×

Nie używaj foli aluminiowej do grilla. Może wyrządzić więcej szkody niż pożytku

Folia aluminiowa a zdrowie: W co pakujesz kanapki czy jedzenie, które wkładasz do lodówki? Jeżeli jet to folia aluminiowa, powinieneś poznać kilka faktów na jej temat.

Folia aluminiowa jest prawdopodobnie jednym z głównych produktów w spiżarni kuchennej i prawdopodobnie używasz jej do wielu rzeczy. Jednak folia aluminiowa w rzeczywistości może być szkodliwe dla zdrowia.

Folia aluminiowa jest głównym składnikiem kuchni dla wszystkich i może zająć trochę czasu, aby przestać jej używać. Sama nie jestem pewna, czy będę potrafiła z niej zrezygnować.

Pieczenie ziemniaków w folii pomaga zachować miękkość skóry i pozwala utrzymać ciepło przez pewien czas po wyjęciu go z piekarnika, co jest niesamowicie przydatne, jeśli nie jest się gotowym do jedzenia, gdy skończy się gotowanie.

Istnieje jednak kilka wad stosowania tej metody, w tym zwiększone ryzyko zatrucia pokarmowego, więc lepiej gotuj ziemniaki inaczej…

Folia aluminiowa a zdrowie: Zagrożenia związane z folią aluminiową

Powiedzmy, że grillujemy kukurydzę lub kawałek łososia. Prawdopodobnie używasz do tego folii aluminiowej, prawda? Jak się okazuje, może to być bardzo szkodliwe dla zdrowia. Gdy folia jest podgrzewana, mogą powstać drobne pęknięcia i dlatego można je przenieść do żywności.

Na przykład może zwiększyć szanse na rozwój choroby Alzheimera. W kilku badaniach klinicznych stwierdzono, że wysoki poziom glinu jest związany z tą chorobą.

Ponadto wdychanie oparów aluminium może być niebezpieczne dla zdrowia. 

Folia aluminiowa może pęknąć i zostać przeniesiona do dymu, abyś mógł ją wdychać. Kiedy wdychasz pył aluminiowy, zwiększasz swoje szanse na problemy z oddychaniem. W niektórych badaniach stwierdzono nawet, że wdychanie pyłu z folii aluminiowej może prowadzić do zwłóknienia płuc.

Inne badania wykazały, że wysoki poziom ekspozycji na glin wiąże się z pogorszeniem neurologicznym w kilku aspektach, w tym równowagi, koordynacji i funkcji pamięci.

Aluminium może również gromadzić się w kościach. Związek ten stara się konkurować z wapniem, co z kolei osłabia kości. Może również wpływać na aktywność komórek kości.

Chociaż skutki szkodliwego działania aluminium nie są ostateczne, wciąż lepiej jest się chronić i ograniczać użycie folii aluminiowej. 

Folia aluminiowa a zdrowie:
Kiedy ją używasz, rób to mądrze

Obejmuje to:

  1. nie używanie jej do grillowania
  2. nie używanie jej do przechowywania pomidorów, przypraw i owoców cytrusowych
  3. nie używania jej do przykrywania żywności
  4. należy unikać używania garnków aluminiowych lub naczynia do gotowania

Może Cię zainteresować