×

Zanim następnym razem kupisz paczkę chipsów, poznaj kilka faktów na ich temat

Chipsy, czy chrupki to popularna przekąską niemal na całym świecie. Często różnią się formą, smakiem i kształtem, ale łączy je jedno – mało kto potrafi się im oprzeć.

Nic dziwnego, są chrupiące i dostępne we wszystkich wariantach smakowych, jakie można sobie wyobrazić. Stanowią doskonałą przekąskę na podróż, do spotkań przy grillu, na imprezach oraz kiedy leżysz na kanapie, oglądając telewizję. Możesz cieszyć się nimi dosłownie wszędzie, ale czy wiesz, co tak naprawdę znajduje się w paczce Twoich ulubionych zagryzek?

W Polsce najpopularniejsze są chipsy ziemniaczane, przez jednych uwielbiane, a przez innych krytykowane. Nic dziwnego, gdyż oprócz ziemniaka znajduje się w nich wiele innych substancji, o których często nie mamy pojęcia. Wszystko zależy również od tego, jaki rodzaj chipsów dostępnych na rynku wybierzemy.

Mała porcja (około 30 g) dobrej jakości chipsów zawiera:

  • 140 kalorii
  • 2 g tłuszczu
  • 0 g cholesterolu
  • 26 g węglowodanów
  • 800 mg potasu
  • 0 g cukru
  • 3 g biała
  • 2 g błonnika
  • 290 mg sodu

Oprócz tego w chipsach zawarte są konserwanty. Choć są one dopuszczone przez Unię Europejską do produkcji żywności, mogą powodować alergie oraz podrażniać błonę śluzową przewodu pokarmowego.

Chipsy wyprodukowane z suszu ziemniaczanego mogą mieć nawet trzy razy większą wartość kaloryczną niż te z pokrojonego ziemniaka, które możesz wykonać samodzielnie w domu. Ziemniaki w trakcie suszenia tracą także 90% witaminy A.

Najlepsze chipsy powstają na oliwie oraz na oleju słonecznikowym lub rzepakowym. Omijaj szerokim łukiem te, które zostały wyprodukowane na oleju palmowym, gdyż jego produkcja wkrótce zniszczy doszczętnie lasy deszczowe.

Jeśli jesteś fanem pieczonych chipsów, mamy dla Ciebie złą wiadomość – wcale nie są takie zdrowe. Zawierają sporą ilość akrylamidu, który źle wpływa na układ nerwowy i krwionośny.

Jeśli już musisz jeść chipsy, wybieraj te o małej zawartości soli oraz pamiętaj o najważniejszej zasadzie: nie jedz chipsów garściami, ale spożywaj je pojedynczo. Dzięki temu szybciej się nasycisz i nie zjesz ich tak wiele.

Może Cię zainteresować