Kategorie OdżywianieZdrowie

7 zdrowotnych korzyści jedzenia czekolady. Może nawet uchronić przed rakiem!

Jeżeli lubisz jeść czekoladę, mamy dla Ciebie dobre wieści – jedną z nich możemy śmiało określić jako „super pożywienie”. Mowa tu o ciemnej czekoladzie, a przede wszystkim o głównym jej składniku, czyli kakao. Ponad 75 miliardów dolarów wydajemy rocznie na całym świecie na czekoladę. Z racji tego, że jemy naprawdę dużo czekolady, chcemy pomóc Ci dokonać inteligentnego, zdrowego wyboru.

Oto 7 niesamowitych korzyści zdrowotnych wynikających z jedzenia gorzkiej czekolady

7 zdrowotnych korzyści jedzenia czekolady. Może nawet uchronić przed rakiem!
freepik.com

1. Ochrona przed chorobami spowodowanymi przez wolne rodniki

Jedną z najlepszych zalet ciemnej czekolady jest jej zdolność do walki z wolnymi rodnikami. Wolne rodniki są związkami, które powstają podczas różnych procesów komórkowych zachodzących w organizmie. Przeciwutleniacze są związkami, które, neutralizują wolne rodniki i chronią organizm przed uszkodzeniami.

Przeciwutleniacze obejmują witaminy, minerały i związki fitochemiczne – pomocne związki roślinne. Jedną z najbardziej imponujących cech gorzkiej czekolady jest właśnie wysoka zawartość przeciwutleniaczy.

Dwie grupy przeciwutleniaczy dominujących w ciemnej czekoladzie to flawonoidy i polifenole. Kakao z ciemnej czekolady ma największą zawartość polifenoli i flawonoidów, nawet większą niż wino i herbata. Im wyższy jest procent zawartości kakao w czekoladzie, tym więcej niesamowitych przeciwutleniaczy zyskasz.

2. Profilaktyka raka

Być może trudno w to uwierzyć, ale ta smaczna, ciemna czekolada, którą jesz i którą kochasz, może również pomóc w profilaktyce nowotworów. Zgadza się – jedną z zalet ciemnej czekolady jest jej potencjał jako pokarmu zwalczającego raka.

Według American Cancer Institute:
„Biorąc pod uwagę ilość flawonoidów w czekoladzie, naukowcy postanowili zbadali, czy może ona odgrywać ważną rolę w profilaktyce raka. W niedawnym przeglądzie badań stwierdzono, że dowody są sugestywne, ale potrzeba przeprowadzić bardziej rozległe testy, aby stwierdzić jak silne jest działanie antyoksydacyjne.”

3. Na zdrowe serce

Flawanole są głównym rodzajem flawonoidów występujących w ciemnej czekoladzie. Według Cleveland Clinic badania wykazały, że flawanole mają bardzo pozytywny wpływ na serce, pomagając obniżyć ciśnienie krwi i poprawiając przepływ krwi do serca, a także do mózgu. Flawanole mogą również pomóc w zmniejszeniu „lepkości” płytek krwi i ich zdolności do krzepnięcia, co zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów i udarów.

W badaniu opublikowanym w International Journal of Cardiology stwierdzono, że spożycie ciemnej czekolady bogatej we flawonoidy znacznie poprawiło krążenie u zdrowych osób dorosłych. Z drugiej strony biała czekolada z zerową ilością flawonoidów nie miała pozytywnego wpływu na zdrowie badanych.

4. Dobra dla cholesterolu

7 zdrowotnych korzyści jedzenia czekolady. Może nawet uchronić przed rakiem!

Masło kakaowe znajdujące się w ciemnej czekoladzie zawiera różne ilości kwasu oleinowego (zdrowy jednonienasycony tłuszcz, występujący również w oliwie z oliwek), kwasu stearynowego i palmitynowego. To prawda, że ​​kwasy stearynowy i palmitynowy są formami tłuszczów nasyconych, ale badania pokazują, że kwas stearynowy wydaje się mieć neutralny wpływ na cholesterol, co oznacza, że ​​nie podnosi go ani nie obniża. Kwas palmitynowy w ciemnej czekoladzie może podnieść poziom cholesterolu, ale na szczęście stanowi tylko niewielką część tłuszczu gorzkiej czekolady.

Badanie z 2009 roku opublikowane w Southern Medical Journal dotyczyło wpływu ciemnej czekolady na 28 zdrowych ochotników. Naukowcy odkryli, że zaledwie tydzień spożywania gorzkiej czekolady poprawił profile lipidowe i zmniejszył reaktywność płytek miażdżycowych zarówno u mężczyzn jak i kobiet.

Badania wykazały również, że:

  • Trzytygodniowe spożycie ciemnej czekolady bogatej w polifenole zwiększyło poziom cholesterolu HDL (dobrego cholesterolu).
  • 15-dniowe spożycie ciemnej czekolady bogatej w polifenole skutkowało obniżeniem cholesterolu całkowitego i LDL („złego”) odpowiednio o 6,5 procent i 7,5 procent.
  • Siedmiodniowe spożycie zwykłej ciemnej czekolady spowodowało 6-procentowy spadek cholesterolu LDL i 9-procentowy wzrost cholesterolu HDL.

5. Lepsze funkcje poznawcze

Ciemna czekolada sprawia, że wzmacnia  nam się pamięć nie bez powodu. Wcześniejsze badania wykazały, że „zarówno duże, jak i regularne spożywanie kakao bogatego w flawonol wiąże się ze zwiększonym przepływem krwi do istoty szarej mózgu. ”

Badania z 2009 r. opublikowane w Journal of Nutrition wykazały, że ciemna czekolada bogata w flawonoidy jest zdolna do poprawy zdolności poznawczych, szczególnie u osób starszych. W przekrojowym badaniu, w którym brało udział ponad 2000 uczestników w wieku od 70 do 74 lat zbadano zależność między spożyciem czekolady, wina i herbaty (wszystkie te produkty bogate są we flawonoidy) a wydajnością poznawczą. W podsumowaniu stwierdzono, że „przyjmowanie pokarmów bogatych we flawonoidy, w tym czekolady, wina i herbaty, wiąże się z lepszą wydajnością w obrębie kilku zdolności poznawczych”.

6. Zdrowe ciśnienie krwi i poziom cukru we krwi

7 zdrowotnych korzyści jedzenia czekolady. Może nawet uchronić przed rakiem!
freepik.com

W badaniu opublikowanym w 2015 r. porównano wpływ spożywania białej i ciemnej czekolady, bogatej w polifenole. Badani spożywali 25 gramów ciemnej lub białej czekolady przez osiem tygodni. Naukowcy odkryli, że ciemna czekolada nie tylko obniżyła ciśnienie krwi u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym, ale także zmniejszyła stężenie cukru we krwi na czczo.

7. Super pożywienie bogate w przeciwutleniacze

W badaniu przeprowadzonym przez Hershey Co. i opublikowanym w Chemistry Central Journal, całkowita zawartość flawanolu i polifenoli oraz zawartość przeciwutleniaczy w ciemnej czekoladzie i proszku kakaowym zostały porównane do super owoców, takich jak acai, żurawina, jagody i granat.

Co pokazało badanie? Naukowcy odkryli, że zawartość flawanolu w proszku kakaowym (30,1 miligrama na gram) była znacznie większa niż wszystkich innych produktów. Okazało się również, że zdolność antyoksydacyjna gorzkiej czekolady była wyższa niż wszystkich „super owoców” z wyjątkiem granatu.