5 powodów, dla których często miewasz gazy. To może być objaw poważnej choroby?
Bez względu na to, czy uważasz pierdzenie za zabawne, obrzydliwe, czy udajesz, że nigdy tego nie robisz, to funkcja ciała, którą wszyscy dobrze znamy i wykonujemy. Statystycznie człowiek pierdzi około 14 razy dziennie, a problem wzdęć dotyczy ponad 40% populacji. Skąd bierze się pierdzenie i jak sprawić, żeby ten kłopotliwy problem nas nie dotyczył?
Czym są gazy jelitowe?
Pierdzenie to naturalna reakcja zachodząca w ciele człowieka. Jest to proces zachodzący w przewodzie pokarmowym. Gazy jelitowe to powietrze połykane podczas jedzenia i mówienia, oraz gazy powstałe w trakcje fermentacji resztek jedzenia. W ich skład wchodzi azot, który stanowi od 20 – 90% gazów wytwarzanych podczas pierdzenia. Kolejny w składzie jest dwutlenek węgla (nawet 30%), który wraz z metanem i wodorem są bezwonne. Dlaczego pierdzenie śmierdzi? Za brzydki zapach odpowiada siarkowodór oraz jego pochodne.
Dziennie produkujemy około pół litra pierdnięć, które uwalniane są nie tylko w trakcie dnia, ale również w czasie snu. Niestety, czasami wydaje się, że znacznie przekraczamy tę średnią dzienną. Dlaczego?
Przyczyny częstego pierdzenia:
1. Zdrowe jedzenie
Nie wszystkie posiłki, które spożywamy, są trawione. Wszystko, czego nasze jelito cienkie nie przetwarza, zostaje przeniesione do jelita grubego, gdzie dochodzi do fermentacji. Niestety, ale okazuje się, że najbardziej soczyste bączki są wynikiem najzdrowszego jedzenia.
Jakie produkty powodują pierdzenie?
Owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste i rośliny strączkowe generują smród. Cebula, brokuły, kalafior, kapusta i kiełki zawierają związek chemiczny o nazwie rafinoza, których żołądek i jelito cienkie również nie są w stanie strawić.
2. Za dużo powietrza w przewodzie pokarmowym
Istnieją dwa „źródła” naszych pierdnięć. Jednym z nich jest gaz wytwarzany w naszym jelicie grubym. Drugim jest połykane powietrze, które przechodzi przez nasz przewód pokarmowy.
Dobrą wiadomością jest to, że bąki wynikające z połykania dużej ilości powietrza wydają się być bezwonne i nie są tą cichą, ale śmiertelną odmianą.
To zjawisko nosi nazwę „aerophagia” i jest spowodowane przez szybkie spożywanie posiłków, żucie gumy lub picie dużej ilości napojów gazowanych.
3. Problemy z wchłanianiem składników odżywczych
Cicha i śmierdząca odmiana gazów wydostających się z naszego układu trawiennego, może wynikać z problemów z wchłanianiem pewnych składników odżywczych.
Wszyscy reagujemy inaczej na różne rodzaje żywności, ale najczęstszymi powodami wydzielania bardzo śmierdzących gazów są węglowodany, a szczególnie laktoza.
Potrawy powodujące wzdęcia:
– laktoza – znajduje się w produktach mlecznych. Przez swój skład jest ciężkostrawna i trudna do rozbicia na cukry proste przez nasz organizm. Nietolerancja laktozy może powodować częste pierdzenie, a nawet biegunkę,
– dania smażone i tłuste – ukochany przez wiele osób schabowy w panierce, niestety też powoduje wzdęcia. Nasz żołądek potrzebuje więcej czasu na rozbicie tłuszczy i przetrawienie go. Wydłużony czas trawienia sprzyja powstawaniu gazów,
– napoje gazowane – zawarty w nich dwutlenek węgla sprzyja powstawaniu gazów w żołądku. Dotyczy to nie tylko słodkich napojów, nawet woda gazowana nie jest wskazana!
– wybrane soki – sok pomarańczowy, ananasowy i pomidorowy są bogate w kwasy, które podrażniając żołądek powodują obrzęki i wzdęcia,
– słodziki – aspartam, sorbit, ksylitol i sacharyna, nie są trawione przez nasz układ pokarmowy. Dlatego ich nadmiar sprzyja fermentacji bakterii, które sprzyjają powstawaniu gazów,
4. Latanie samolotem
Czy zauważyłeś, że masz wzmożoną ochotę na puszczanie gazów w trakcie lotu samolocie? Istnieje pewna zależność, która to wyjaśnia. Badania wykazały, że przebywanie na dużej wysokości powoduje wzrost gazu w naszym ciele. To z kolei prowadzi do wzdęć i ostatecznie pierdnięć.
Czy częste pierdzenie może być objawem choroby?
Ilość i „jakość” naszych gazów może się różnić w zależności od dnia. Dr Raymond sugeruje, że jeżeli doświadczasz powtarzających się epizodów wydzielania dużej ilości gazów, którym towarzyszą wzdęcia, ból lub inne niepokojące objawy, takie jak biegunka lub zaparcia, to nie powinieneś unikać wizyty u lekarza. Nadmierne pierdzenie i niezwykle przykry zapach gazów mogą być objawami stanów chorobowych.
Choroby, których objawem są częste gazy:
– zespół jelita drażliwego,
– nietolerancja laktozy,
– celiaka,
– torbiele w jelicie,
Jak pozbyć się gazów? Jakie są sposoby na częste pierdzenie?
1. Jedz powoli
Niezwykle ważny jest sposób w jaki jesz posiłki. Postaraj się dokładnie przeżywać każdy kęs jedzenia. Nie rozmawiaj podczas tej czynności. Pamiętaj o tym, by powoli przełykać również płyny.
2. Wyłącz z diety produkty powodujące wzdęcia
Guma do żucia, twarde cukierki, papierosy, warzywa kapustne, cebula są produktami, które są odpowiedzialne za gazy. Również nabiał, ryby, potrawy tłuste i smażone, napoje gazowane i ostre przyprawy, powinny zostać usunięte lub ograniczone z diety.
3. Pij więcej wody
Picie co najmniej 2 litrów wody dziennie wspomoże metabolizm.