×

Dzięki temu prostemu śniadaniu na dobre zapomnisz o wzdęciach. Co więcej, jest przepyszne!

Czy wiesz, że liczne badania dowodzą, że spożywanie śniadania wpływa na lepszą koncentrację, zapamiętywanie, zdolność uczenia się i rozwój intelektualny? Nic więc dziwnego, że śniadanie uchodzi za najważniejszy posiłek dnia. Jego rola jest jednak znacznie większa, niż mogłoby się nam wydawać, a odpowiednio przygotowane, dietetyczne śniadanie potrafi zdziałać cuda zarówno dla naszej sylwetki, jak i samopoczucia. Z tego też powodu mamy coś dla Ciebie. 🙂

Reklama

Unikanie śniadań wcale nie prowadzi do tego, że schudniemy. Efekt wbrew pozorom może być zupełnie odwrotny. Jak to możliwe?

Brak śniadania w naszym codziennym życiu sprawia, że organizm dostaje sygnał, by oszczędzać energię. W konsekwencji metabolizm spowalnia, a tym samym pokarmy są trawione coraz wolniej. Dostarczane kalorie nie są z kolei zużywane na bieżąco, a magazynowane w postaci tłuszczu – chcą nie chcą sam do tego doprowadziłeś! Organizm musi się jakoś zabezpieczyć przed możliwością, że przyjdzie mu czekać na kolejny posiłek dłużej.

Odpowiednie śniadanie może pomóc w zachowaniu dobrej sylwetki

Osoby, które dbają o sylwetką lub chcą zgubić nie co kilogramów, ale nie wiedzą jak to zrobić i od czego zacząć, powinny poznać i sięgnąć po tę recepturę, czyli śniadanie w formie owsianki, które jest swego rodzaju klasyką. Grunt to odpowiednio je przygotować.

Reklama

Pani Jolanta od dłuższego czasu borykała się wzdęciami, co przekładało się na całokształt sylwetki w postaci uwydatnionego brzucha. W końcu powiedziała sobie dość zakładając, że tak dłużej być nie może. Zaczęła od zmiany śniadania i jak się okazało, przyniosło to świetne rezultaty! Wystarczyło 7 dni, aby zauważyła zmianę w swoim wyglądzie.

Idealny przepis na dietetyczne śniadanie

Składniki:

Reklama
  • 60 g płatków owsianych
  • 15 g kefiru lub jogurtu naturalnego
  • 7 suszonych śliwek
  • 5 g oleju lnianego lub nasion lnu
  • 5 g kakao
  • 5 g cynamonu
  • 100 ml wody

Sposób przygotowania:

Śniadanie warto przygotować poprzedniego wieczora. Zacznij od zalania śliwek gorącą wodą. Pozostaw je tak przez kolejne 15 minut, a następnie pokrój i dodaj do nich wymieszane płatki owsiane, kakao, olej lniany i kefir. Całość dopraw cynamonem. Gotowe! Tak przygotowane śniadanie umieść w lodówce, aby już następnego dnia cieszyć się jego smakiem i właściwościami.

_______________________

Reklama

*zdjęcia mają charakter poglądowy

Reklama
Źródła: takmowiamowia.blogspot.com
Fotografie: Fot, Pexels (miniatura wpisu), imgur.com, commons.wikimedia.org

Może Cię zainteresować

Reklama