Kategorie Medycyna naturalnaZiołolecznictwo

Herbata z lilaka pospolitego – jak można wykorzystać bez, aby poprawić swoje zdrowie?

Tak naprawdę bez to potoczne nazewnictwo tej rośliny, prawidłowa nazwa to lilak pospolity. Krzew ten rośnie w maju, a jego zapach można wyczuć z odległości kilku metrów. Ponadto lilak skrywa w sobie wiele prozdrowotnych właściwości. Herbata na jego bazie to prawdziwy hit.

Lilak pospolity jest bardzo popularną rośliną w Polsce. Co roku w, okresie wiosennym zaczyna kwitnąć i ozdabiać wszelakie miejsca swoimi kolorami. Jednak nie tylko ładnie pachnie i wygląda ale ma również sporo właściwości leczniczych. Z tej rośliny można przyrządzić herbatę, która pomoże zwalczyć wiele dolegliwości.

Właściwości lecznicze lilaka pospolitego

źródło: canva

Niewiele osób wie, ale surowe kwiaty lilaka spokojnie można spożywać na surowo. Dlatego roślina ta świetnie sprawdzi się jako ozdoba do potraw. Nie spotkamy jej raczej jako główny składnik gdyż ma dość gorzki smak, który długo utrzymuje się w ustach. Jednak jest na to sposób. Suszone kwiaty bzu nie mają już tego smaku, a my możemy przygotować z nich herbatę.

Działanie lilaka pospolitego (bzu)

źródło: canva

Prozdrowotne działanie tej rośliny w największym stopniu przypisuje się zawartej w roślinie syringinie. Jest to składnik o właściwościach przeciwnowotworowych, pomaga regulować poziom cukru i działa ochronnie na wątrobę. Ponadto herbata z lilaka działa relaksująco i odprężająco. Wspiera pracę układu krwionośnego i poprawia stan skóry. Stosowanie bzu poleca się osoba z chorobami autoimmunologicznymi np. łuszczycą.

Herbata z lilaka pospolitego

źródło: canva

Jeżeli samodzielnie chcemy zebrać i ususzyć kwiaty bzu powinniśmy pamiętać o kilku zasadach. Po pierwsze kwiaty zbieramy w suchą i słoneczną pogodę. Chodzi o to by kwiaty były suche. Wybierajmy odmiany o drobnych kwiatach, dzięki temu szybciej wyschną. Po drugie zrywaj je w miejscach wolnych od zanieczyszczeń. To znaczy, aby nie zbierać kwiatów nieopodal dróg czy fabryk, ponieważ mogą zawierać w sobie zanieczyszczenia.

Suszenie kwiatów jest banalnie proste i nie powinno zająć dużo czasu. Wystarczy, że wsypiesz zebrane kwiaty do słoika, szczelnie go zamkniesz i odstawisz w ciepłe miejsce. Po kilkunastu godzinach, wysyp kwiaty na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Włóż na chwilę do piekarnika o temperaturze 50 stopni z termoobiegiem. Susz do momentu aż kwiaty staną się brązowe.

Gdy mamy już gotowy susz, można przystąpić do robienia herbaty. A robimy ją tak samo jak każdą inną. Czyli jedna łyżka suchych kwiatów na 250 ml wody. Parzymy chwilę pod przykrycie i po chwili możemy delektować się jej smakiem.

Źródła: kobieta.interia.pl