×

Substancja zakazana w wielu krajach, w Polsce stosowana jest jako dodatek do żywności

Substancja oznaczone symbolem e319 jest powszechnie stosowana w przemyśle spożywczym. Jak się jednak okazało ma ona bardzo negatywny wpływ na nasze zdrowie. W niektórych krajach nap. Japonii została ona zakazana, jednak w Polsce wciąż jest powszechnie stosowana. Dlaczego powinniśmy uważać na ten związek i omijać szerokim łukiem żywnoś,ć która ma go w składzie?

TBHQ – Tert-butylohydrochinon jest powszechnie używany w przemyśle spożywczym jako środek konserwujący. Jego zadaniem jest stabilizacja tłuszczów w produkcie. Na opakowaniach oznaczony jest symbolem E31. Substancja ta najczęściej dodawana jest do:

– chipsów,
– gum do żucia,
– napojów gazowanych,
– gotowych dań,
– wyrobów mięsnych,
– zupek w proszku.

źródło: canva

źródło: canva

Co więcej związek ten nie jest używany jedynie w przemyśle spożywczym, ale również w kosmetycznym. Stosuje się go jako składnik farb do włosów, pomadek czy cień do powiek. Przed zastosowaniem w żywności E319 niezbędne było wykonanie badań naukowych. Mimo iż te wykazały, że związek jest szkodliwy dla zdrowia i w wielu państwach zakazano jego stosowania to w polskim przemyśle nadal jest używany.

źródło: canva

źródło: canva

Nadmierne stężenie tego składnika w organizmie może doprowadzić do zaburzenia pracy wielu narządów

źródło: canva

źródło: canva

Badania wykazały negatywny wpływ E319 na pracę tarczycy. Należy pamiętać że gruczoł ten wydziela hormony, które są odpowiedzialne za prawidłową pracę układu pokarmowego, nerwowego oraz sercowo-naczyniowego. Jeżeli dojdzie do zaburzenia pracy tarczycy mogą pojawić się następujące dolegliwości:
– biegunka,
– zaparcia,
– nadciśnienie tętnicze,
– mgła mózgowa,
– problemy skórne,
– przybieranie na wadze,
– zbieranie się wody w organizmie,
– zaburzenia widzenia
– wahania temperatury,
– wypadanie włosów.

Ponadto nie jest to jedyny narząd, na który wpływa e319. Jego częsta obecność w naszym codziennym jadłospisie może odbić się negatywnie również na naszych nerkach, systemie odpornościowym, zwiększyć ryzyko alergii, a nawet doprowadzić do rozwoju komórek nowotworowych.

Jeżeli więc chcesz uniknąć problemów ze zdrowiem powinieneś dokładnie czytać składy produktów które kupujesz. Gdy na opakowaniu dostrzeżesz symbol E319 najlepiej zrezygnować z zakupu danej żywności i znaleźć zdrowszy odpowiednik.

Źródła: www.o2.pl

Może Cię zainteresować