×

Boisz się przeziębienia? Zrób swój własny, domowy suplement zawierający witaminę C

Przez wiele lat stosowaliśmy suplementy witaminy C jako lekarstwo na przeziębienie. Całkiem słusznie, gdyż witamina C jest potrzebna do wzrostu i naprawy tkanek w ciele oraz zawiera przeciwutleniacze, które pomagają niwelować wolne rodniki. Ale czy nie lepiej byłoby zastąpić tabletki naturalnym specyfikiem?

W przeciwieństwie do witaminy D, która może być wytwarzana w organizmie dzięki promieniom słonecznym, witamina C musi być dostarczana z zewnętrznego źródła i nie może być przechowywana w ciele. Jedynym sposobem na uzyskanie wystarczającej ilości witaminy C jest jej regularne spożywanie. Czy wiedziałeś jednak, że większość syntetycznych suplementów witaminy C na rynku pochodzi z genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy?

Jeśli nie chcesz faszerować się podobnymi substancjami, prostą odpowiedzią jest stworzenie własnego leku, bez ogromnych kosztów!

Znaczenie naringiny i hesperydyny , które zawarte są w skórkach cytrusowych:

Naturalnego pochodzenia witamina C posiada żywe enzymy, które umożliwiają 100% wchłanianie jej do organizmu. Rozwiązaniem są skórki cytrusowe!

W cytrusach istnieją różne rodzaje flawonoidów, czyli związków, które wykazują właściwości przeciwutleniające w organizmie człowieka. Naringina, silny przeciwutleniacz, to flawonoid znajdujący się w skórkach pomarańczy, mandarynek i cytryn. Kilka badań wykazało, że substancja ta jest tak silna, że może zmniejszyć uszkodzenia komórek spowodowane promieniowaniem.

Hesperedyna jest kolejnym flawonoidem znajdującym się w białej, wewnętrznej warstwie skórki pomarańczy, cytryn, limonek i grapefruitów. Badania wykazały, że hesperydyna zmniejsza proliferację komórek nowotworowych, indukuje zaprogramowaną śmierć komórek i pomaga osobom cierpiącym z powodu hipoglikemii.

Doskonały przepis na domowy suplement witaminy C, który pomoże w walce z przeziębieniami:

Wykonanie:

  1. Zbierz wszystkie skórki cytrusowe i porozkładaj je na tacach do wysuszenia. Możesz użyć także suszarki do żywności, jeśli ją posiadasz
  2. Odczekaj, aż skórki będą całkowicie suche
  3. Rozdrobnij skórki tak, aby powstał z nich proszek. W tym celu możesz użyć blendera
  4. Przechowuj proszek w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu

Większe ilości witamin i minerałów można znaleźć w łyżeczce sproszkowanych skórek cytrusowych niż w samych owocach! Dodawaj proszek codziennie do koktajli, zup, sałatek i deserów, dzięki czemu twoja odporność się poprawi, a przeziębienia nie będą Ci już straszne.

 

Może Cię zainteresować