Substancja zakazana w wielu krajach, w Polsce stosowana jest jako dodatek do żywności
Substancja oznaczone symbolem e319 jest powszechnie stosowana w przemyśle spożywczym. Jak się jednak okazało ma ona bardzo negatywny wpływ na nasze zdrowie. W niektórych krajach nap. Japonii została ona zakazana, jednak w Polsce wciąż jest powszechnie stosowana. Dlaczego powinniśmy uważać na ten związek i omijać szerokim łukiem żywnoś,ć która ma go w składzie?
TBHQ – Tert-butylohydrochinon jest powszechnie używany w przemyśle spożywczym jako środek konserwujący. Jego zadaniem jest stabilizacja tłuszczów w produkcie. Na opakowaniach oznaczony jest symbolem E31. Substancja ta najczęściej dodawana jest do:
– chipsów,
– gum do żucia,
– napojów gazowanych,
– gotowych dań,
– wyrobów mięsnych,
– zupek w proszku.
Co więcej związek ten nie jest używany jedynie w przemyśle spożywczym, ale również w kosmetycznym. Stosuje się go jako składnik farb do włosów, pomadek czy cień do powiek. Przed zastosowaniem w żywności E319 niezbędne było wykonanie badań naukowych. Mimo iż te wykazały, że związek jest szkodliwy dla zdrowia i w wielu państwach zakazano jego stosowania to w polskim przemyśle nadal jest używany.
Nadmierne stężenie tego składnika w organizmie może doprowadzić do zaburzenia pracy wielu narządów
Badania wykazały negatywny wpływ E319 na pracę tarczycy. Należy pamiętać że gruczoł ten wydziela hormony, które są odpowiedzialne za prawidłową pracę układu pokarmowego, nerwowego oraz sercowo-naczyniowego. Jeżeli dojdzie do zaburzenia pracy tarczycy mogą pojawić się następujące dolegliwości:
– biegunka,
– zaparcia,
– nadciśnienie tętnicze,
– mgła mózgowa,
– problemy skórne,
– przybieranie na wadze,
– zbieranie się wody w organizmie,
– zaburzenia widzenia
– wahania temperatury,
– wypadanie włosów.
Ponadto nie jest to jedyny narząd, na który wpływa e319. Jego częsta obecność w naszym codziennym jadłospisie może odbić się negatywnie również na naszych nerkach, systemie odpornościowym, zwiększyć ryzyko alergii, a nawet doprowadzić do rozwoju komórek nowotworowych.
Jeżeli więc chcesz uniknąć problemów ze zdrowiem powinieneś dokładnie czytać składy produktów które kupujesz. Gdy na opakowaniu dostrzeżesz symbol E319 najlepiej zrezygnować z zakupu danej żywności i znaleźć zdrowszy odpowiednik.