×

Przepis na witaminową bombę na odporność. Niezbędne składniki prawdopodobnie masz w swoim domu

Należysz do osób, które są zwolennikami naturalnych rozwiązań domowej roboty? Rozwiązań, które będą sprzyjać Twojemu zdrowiu, odporności i samopoczuciu? Świetnie trafiłeś! „Mieszanka”, na którą przepis znajdziesz w dalszej części artykuły, to istna bomba witaminowa, która w obecnych czasach jest dla naszego organizmu na wagę złota.

Imbir, cytryna i miód to połączenie, które nie ma sobie równych. Przygotuj syrop z wykorzystaniem tych produktów (jest to naprawdę proste), a Twoje zdrowie Ci za to podziękuje! Już jedna łyżeczka dziennie pita każdego dnia szybko przyniesie należyte efekty.

Odporność organizmu

Odporność to stan niepodatności organizmu na działanie niekorzystnych czynników zewnętrznych, takich jak pasożyty, toksyny i inne mikroorganizmy chorobotwórcze. Nie da się ukryć, że w dzisiejszych czasach, w czasach pandemii COVID-19, to pojęcie nabiera dla nas szczególnego znaczenia.

Gdy odporność jest obniżona, często łapiemy infekcje, szybko się męczysz, źle śpimy, dlatego warto zadbać o nią zawczasu. Poprzez jej wzmocnienie organizm będzie w stanie sam bronić się przed wirusami, bakteriami i grzybami. Do walki stają wówczas białe ciałka krwi (limfocyty), które dzięki produkowanym przez siebie związkom chemicznym zwalczają chorobotwórcze drobnoustroje. Problem pojawia się, kiedy owych limfocytów jest za mało. W konsekwencji zarazki zaczynają się namnażać, co może objawiać się bardziej natężonymi objawami chorobowymi. Aby do tego nie dopuścić, warto wzmocnić swój układ odpornościowy i tutaj z pomocą przychodzi nasz przepis!

Imbir, miód i cytryna

Imbir to roślina, obok której nie sposób przejść obojętne. Jej właściwości prozdrowotne są znane od lat. Nic więc dziwnego, że bardzo często jest swego rodzaju fundamentem produktów, które mają służyć naszemu zdrowiu i odporności, zwłaszcza w sezonie jesienno – zimowym. Działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i antywirusowo. Jest bogaty w witaminę A, B1, B2, C, E, K (stąd nazwa „bomba witaminowa”) oraz minerały, takie jak wapń, fosfor, żelazo czy potas. A teraz wyobraź sobie, co otrzymamy, jeśli połączymy tę niezwykłą rośliną z sokiem z cytryny bogatym w witaminę C i miodem, który działa niczym naturalny antybiotyk?

Przepis na witaminową bombę na odporność

Przygotowanie domowej roboty syropu jest banalnie proste. Wszystko, czego potrzebujesz, to połowa korzenia imbiru, 2 cytryny, 3 łyżki miodu spadziowego lub gryczanego i jedną szklankę wody, która rozcieńczy syrop i ułatwi jego picie, choć jej dodawanie nie jest tutaj niezbędne.

Przepis na syrop:

Zagotuj wodę w rondelku i odstaw na bok do ostygnięcia – wrzątek zniszczyłby większość prozdrowotnych składników reszty produktów. W tym czasie umyj i pokrój imbir (nie musisz go obierać) na cienkie plasterki, po czym włóż je do ciepłej wody w rondelku. Sparz cytrynę wrzątkiem i wyciśnij z jednej sok, drugą pokrój w półplasterki. Do rondelka z wodą i imbirem dodaj sok z cytryny i miód. Pozostaw naczynie do całkowitego ostudzenia, po czym przelej zawartość do wyparzonego i dokładnie umytego słoika. Gotowe!

Tak przygotowany syrop przechowuj w lodówce nie dłużej niż przez 2 kolejne tygodnie. Przyjmuj 1 łyżkę przed każdym posiłkiem. W czasie choroby warto zwiększyć dawkę do 3 łyżek przed każdym posiłkiem.

Źródła: smakosze.pl
Fotografie: Created with GIMP (miniatura wpisu), www.pickpik.com, commons.wikimedia.org, www.pikrepo.com

Może Cię zainteresować