×

Garść płatków owsianych jedzona codziennie wystarczy, aby zdrowie wyraźnie na tym skorzystało

Czy wiesz, że owies jest prawdopodobnie najlepszy i najzdrowszy spośród wszystkich innych zbóż? Zawdzięcza to przede wszystkim temu, że nie zawiera praktycznie glutenu i jest znacznie bogatszy w składniki odżywcze niż inne zboża, przez co sprzyja naszemu zdrowiu. Nic więc dziwnego, że płatki owsiane są nieodłącznym elementem śniadań wielu osób na całym świecie. Czy w Twoim przypadku również? Jeśli nie, bardzo możliwe, że to się zmieni, kiedy tylko dowiesz się, jak zbawienne dla zdrowia są wspomniane płatki.

Reklama

Co skrywa w sobie owies?

Łyżka płatków owsianych górskich waży 10 g i zawiera 37 kalorii, podczas gdy szklanka płatków owsianych górskich waży 110 g i zawiera 403 kalorii. To całkiem sporo ale da się znaleźć bardziej kaloryczne produkty. Warto mieć jednak świadomość, że w procesie odchudzania nie tylko kalorie należy brać pod uwagę. Płatki owsiane są produktem, który zawiera pełno wartości odżywczych, dlatego warto włączyć go do swojej diety.

Owies to skarbnica korzystnych dla zdrowia witamin i minerałów. Do tych, które zasługują na szczególną uwagę, zaliczamy:

Reklama
  • witaminę B1 (tiaminę) – 40 g owsa to 0,3 mg witaminy B1, co daje 1/4 dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Pod tym względem owies jest bezapelacyjnym numerem jeden spośród innych zbóż (wyjątkiem jest amarantus). Niedobór tej witaminy wraz z witaminą B6 powoduje bezsenność i może prowadzić do zaburzeń neurologicznych. Witamina B1 jest również istotnym czynnikiem w reakcjach spalania węglowodanów w komórkach, co może przekładać się na szybsze spalanie tkanki tłuszczowej w przypadku chociażby treningu cardio.
  • witaminę B6 – nie tylko witamina B1, ale również B6. Pod tym względem owies również wychodzi na prowadzenie – na 100 g zawiera jej aż 1mg. Przypomnijmy, że witamina B6 jest szczególnie istotna dla krwi. Jej niedobór może prowadzić do zmian skórnych, gorszego nastroju, zaburzeń snu, biegunki, a nawet podatności na zakażenia, co w obecnych czasach wydaje się być szczególnie istotne.
  • żelazo – w 40 g owsa znajdziemy 2,4 mg żelaza, co po raz kolejny stawia go w czołówce na liście zbóż. Ba, mniej żelaza ma nawet mięso, które przecież słynie z wysokiej zawartości tego związku. Owies ma co najmniej dwa razy więcej żelaza! Nic więc dziwnego, że zaleca się go przy anemii.
  • magnez -w 40 g owsa mamy 60 mg magnezu, co stanowi blisko 1/5 dziennego zapotrzebowania pierwiastka, który wzmacnia mięśnie i skutecznie koi roztargane nerwy.
  • krzem – owies to także doskonałe źródło krzemu. Spośród zbóż tylko proso ma go więcej. Za co odpowiada krzem? Za zdrowie tkanki łącznej, co przekłada się na jędrną i elastyczną skórę. Będzie więc trzymał na dystans cellulit, którego tak wiele kobiet chce uniknąć lub najzwyczajniej w świecie się pozbyć. Krzem jest także niezbędny dla zdrowia kości, tkanki łącznej, a także kondycji włosów i paznokci.
  • błonnik – błonnik to włókno pokarmowe, z którego płatki owsiane są chyba najbardziej znane. 40 g owsa to w przybliżeniu 4 g włókna roślinnego, z czego połowa jest rozpuszczalna, a druga połowa nierozpuszczalna. Ten pierwszy zmniejsza poziom tłuszczu i cholesterolu we krwi. Drugi z kolei przoduje w walce z zaparciami. Czego chcieć więcej!

Garść płatków owsianych każdego dnia

Już 3-dniowa dieta owsiana potrafi zdziałać cuda dla naszego zdrowia, zwłaszcza jeśli jesteśmy diabetykami lub zmagały się z insuliooopornością. Kluczową rolę będzie odgrywała tutaj wysoka zawartość magnezu i błonnik rozpuszczalny, który ma korzystny wpływ na regulację poziomu cukru we krwi.

Mówiąc 3-dniowa dieta owsiana mamy na myśli spożywanie owsianki przez 3 dni w celu zmniejszenia insulinooporności i ilości jednostek insuliny do posiłku. Oczywiście to tylko krótka forma „kuracji”, która na dłuższą metę może przynieść więcej szkody niż pożytku. Znacznie lepszym, rozsądniejszym i korzystniejszym dla zdrowia rozwiązaniem wydaje się być rozwiązanie długoterminowe, tzn. codzienne spożywanie owsa jako część zbilansowanej diety.

Reklama

Badania

W Stanach Zjednoczonych przeprowadzono badanie, w którym wzięło udział 40 000 uczestników. Okazało się, że już sama suplementacja magnezem zmniejsza ryzyko występowania cukrzycy nawet o 19 procent. W przypadku osób, które spożywały owies regularnie, ryzyko zachorowania na cukrzycę malało aż o 1/3! Takie wyniki dają do myślenia. Wyraźnie pokazują, że spożywanie owsa niesie za sobą więcej korzyści niż suplementacja wyizolowanym magnezem.

Kolejne badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Harvard na 20 000 uczestnikach wykazało, że codzienne spożywanie pełnoziarnistych produktów na śniadanie zmniejsza ryzyko wystąpienia ataku serca aż o 1/3!

Badania przeprowadzone w Wielkiej Brytanii na grupie 35 000 uczestniczek wykazało z kolei, że regularne spożywanie co najmniej 13 gram błonnika z ziaren zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi aż o 40%!

Reklama

Wszystkie wymienione informacje odnoszą się do pełnego ziarna owsu – należy o tym pamiętać!

A Ty jak często sięgać po owsiankę?

Reklama
Źródła: www.ncbi.nlm.nih.gov, www.zentrum-der-gesundheit.de, www.ncbi.nlm.nih.gov, www.ncbi.nlm.nih.gov, www.ncbi.nlm.nih.gov, eurheartj.oxfordjournals.org, www.ncbi.nlm.nih.gov, www.ncbi.nlm.nih.gov, www.ncbi.nlm.nih.gov, www.infozine.com, www.ncbi.nlm.nih.gov, www.ncbi.nlm.nih.gov

Może Cię zainteresować

Reklama