×

Jadalne grzyby mogą stać się trujące! 7 wskazówek czego nie robić by sobie nie zaszkodzić

Sezon na grzyby trwa w najlepsze! Pogoda sprzyja wyprawom do lasów w poszukiwaniu pokaźnych okazów. Jak zawsze w tym okresie w internecie pojawiają się ostrzeżenia na temat uważnego i przemyślanego grzybobrania. Jednak nie trzeba być amatorem by zatruć się grzybami. W niektórych przypadkach jadalne grzyby mogą stać się dla nas zagrożeniem.

Jak się okazuje zatrucia spowodowane jadalnymi grzybami są prawie tak samo powszechne jak tymi trującymi

źródło: canva

źródło: canva

Gdy po zjedzeniu grzybów odczuwasz nudności, bóle brzucha, masz biegunkę lub wymioty prawdopodobnie niewłaściwie się z nimi obchodzisz. Te symptomy nie występują jedynie w przypadku spożycia trujących grzybów, ale również tych jadalnych. To, że gatunek uznawany jest za bezpieczny, nie oznacza to, że nie możesz się nim zatruć. Dlaczego tak jest?

Jakich zasad należy przestrzegać, aby nie zatruć się grzybami?

1# Wybieraj młode okazy

źródło: canva

źródło: canva


Te zbyt dojrzałe są pozbawione smaku i substancji odżywczych. Co więcej mogą wydzielać bakterię, która przekształca jedną z substancji zawartą w grzybie w muskarynę, silną truciznę.

2# Zbieraj grzyby do przewiewnych pojemników

źródło: canva

źródło: canva


Trzymanie grzybów w pojemnikach bez odpowiedniej cyrkulacji powietrz przyspiesza ścinanie się białka, co może skończyć się dla nas zatruciem.

Należy zbierać grzyby do przewiewnych koszyków, w żadnym przypadku do foliowych reklamówek, ponieważ przyspieszają psucie grzybów – informuje Główny Inspektorat Sanitarny.

3# Nie zbieraj grzybów rosnących przy fabrykach, zakładach czy często uczęszczanych drogach

źródło: canva

źródło: canva


Grzyby wchłaniają substancje zawarte w glebie, powietrzu i wodzie jak gąbka. Gdy rosną w pobliżu miejsc wydzielających do środowiska metale ciężkie i toksyny możemy być pewni, że te przedostaną się do wewnętrznych struktur grzyba.

4# Przetwórz grzyby tak szybko jak to możliwe

źródło: canva

źródło: canva


Grzyby nie powinny być przechowywane w lodówce dłużej niż dobę. Gdy wrócisz z grzybobrania jak najszybciej je usmaż, ugotuj lub ususz.

5# Odpowiednia obróbka termiczna

źródło: canva

źródło: canva


Tylko niektóre gatunki są zdatne do jedzenia na surowo. Jednak większość potrzebuje odpowiedniej obróbki termicznej, gdyż w przeciwnym razie mogą powodować nieprzyjemne konsekwencje. Dla przykładu podgrzybki przed smażeniem należy ugotować, aby zneutralizować szkodliwe substancje.

6# Nie łącz grzybów z alkoholem

źródło: canva

źródło: canva


Grzyby na zagryzkę podczas zakrapianej imprezy? To nie najlepszy pomysł. Niektóre gatunki zawierają w sobie koprynę, która uniemożliwia rozkład alkoholu w organizmie. W konsekwencji może dojść do zatrucia alkoholowego, które zagraża Twojemu życiu. Ponadto grzyby są ciężkostrawne, więc w połączeniu z alkoholem, mogą wywołać poważne problemy żołądkowe.

7# Nie podawaj grzybów dzieciom i osobom starszym oraz tym z chorobami układu trawiennego

źródło: canva

źródło: canva

Co w sytuacji, gdy po zjedzeniu grzybów poczujesz się źle?

Jeżeli po spożyciu grzybów pojawią się nudności, bóle brzucha, biegunka, skurcze mięśni, podwyższona temperatura – należy niezwłocznie wywołać wymioty i zgłosić się do lekarza – czytamy w komunikacie Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Źródła: zywienie.abczdrowie.pl

Może Cię zainteresować