Kategorie Medycyna naturalnaPoradyPrzepisy na domowe leki

Niesamowicie skuteczna herbata na kaszel. Jest naturalna i łatwa w przygotowaniu

Możemy wyróżnić wiele rodzajów herbaty: czarna, zielona, biała, żółta, czerwona (pu-erh) czy herbata oolong. Każda z nich ma nieco inne właściwości. Jest jednak taka herbata, która zasługuje na szczególną uwagę i nie ma jej na powyższej liście. Chodzi o herbatę z cebuli z dodatkiem liści laurowych. Jej właściwości są niezastąpione w przypadku uporczywego kaszlu.

Herbata z cebuli i liści laurowych

źródło: youtube

Czy przyszłoby Ci kiedykolwiek do głowy, aby przygotować herbatę z cebuli? Prawdopodobnie nie, a to błąd.

Napar na bazie cebuli może i nie jest czymś, co zastąpi nam smak tradycyjnej herbaty. Nie jest również czymś, co można by było uznać za swego rodzaju przysmak, ale jedno jest pewne. Warto sięgnąć po tego typu napój ze względu na niezwykłe bogactwo składników odżywczych.

Herbata cebulowa zawiera witaminy C i E, karoten, żelazo, potas oraz wapń. Na szczególną uwagę zasługuje jednak wysoka zawartość kwercetyny, która uważana jest za bardzo silny przeciwutleniacz o właściwościach przeciwzapalnych. Z powodzeniem wzmacnia układ sercowo-naczyniowy, a tym samym zmniejsza ryzyko zawału, udaru i zakrzepicy. To dlatego napar z cebuli jest szczególnie zalecany osobom starszych.

Herbatę z cebuli poleca się w przypadku:

– Uporczywego kaszlu,
– Bólu gardła,
– Wysokie ciśnienie krwi,
– Śluz w płucach,
– Infekcji dróg moczowych.

Sposób przygotowania herbaty cebulowej

Herbata cebulowa jest tak samo prosta w przygotowaniu jak każda inna herbata. Wszystko, czego potrzebujesz, to kilka składników, które zapewne zawsze masz w swojej kuchni.

Składniki:

– 2 liście laurowe,
– 1 duża cebula,
– 750 ml wody,
– 2 łyżki miodu.

Przygotowanie:

Cebulę dokładnie umyj, bez obierania z łupin. Następnie pokrój ją w ćwiartki i wrzuć do wody w garnku. Zagotuj wszystko razem z liśćmi laurowymi. Zdejmij z palnika i odstaw na 10 minut aby herbata dokładnie się zaparzyła. Przecedź mieszankę przez sito i dodaj miód. Herbatę należy pić dwa razy dziennie – raz rano i raz wieczorem.

źródło: zajenata
Źródła: www.krysiagotuje.pl