6 powodów, które przemawiają za tym, żeby jeść ziemniaki. Nie wykluczaj ich ze swojej diety
Zwykły ziemniak w ostatnich latach bardzo stracił w oczach przeciętnego człowieka. To, co kiedyś było tanią podstawą zdrowej diety w wielu krajach na całym świecie, zostało okrzyknięte mianem „niezdrowej żywności”, której lepiej unikać. Czy słusznie?
Spożywanie dań, w których w zdecydowanej mierze przeważają węglowodany, nie jest zdrowe. Istnieją badania które sugerują, że spożywanie zbyt dużej ilości produktów ziemniaczanych może przekładać się na podwyższone ciśnienie krwi. To m.in. dlatego dużo ludzi nie je lub ogranicza ilość spożywanych ziemniaków. Mało kto zdaje sobie jednak sprawę, że w głównej mierze to sposób, w jaki przygotowujemy ziemniaki, np. podsmażamy lub dodajemy do nich masła, powoduje negatywne skutki.
Ziemniaki na talerzu
Niektórzy ludzie unikają spożywania ziemniaków ze względu na obawy dotyczące przyrostu masy ciała. Prawda jest taka, że średniej wielkości gotowany ziemniak ma tylko około 130 kalorii, czyli w rzeczywistości mniej kalorii niż tej podobnej wielkości banan. Grunt to odpowiednie przygotowanie ziemniaków. Mowa tutaj o gotowaniu lub gotowaniu na parze (ewentualnie z chłodzeniem w celu zwiększenia odporności na skrobię) to najlepszy sposób na utrzymanie niskiej liczby kalorii. Pieczenie ziemniaków podbija ich kaloryczność, podobnie jak dodawanie do nich masła lub śmietany. Najmniej zdrowym „rodzajem ziemniaków” są frytki lub chipsy. Powinniśmy unikać także zielonych ziemniaków, które wytwarzają toksyczne związki mogące podrażniać jelita.
W rzeczywistości ziemniaki zawierają szereg witamin i innych, ważnych dla zdrowia składników. Oto sześć powodów, dla których warto jeść ziemniaki. Nie wykluczaj ich ze swojej diety
#1 Witamina C
Czy wiesz, że ziemniaki były ważnym źródłem witaminy C w brytyjskiej diecie przez większość XX wieku? Średnio mały (150 g) ziemniak dostarcza nam około 15% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Witamina C jest ważna, ponieważ nie tylko wspiera funkcje odpornościowe organizmu, ale także odgrywa kluczową rolę w tworzeniu tkanki łącznej, która wspomaga prawidłową prace stawów. Witamina C chroni również przyzębie przed wolnymi rodnikami, które mogą powodować niszczenie komórek, z których zbudowane są tkanki.
#2 Witamina B6
Witamina B6 jest niezbędnym kofaktorem w organizmie człowieka. Sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu ponad 100 enzymów, którym umożliwia m.in. rozkład białek – kluczowy proces dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Prawdopodobnie jest to również powód, dla którego witamina B6 jest wymieniana w kontekście zdrowia psychicznego. Jeden mały ziemniak zawiera około jednej czwartej zalecanego dziennego spożycia witaminy B6 dla osoby dorosłej.
#3 Potas
Potas odpowiada za właściwe przewodzenie impulsów nerwowych, a jego właściwy poziom ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie całego układu nerwowego i naszego mózgu. Zbyt wysoki lub zbyt niski poziom potasu w organizmie może zatrzymać pracę serca. Co ciekawe, pieczone lub smażone ziemniaki zawierają wyższy poziom potasu niż ziemniaki gotowane. Gotowane, pokrojone ziemniaki mogą stracić nawet połowę zawartego w nich potasu.
#4 Cholina
Cholina to niewielki związek, który wiąże się z tłuszczem, tworząc fosfolipidy, budulce ścian komórkowych, a także neuroprzekaźnik acetylocholinę, która wspomaga procesy skurczu mięśni, rozszerzania naczyń krwionośnych i kontrolę tętna. Ziemniaki tuż za pokarmami bogatymi w białko, takimi jak mięso i soja, zawierają największą ilość choliny. Choliny, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania mózgu, mięśni i układu nerwowego. Ponadto cholina jest szczególnie ważna w przypadku kobiet w ciąży ciąży, a właściwie dla prawidłowego rozwoju płodu. Ziemniaki w mundurku zawiera około 10% dziennego zapotrzebowania na cholinę.
#5 Pozytywny wpływ na żołądek
Gotowanie i schładzanie ziemniaków przed ich spożyciem pozwala na wytworzenie tzw. opornej skrobi 0 węglowodan, który jest odporny na działanie enzymów trawiennych i w niezmienionej formie przechodzi do jelita grubego. Skrobia oporna pomaga organizmowi na wiele sposobów. Przede wszystkim działa jako prebiotyk, który jest ważny dla zdrowego mikrobiomu jelitowego. Bakterie w okrężnicy fermentują i wytwarzają związki zwane krótkołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi, które odżywiają jelita i utrzymują je w zdrowiu. Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe sprzyjają również metabolizmowi – pomagają obniżyć poziom tłuszczu i cukru we krwi. Reasumując gotowane lub gotowane na parze ziemniaki są niskokalorycznym, sycącym i dobrym dla naszego układu pokarmowego produktem.
#6 Są naturalnie bezglutenowe
Ziemniaki są naturalnie bezglutenowe. Są więc świetną opcją dla osób z celiakią lub tych, którzy z różnych powodów muszą unikać glutenu. To samo tyczu się słodkich ziemniaków, które również charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym – nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi, co może sprzyja kontroli wagi i apetytu. Jednak słodkie ziemniaki mają nieco więcej kalorii i węglowodanów niż zwykłe ziemniaki – chociaż zawierają więcej beta-karotenu (forma witaminy A).