×

6 objawów, które wskazują, że spożywasz zbyt dużo cukru. Często je lekceważymy!

Jeżeli bliżej przyjrzymy się naszym ciałom, to z łatwością zauważymy pewne sygnały ostrzegawcze, które wysyłają. Jeżeli wiesz, że w Twojej diecie znajduje się spora ilość cukru musisz uważać na pewne sygnały, które mogą świadczyć, że czas odrobinę przystopować ze słodkością w swoim życiu.

Oto 6 objawów, które wskazują, że spożywasz zbyt dużo cukru:

1. Głód

Jeśli trudno Ci jest rzucić cukier, nie jesteś sam. Badanie potwierdza, że pragnienie jedzenia cukru jest podobne do uzależnienia od narkotyków. Kiedy jesz cukier, Twój mózg nagradza Cię przyjemnością. Im więcej go jesz, tym większe staje się pragnienie, a cykl się zamyka.

Możesz pozbyć się pragnienia słodyczy tylko wtedy, gdy spożywasz pokarmy, które napełniają Cię i pozwolą nasycić się na dłuższy czas, a są nimi: ziemniaki, soczewica, banany i owies. Często zmiana nawyków wymaga więcej niż siły woli! Porozmawiaj ze swoim lekarzem, abyś mógł podejmować inteligentne decyzje dotyczące jedzenia.

2. Zmarszczki

Cukier wpływa na jakość kolagenu i elastyny, dwóch białek, które nadają skórze siłę i elastyczność. Cukrzyca rozpoczyna proces zwany glikacją, który zachodzi, gdy glukoza i fruktoza, dwie cząsteczki cukru, wiązanie są z innymi białkami i lipidami. Kontakt między tymi cukrami i tymi białkami przyspiesza proces starzenia. Cukier łączy również cząsteczki kolagenu, co utrudnia ich naprawę, jeśli ulegną uszkodzeniu. 

Aby utrzymać skórę mocną i elastyczną przez wiele lat, musisz rzucić cukier lub znacznie go zmniejszyć, więc staraj się unikać słodkich przekąsek i pakowanych produktów z dodatkiem cukru. Nawodnienie jest również ważne dla zdrowej skóry.

3. Tłuszcz

Cukier wpływa również na magazynowanie tłuszczu w organizmie, szczególnie w okolicach brzucha i wewnętrznych narządów. W badaniu podzielono uczestników na 4 grupy i przypisano jeden rodzaj napoju do każdej z nich, w tym regularną colę słodzoną cukrem, dietetyczną colę słodzoną aspartamem, półtłuste mleko i wodę. Uczestnicy każdego dnia pili przypisany im napój przez 6 miesięcy, a badacze mierzyli zmiany tkanki tłuszczowej uczestników po 3 i 6 miesiącach. Grupa pijąca regularną colę miała więcej tłuszczu trzewnego, wątrobowego oraz wyższy poziom triglicerydów i cholesterolu niż wszystkie inne grupy.

4. Ból zębów

Próchnica zębów ma miejsce, ponieważ bakterie żyjące w ustach odżywiają się cukrem. Bakterie te wytwarzają kwasy, które rozkładają dwie warstwy zębów (szkliwo i zębinę) i powodują ubytki.

Cukierki i słodycze nie są jedynymi produktami, które przyczyniają się do próchnicy zębów. Inne produkty, które mogą uszkodzić zęby, to makaron i chleb, a nawet zdrowe produkty, takie jak owoce, warzywa. To dlatego, że te pokarmy są węglowodanami i zawierają fruktozę i glukozę, które są cukrami. Nie oznacza to, że nigdy nie należy spożywać węglowodanów, ale dobrze jest pamiętać, że wszystkie pokarmy mogą w pewnym stopniu uszkodzić zęby, więc dobrze jest myć je około godziny po każdym posiłku.

5. Stany zapalne

Badanie wykazało, że dzieci w wieku od 2 do 9 lat, których dieta przepełniona cukrem i przetworzoną żywnością były bardziej narażone na ryzyko rozwoju przewlekłego stanu zapalnego w późniejszym okresie życia niż dzieci, których dieta była bogata w owoce i warzywa.

Inne badanie wykazało, że długotrwałe spożywanie napojów o dużej zawartości fruktozy może przyczyniać się do rozwoju dny moczanowej i zapalenia stawów. Kobiety, które spożywały co najmniej jedną porcję napojów o wysokiej zawartości fruktozy dziennie, miały 95% szans na rozwój dny moczanowej.

6. Problemy z jelitami

Cukier może uniemożliwić prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego. Fruktoza może przyczynić się do nieszczelności jelit, stanu, który pozwala substancjom przedostawać się przez jelito cienkie i dostać się do krwioobiegu. Fruktoza może powodować zapalenie wątroby, a nawet jest związana z rakiem okrężnicy, trzustki i wątroby.

Cukier wpływa także na twoją florę jelitową, żywe organizmy, które znajdują się w układzie trawiennym, co powoduje stan zapalny i insulinooporność.  Aby rozwiązać problemy jelitowe, które może spowodować cukier, ważne jest przestrzeganie diety, która równoważy Twoją florę jelitową, a to oznacza spożywanie dużej ilości błonnika.

Może Cię zainteresować