Prosty do wykonania napój, który zmieni Twoje życie na lepsze. Różnicę zobaczysz już po kilku dniach
Jesteś tym, co jesz. To prawda, bo od tego, co jemy i pijemy w dużej mierze zależy nasze zdrowie i samopoczucie. Dlatego warto zwracać uwagę na to, co ląduje na naszym talerzu czy w naszym kubku.
Dziś mamy dla Was przepis na pyszny i przede wszystkim bardzo zdrowy napój, o nazwie Golden Milk. Jest naprawdę świetnym rozwiązaniem na tę porę roku, w której wieczory wciąż są dość długie i chłodne, a do tego niesamowicie łatwo złapać jakąś infekcję…
Same zalety!
Swoją nazwę Golden Milk zawdzięcza złotemu kolorowi kurkumy, która jest jego głównym składnikiem. Jest bogata w różnego rodzaju substancje odżywcze, działające zbawiennie na nasz organizm.
Zawiera polifenole mające ponad 150 zastosowań terapeutycznych. Jakby tego było mało, obecne są w niej także i antyoksydanty, które działają przeciwzapalnie oraz przeciwnowotworowo.
Warto pamiętać także i o tym, że kurkuma jest naturalnym antybiotykiem. Zwalcza więc i powstrzymuje różne infekcje, nie powodując przy tym żadnych skutków ubocznych.
Dodatkowe korzyści picia Golden Milk:
- Zwiększenie odporności
- Regulacja poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi
- Wspomaganie układu trawiennego
- Odtruwanie wątroby
- Regulacja metabolizmu i kontrola masy ciała
- Poprawa pamięci i koncentracji
- Mniejsza podatność na stany depresyjne
- Wspomaganie kości
- Łagodzenie stanów bólowych
- Obniżanie temperatury
- Łagodzenie kaszlu
Wszystko, co będziecie potrzebować do wykonania Golden Milk to:
- Starta kurkuma
- Starty imbir
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Cynamon
- Miód
- Olej kokosowy
1. Zetrzyj na drobnej tarce świeży korzeń kurkumy i dodaj do wcześniej przygotowanego garnuszka.
2. W taki sam sposób zetrzyj korzeń świeżego imbiru.
3. Dodaj szczyptę świeżo zmielonego pieprzu, który znacząco zwiększy wchłanianie kurkuminy.
4. Dosyp stołową łyżkę cynamonu. Pobudzi trawienie i doda energii.
5. Wrzuć też łyżkę miodu, który naturalnie osłodzi napój.
6. Dodaj łyżkę oleju kokosowego, który także pomoże w przyswojeniu wszystkich składników odżywczych. Kurkumina rozpuszcza się w tłuszczach.
7. Na koniec wlej 2 szklanki mleka migdałowego lub innego gęstego mleka roślinnego, z wyjątkiem sojowego.
8. Garnuszek ze składnikami stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy. Pamiętajmy, ze powinien być ciepły, ale nie wolno go zagotować.
Gotowe! Możesz śmiało rozkoszować się wspaniałym smakiem i cudownyyym aromatem…
Pamiętajcie, aby wszystkie składniki były pochodzenia organicznego.
Ps. Drogie Panie, napój ten pozytywnie wpływa także na nasz wygląd… Działa relaksacyjnie i spowalnia procesy starzenia się. Jak tu go nie kochać?
Ten smak… Te właściwości…