Kategorie OdżywianieZdrowie

Zmielone kości i sztuczne aromaty. To zjadasz w tanich parówkach w hot dogach!

Jak często zajadasz się hot dogami? A może wolisz zjeść na śniadanie parówki? Jeżeli tak, koniecznie dowiedz się więcej na ich temat, bo jak się okazuję, wiedza ma tu ogromne znaczenie!

Polacy zjadają miesięcznie na mieście około 3 mln. hot dogów

Lekarze są zgodni, że ich spożywanie zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego aż o 21%! Polacy uwielbiają hot dogi, a ich jakość może mieć opłakany stan, jeżeli kosztują mniej niż 5 zł!

Parówki zawierają azotany i azotyny. Po podgrzaniu łączą się one z aminami tworząc nitrozoaminy. Te ostatnie są rakotwórcze

Parówki produkuje się z rozdrobnionej zawiesiny tusz zwierzęcych, w tym tkanek i skórek, nóg zwierząt i innych ubocznych produktów.

Zmielone kości i sztuczne aromaty. To zjadasz w tanich parówkach w hot dogach!
youtube.com

Aby parówki miały lepszy smak, dodaje się mieszankę środków aromatyzujących i konserwantów

Jest to m.in. syrop kukurydziany, azotany i inne syntetyczne chemikalia.

Zmielone kości i sztuczne aromaty. To zjadasz w tanich parówkach w hot dogach!
youtube.com

Większość produktów ubocznych pochodzenia mięsnego pochodzi z zamkniętych hodowli żywienia zwierząt, gdzie są one torturowane

To zatłoczone, niezdrowe i niehigieniczne miejsca. Zwierzęta żyją tam w okropnych warunkach. Dlaczego tak się robi? Liczy się cel, którym jest tania żywność, a nie mięso wysokiej jakości.

Zmielone kości i sztuczne aromaty. To zjadasz w tanich parówkach w hot dogach!
youtube.com

Gotowane szkielety w połączeniu z wodą dają obślizgła masę. Do tego dodaje się syntetyczne chemikalia, by nadać parówce smak i wyciąga się je w kształt parówki

Gotowanie pomaga zabić bakterie, dzięki czemu producenci mogą korzystać z tych kawałków do produkcji.

Zmielone kości i sztuczne aromaty. To zjadasz w tanich parówkach w hot dogach!
youtube.com

Jak więc mieć pewność, że kupione przez nas parówki są dobrej jakości i czy w ogóle jest to możliwe?

#1 Poszukaj takich, które nie zawierają azotanów NO

#2 Wybieraj odmiany, które mają w składzie 100% mięsa (np. wołowe czy z kurczaka). To znak dla Ciebie, że mięso pochodzi z jednego gatunku i nie zawiera produktów ubocznych

#3 Unikaj parówek, które mają w składzie syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy i sztucznych aromatów

#4 Najlepiej rób zakupy u małego, lokalnego sprzedawcy i zawsze pytaj lub czytaj skład na opakowaniu!

Zobacz poniższy film, a zobrazuje Ci produkcję parówek

https://youtu.be/CAn0PBjhwW4

To kolejny dowód na to, że lepiej zapłacić więcej i zjeść zdrowiej. Oszczędzanie na produktach spożywczych nigdy nie będzie dobre! Pamiętaj o tym na kolejnych zakupach.

Źródło: articles.mercola.com | Fotografie: www.youtube.com, www.instagram.com | Miniatura wpisu: google.pl