Gazy o przykrym zapachu nie dają Ci spokoju? Co to oznacza dla Twojego zdrowia?
Czy Twoja najbardziej żenująca chwila dotyczy hałaśliwego bąka wypuszczonego w zamkniętej przestrzeni w towarzystwie innych ludzi? Często zdarza Ci się wypuszczać gazy, które wręcz duszą swoim zapachem? Jeśli odpowiedź jest twierdząca, warto dowiedzieć się, jaki ma to związek z Twoim zdrowiem.
Gazy są normalną funkcją ciała, ale jeśli są one szczególnie śmierdzące, mogą one oznaczać kilka problemów zdrowotnych. Monitorowanie zapachu gazów pomaga w określeniu konkretnych alergii pokarmowych. Jeśli spożycie produktów mleczarskich powoduje wzdęcia i bóle brzucha, możesz cierpieć na nietolerancję laktozy. Przykry zapach bąków może być również wczesnym wskaźnikiem zaburzeń trawienia i celiakii.
Wzdęcia i gazy
Gazy pojawiają się w organizmie człowieka z dwóch głównych powodów:
- Przypadkowego połknięcia powietrza się podczas oddychania, szybkiego pochłaniania posiłków, a nawet picia gazowanej wody
- Bakterii znajdujących w jelitach, produkujących gazy jako część trawienia oraz reakcje chemiczne, które rozkładają jedzenie
Wiatry składają się głównie z azotu i dwutlenku węgla oraz śladowych ilości tlenu, wodoru, metanu i innych gazów.
Uwalnianie gazów każdego dnia oznacza, że Twój system trawienny działa dobrze. Zatrzymywanie ich może prowadzić do bólu brzucha i dyskomfortu.
Zdrowe ciało ludzkie zazwyczaj uwalnia ich około 10-20 dziennie. Badania wykazały, że wzdęcia są całkiem normalne i naturalne, bez znacznej różnicy między mężczyznami i kobietami, albo młodszymi i starszymi osobami.
Kiedy wiatry śmierdzą…
Z reguły bąki są po prostu wydzieleniem nagromadzonego powietrza i nie są uciążliwe dla Twojego zmysłu węchu. Czasem jednak pachną tak, jakby eksplodowała broń masowego rażenia. Więc kiedy należy się niepokoić?
Gdy żywność zawierająca siarkę rozkładana jest przez organizm, wydzielany gaz ma nieprzyjemny zapach. Dieta bogata w czerwone mięso, rośliny strączkowe, warzywa, takie jak brokuły, kalafior i kapusta oraz produkty mleczarskie mogą sprawić, że wzdęcia będą śmierdzącą sprawą.
Jeśli nie jadasz takich produktów, a nadal dręczą Cie smrodliwe wiatry, pora poszukać przyczyny gdzieś indziej.
Zdrowotne uwarunkowania śmierdzących gazów:
Obserwowanie swojego organizmu może pomóc w określeniu konkretnych alergii pokarmowych lub innych problemów:
- Konsumpcja produktów mleczarskich może powodować bóle brzucha, wzdęcia i nieprzyjemnie pachnące gazy. Taka reakcja może być spowodowana nietolerancją laktozy
- Nadmiernie śmierdzące bąki mogą być wczesnym objawem zaburzeń trawiennych, takich jak zespół jelita drażliwego. Towarzyszą mu nadmierne uwalnianie gazów, częste skurcze brzucha lub zaparcia
- Kiedy wzdęcie jest śmierdzące o dużej objętości, może to wskazywać na celiakię. Jest to przewlekła choroba układu trawiennego, w której organizm nie jest w stanie tolerować gliadyny, pewnej frakcji glutenu, białka występującego w pszenicy, życie i jęczmieniu. Przejście na dietę bezglutenową może pomóc zapobiegać powikłaniom, takim jak niedokrwistość, osteoporoza, a nawet chłoniak jelitowy.
Wewnętrzny ogień
Starożytna nauka Ayurveda łączy wzdęcia z „wewnętrznym ogniem”. Według ayurvedy poziomy wewnętrznego ognia przechodzą do nieprawidłowych z wielu powodów:
- Aktywności mózgu
- Koordynacji zmysłów
- Pogody
Każdy z nich może zakłócić pittha dosha, który kontroluje skuteczne funkcjonowanie układu pokarmowego. Ayurveda zaleca unikanie żywności, która jest trudna do strawienia. Dobre przeżuwanie pokarmu również może pomóc pozbyć się smrodliwych wiatrów.
Jeśli cierpisz z powodu nieprzyjemnie pachnących gazów i mimo zmiany diety nic się nie zmienia, udaj się do specjalisty.