15 zdrowszych zamienników kalorycznych produktów, przez które nie możesz schudnąć
Sprostanie poszukiwaniu dobrego sposobu na utratę wagi może wydawać się dla niektórych niewykonalnym zadaniem, zupełnie niepotrzebnie. Wystarczy tylko kilka drobnych zmian w naszych nawykach żywieniowych, aby dokonać niemożliwego i zbliżyć się do osiągnięcia wymarzonego celu. Przygotowaliśmy dla Ciebie listę produktów, których zamiana pomoże Ci w szybszej utracie wagi, bez konieczności głodzenia się.
Oto 15 produktów spożywczych, których zamiana pozwoli Ci szybko schudnąć
1. Czipsy zamień na popcorn
Lekki popcorn wypełniony powietrzem zawiera ułamek ilości tłuszczu i kalorii, które znajdują się w czipsach ziemniaczanych.
2. Zastąp majonez musztardą
Majonez ma dużą zawartość cukru i nasyconych tłuszczów, podczas gdy musztarda jest uboga w tłuszcz oraz zawiera znacznie mniejszą ilość kalorii.
3. Ryż biały zastąp ryżem brązowym
Brązowy ryż zawiera o wiele więcej błonnika, witamin i minerałów niż popularny biały ryż.
4. Zwykłą, białą mąkę zastąp mąką kokosową
Mąka kokosowa jest doskonałym źródłem błonnika i białka oraz posiada niższą zawartość węglowodanów.
5. Bułki od burgerów zastąp kapeluszami dużych pieczarek
Pieczarki portobello służą jako doskonała wersja bułki o niskiej zawartości węglowodanów, zapewniając tym samym spożycie bardzo niewielkiej liczby kalorii.
6. Kakao z dodatkami zamień na kakao surowe
Przetworzony proszek kakaowy jest pozbawiony większości składników odżywczych, podczas gdy kakao w swojej naturalnej formie jest wypakowane antyoksydantami i ma wiele korzyści zdrowotnych.
7. Zamień duszone ziemniaki na puree z kalafiora
Kalafior ma podobny rodzaj puszystej konsystencji, jak ziemniak, ale zawiera mniej węglowodanów, prawie żadnego tłuszczu oraz bardzo małą liczbę kalorii.
8. Zastąp cukier miodem
Miód zawiera dużą ilość witamin i minerałów, jest słodszy i łatwiej go strawić niż rafinowany cukier.
9. Mleko krowie zastąp mlekiem roślinnym
Mleko krowie ma o wiele więcej cukru i tłuszczów niż mleko migdałowe lub inne mleko roślinne.
10. Zrezygnuj ze zwykłego makaronu na rzecz makaronu z cukinii
Wstęgi z cukinii są smacznym substytutem wszelkich makaronów. Jednak przychodzą bez dużych ilości kalorii i węglowodanów.
11. Do panierowania używaj płatków owsianych zamiast bułki tartej
W przeciwieństwie do okruchów chleba, płatki owsiane są bogate w błonnik, minerały i zdrowe węglowodany. To właśnie ich warto używać do panierowania.
12. Zamień zwykłą sól na sól himalajską
Himalajska sól jest pełna minerałów i łatwiej absorbuje się w czystej postaci krystalicznej niż zwykłą sól.
13. Zamień słodkie napoje na naturalną herbatę mrożoną
Smakowe napoje bezalkoholowe są wypełnione słodzikami, cukrem i sztucznymi barwnikami oraz mnóstwem niepotrzebnych kalorii. W przeciwieństwie do nich naturalna herbata, podana z lodem i cytryną posiada przeciwutleniacze, które zbawiennie wpływają na nasze organizmy.
14. Frytki zastąp pieczoną marchewką
Ziemniaki mają dwa razy tyle kalorii i węglowodanów na porcję jako marchewkę.
15. Zrezygnuj z lodów na rzecz mrożonego puree bananowego
Banany mają naturalnie słodki smak i kremową konsystencję, a także są wolne od niezdrowe tłuszczu i cukru.