Kategorie OdżywianieZdrowie

Wady i zalety gotowego jedzenie na grilla. Podpowiadamy jak grillować, aby było smacznie i zdrowo

Majówka coraz bliżej, a z czym najbardziej kojarzy się ona Polakom? Oczywiście że z grillowaniem. Sezon na pieczone kiełbaski, karkówki i szaszłyki widać już nawet w sklepach. Na półkach roi się od gotowych produktów na grilla, ale czy jest to dobry wybór dla naszego zdrowia?

Gotowe jedzenie na grilla wad i zalety

źródło: Instagram/kurpianka2

Producenci gotowych potraw na grilla wprost na rozpieszczają. Do wyboru mamy kotlety, szaszłyki, roladki i wiele wiele więcej, aż ciężko się zdecydować. Nie ma również co ukrywać, ludzie kupują te produkty, głównie dlatego, że jest to łatwy i szybki sposób na przygotowanie posiłku. Jednakże niejednokrotnie zdarza się, że smak takich potraw jest dość rozczarowujący. W żaden sposób nie przypomina on typowych przysmaków, które przygotujemy sami.

Kolejną wątpliwą kwestią wyrobów gotowych na grilla jest ich skład. Kupujący rzadko skłaniają się do tego, aby dokładnie przeczytać i przeanalizować etykietę. Przez to do ich koszyków często nie trafia mięso, a konserwanty, wypełniacze czy stabilizatory. Jednym słowem sama chemia. Za odczucia smakowe w takim produkcie odpowiadają głównie wzmacniacze smaku i armaty, a długi czas przydatności do spożycia wcale nie jest dobrym wyznacznikiem jakości.

źródło: Instagram/kolorowa_kuchenka

Niestety to nie koniec problemów związanych z jedzeniem typu instant na grilla. Kolejnym są opakowania w których sprzedawane są te wyroby. W większości plastikowych pojemników, w których kupujemy mięso znajdują się wkładki pochłaniające wilgoć. Wykonane są z poliakrylanu sodu. Substancja ta może przeniknąć do jedzenia a następnie do naszego przewodów pokarmowego.

Podsumowując, gotowe jedzenie na grilla ma swoje plusy, jest to łatwe i szybkie rozwiązanie. Natomiast ma również minusy, którymi jest słaby skład oraz sposób przechowywania tych produktów. Oczywiście znajdą się na pewno także wyroby typu instant na grilla które będą miały lepszy skład, dlatego bardzo ważne jest to, aby dokładnie czytać etykiety i starać się uzupełniać posiłki w jak najlepszej jakości produkty.

źródło: Instargam/margotravelvlog2018

Zdrowsza alternatywa dla grillujących

Nie oznacza to, że zupełnie powinniśmy zrezygnować z grillowania. Wystarczy zastosować kilka rozwiązań, dzięki którym będziesz mógł cieszyć się zdrowym i wartościowym posiłkiem.

1. Dokładnie sprawdzaj etykiety kupowanych produktów.
2. Wybieraj nieco chudsze mięsa i ryby.
3. Samodzielnie przygotuj marynatę ze stabilnym olejem lub oliwą.
4. Do posiłków dodaj świeże warzywa.
5. Używaj jednorazowych tacek do grillowania.
6. Nie pozwól aby jedzenie było zbyt przypalone, gdyż powoduje to powstawanie rakotwórczych związków chemicznych.

Życzymy smacznego!

Źródła: www.top-grille.pl