Kategorie OdżywianieZdrowie

Grypa żołądkowa – co jeść, żeby poradzić sobie z chorobą?

Grypa żołądkowa, inaczej grypa jelitowa to wyjątkowo przykre schorzenie. Choroba ta ma podłoże wirusowe – wirusy atakują nasz układ pokarmowy uszkadzając delikatne błony śluzowe. Często chorobie tej towarzyszą wysokie temperatury, a także wodnista biegunka. A więc dopadła nas grypa żołądkowa – co jeść, żeby nasz organizm szybciej zwalczył chorobę? Nasza dieta powinna w jak największym stopniu wzmacniać odporność naszego organizmu.

Grypa żołądkowa – co jeść, żeby pozbyć się choroby?

Grypa jelitowa to schorzenie, na które nie ma skutecznego leku. Często nie możemy zrobić wiele więcej jak tylko przeczekać chorobę i łagodzić jej objawy. Na szczęście stan chorobowy nie trwa długo. Ciężko jest uchronić się przed zarażeniem grypą jelitową. Jest ona chorobą niezwykle zakaźną. Zarażamy się nią przez bezpośredni kontakt z chorym, a także z przedmiotami, których on dotykał. Pamiętajmy, że osoba chora zaraża innych jeszcze przed tym jak u niej samej wystąpią objawy, a także kilka dni po tym, kiedy objawy ustąpią. W wielu wypadkach więc nie mamy nawet pojęcia, że mamy kontakt z wirusami. Często nie udaje się nam uniknąć zarażenia. W grupie szczególnego ryzyka znajdują się zwłaszcza dzieci. U dzieci grypa żołądkowa ma szczególnie ciężki przebieg ponieważ ich organizmy są zacznie mniej odporne niż organizmy dorosłych. Szczególną ostrożność powinny wykazywać również kobiety w ciąży.

grypa żołądkowa co jeść

Załóżmy, że wśród naszych bliskich już pojawiła się grypa żołądkowa – co jeść, żeby jak najszybciej zwalczyć przykre dolegliwości? Z jednej strony wiemy, że jedzenie powinno w jak największym stopniu wzmocnić odporność naszego organizmu, z drugiej zaś zdajemy sobie sprawę, że kiedy cierpimy na grypę żołądkową, nie bardzo mamy ochotę na jedzenie. Kidy błona śluzowa naszego układu pokarmowego jest uszkodzona, niekiedy mamy problem z przełknięciem nawet kęsa. Powinniśmy jednak zmusić się do jedzenia. Chociaż nie mamy ochoty, dla dobra naszego organizmu powinniśmy jeść. Warto jest zadbać, żeby nasze posiłki były w jak największym stopniu lekkostrawne. Kiedy cierpimy na grypę żołądkową oprócz właściwie dobranych posiłków powinniśmy również zadbać o nawadnianie naszego organizmu. Grypa żołądkowa ma zazwyczaj bardzo przykre objawy w postaci wysokiej gorączki i wodnistych biegunek. W obydwu wypadkach nasz organizm traci bardzo duże ilości wody. Żeby nie dopuścić do odwodnienia (zwracajmy szczególną uwagę na dzieci i kobiety w ciąży) należy dostarczać organizmowi bardzo duże ilości płynów. Przede wszystkim powinniśmy postawić na czystą wodę mineralną. Warto również zaopatrzyć się w zioła. Przy grypie żołądkowej szczególnie dobrze sprawdzi się imbir, a także rumianek, które działają przeciwzapalnie. Ulgę w chorobie przyniesie nam również mięta. Jeżeli biegunka jest silna, niezależnie od diety należy udać się po leki przeciw biegunce.

Grypa żołądkowa – co jeść, żeby załagodzić przykre dolegliwości choroby?

Jeżeli cierpimy na grypę żołądkową, prawdopodobnie nie mamy apetytu, ani też chęci na bardziej wyrafinowane dania. Warto jest postawić na tradycyjny wzmacniający rosół lub krupnik. Kiedy jesteśmy chorzy znacznie łatwiej jest nam przełknąć łyżkę zupy niż zjeść drugie danie. Żeby nasze zupy były bardziej kaloryczne, warto jest dodać do nich mięsa. Pamiętajmy, że kiedy unikamy jedzenia, nasz organizm nie ma siły do walki z chorobą, a w efekcie chorujemy znacznie dłużej. Do zupy możemy ewentualnie przygotować zwykłą bułkę z masłem. Bardziej wyszukane potrawy zostawmy sobie na czas, kiedy nasz organizm zwalczy chorobę.

Fotografie: pixabay.com