Kategorie OdżywianieZdrowie

Prosty przepis na słodką czekoladę bez trującego cukru. Smakuje lepiej niż kupna!

Mam wrażenie, że więcej jest osób, które uwielbiają czekoladę niż tych, którzy omijają ją z daleka. Nic dziwnego, w końcu czekolada jest niebiańską rozkoszą dla podniebienia. Niestety, większość kupnych czekolad ma w swoim składzie mleczno-cukrową mieszankę. Można jednak zrobić swoją czekoladę, która będzie równie smaczna (jak nie smaczniejsza!) i zdrowsza! Zrobisz ją w kilka chwil!

via GIPHY

Prawdziwa czekolada nie szkodzi naszemu zdrowiu

Wpływa dobrze na nasze ciało i mózg. Psycholog z Uniwersytetu Middlesex przeprowadził eksperyment. Chciał sprawdzić, jak na mózg wpływa zapach czekolady.

Okazało się, że zapach czekolady zmniejszał aktywność fal mózgowych odpowiedzialnych za uwagę i koncentrację.

Aromat czekolady poprawiał nastrój uczestników eksperymentu

Już rośnie mi na nią apetyt!

via GIPHY

Czekolada poprawia trawienie i obniża ciśnienie krwi. Zapobiega także gromadzeniu się blaszek miażdżycowych w tętnicach

Chyba nie masz już wątpliwości, że czekolada ma na nas dobry wpływ, prawda?

via GIPHY

Niestety czekoladowe batony dostępne w sklepach zawierają jedynie 10% kakao. Pozostałe 90% to mleko, cukier i toksyczne dodatki

Jeżeli będziesz kupował baton czekoladowy, koniecznie przeczytaj jego skład.

via GIPHY

Przyjęło się, że gorzka czekolada jest zdrowa. Niestety, większość z nich zawiera 60% lub 70% gorzkiej czekolady, a reszta to dalej cukier i inne przetworzone składniki

Nawet czekolada z zawartością 85% może wciąż zawierać dodatki produktów mlecznych i cukru. Ich zadaniem jest uczynić, by czekolada była smaczniejsza.

via GIPHY

Właśnie dlatego warto samemu wyprodukować tabliczkę czekolady

Chcesz poznać przepis? Jeżeli tak, czytaj dalej!

via GIPHY

Do przygotowania domowej czekolady będziesz potrzebował nierafinowany olej kokosowy i organiczne kakao

Przepis:

– Olej kokosowy rozpuść w kąpieli wodnej

– Kiedy konsystencja zmieni się na płynną, dosyp kakao (ilość zależy od tego, jak bardzo gorzką czekoladę lubisz)

– Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą

– Do płynnej masy dodaj to na co masz ochotę, np. rodzynki, orzechy itp.

– Możesz osłodzić ją miodem lub ksylitolem

Tak przygotowaną masę wlej do pojemnika i włóż do lodówki na 2-4 godziny aż porządnie stwardnieje.

via GIPHY

Po upływie tego czasu możesz cieszyć się naturalnym smakiem. Daj znać jak wyszło!

Źródło: odkrywamyzakryte.com | Fotografie: www.giphy.com