie ponownie stawiamy patelnię na ogniu i mieszamy żółtka do momentu, aż lekko się zetną
  6. Wykładamy tak przygotowaną jajecznicę na talerz, posypujemy natką pietruszki oraz koperkiem
  7. Jajecznicę podajemy z pieczywem

A co wchodzi w skład Twojej ulubionej jajecznicy?

Źródła: kobieta.interia.pl

Może Cię zainteresować