Kategorie Zdrowie

Migrena odbiera Ci radość z życia? Eksperci zalecają zmiany w diecie, co potwierdziły badania

Nudności, nadwrażliwość na bodźce, a przede wszystkim nieznośny ból głowy sprawiają, że migrena potrafi odebrać radość z życia. Czy można jej jakość zapobiec? Eksperci postanowili zweryfikować, czy zmiany w diecie mogą mieć pozytywny wpływ na profilaktykę pacjentów w przewlekłymi migrenami. Odpowiedź daje nadzieję.

Migrena

Migrena jest chorobą przewlekłą, której czynniki nie zostały do końca zbadane. Nie mniej jednak najczęściej wymienia się te o podłożu genetycznym oraz czynniki środowiskowe. Migrena objawia się występowaniem silnych, napadowych bólów głowy. Nie należy tego mylić jednak z każdym bólem głowy, bowiem nie każdy ból głowy to migrena. Migrenowy ból głowy występuje zwykle z jednej strony głowy, najczęściej za gałką oczną i skronią. Ból zwykle ma charakter narastający i pulsujący, choć niekoniecznie. Ponadto blisko u 1/4 osób z migrenami pojawia się tzw. aura poprzedzająca atak migreny (może występować wraz z bólem), czyli objawy wzrokowe, takie jak: mroczki, błyski, ubytki pola widzenia czy zniekształcenia obrazu. Objawy te utrzymują się z reguły nie dłużej niż godzinę. Największą zmorą migreny pozostaje fakt, że wciąż jest ona schorzeniem nieuleczalnym. Postępowanie polega na zwalczaniu objawów i łagodzeniu jej przebiegu.

dieta przeciwko migrenie
Flickr

Nie mniej jednak mamy dobre wieści dla osób, które zmagają się z uporczywymi atakami migreny.

Zmiana diety może pozytywnie wpływać na profilaktykę pacjentów z przewlekłymi migrenami

Badacze z Karoliny Północnej postanowili sprawdzić, jak i czy zmiana diety może wpłynąć na profilaktykę osób z przewlekłymi migrenami. W tym celu wzięli pod lupę wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Dlaczego akurat te dwa? Już dawno temu wykazano, że kwasy omega-3 skutecznie zwalczają stanu zapalne organizmu, podczas gdy niektóre z pochodnych kwasów omega-6 sprzyjają bólowi.

Badanie

W 16-tygodniowym badaniu wzięło udział 182 uczestników, z czego znaczną część (blisko 90%) stanowiły kobiety. Każda z osób uskarżała się na silne bóle głowy przez 5 do nawet 20 dni w miesiącu. Średnia wieku ochotników badania wynosiła 38 lat.

dieta przeciwko migrenie
Flickr

Podczas trwania badania każda z osób korzystała z dotychczas stosowanych metod leczenia. Zmieniła się natomiast stosowana przez nich dieta. I tak oto uczestników podzielona na trzy grupy:

  • grupa I (kontrolna) – do tej grupy przydzielono osoby, które miały utrzymywać średnią ilość kwasów tłuszczowych omega-3 i omega 6,
  • grupa II – do tej grupy przydzielono osoby, które miały zwiększoną ilość kwastów omega-3 i utrzymywaną ilość kwasów omega-6,
  • grupa III – do tej grupy przydzielono osoby, które miały zwiększoną ilość kwasów omega-3 i zmniejszoną ilość kwasów omega-6

Uczestnicy badania mieli za zadanie notować w elektronicznym dzienniczku, ile godzin dziennie odczuwali bóle. Wyniki wyraźnie pokazują, że odpowiednio zbilansowana dieta może pomóc w walce z migreną. Okazało się, że uczestnicy badania, którzy zostali przydzieleni do grupy II lub III odczuwali mniejszy ból niż grupa kontrolna. Największą poprawę zauważyli pacjenci stosujący dietę bogatą w kwasy omega-3 i ubogą w kwasy omega-6 (grupa III). Poprawa była do tego stopnia duża, że niektórzy zmniejszyli nawet ilość stosowanych leków.

Migrena odbiera Ci radość z życia? Eksperci zalecają zmiany w diecie, co potwierdziły badania
Wikimedia Commons

Obserwacje naukowców wymagają większej ilości badań, które pozwoliłyby szczegółowo wyjaśnić zależności pomiędzy spożywaniem kwasów omega-3 i omega-6 a profilaktyką migreny. Wierzymy jednak, że to kolejny krok w kierunku pomocy tym, którym choroba szczególnie daje się we znaki.

Gdzie znajdziemy kwasy tłuszczowe omega-3?

Kwasy omega-3 zawierają przede wszystkim tłuste ryby morskie pochodzące z zimnych wód, takie jak: halibut, łosoś, śledź, makrela, dorsz czy sardynki. Ponadto kwasy tłuszczowe omega-3 są obecne w oleju lnianym, siemieniu lnianym, jajkach czy orzechach włoskich. Kwasy tłuszczowe omega-3 można również suplementować.

Według Norm Żywienia 2017 – kwasy omega 3 dla osoby dorosłej powinny stanowić: ALA 0,5% E, zaś DHA+EPA 250mg / dobę.

________________________

*zdjęcia mają charakter poglądowy

Źródła: Christopher E Ramsden, Daisy Zamora, Keturah R Faurot, Beth MacIntosh, Mark Horowitz, Gregory S Keyes, Zhi-Xin Yuan, Vanessa Miller, Chanee Lynch, Gilson Honvoh, Jinyoung Park, Russell Levy, Anthony F Domenichiello, Angela Johnston, Sharon Majchrzak-Hong, Joseph R. Hibbeln, David A Barrow, James Loewke, John M. Davis, Andrew Mannes, Olafur S Palsson, Chirayath M Suchindran, Susan A Gaylord, J Douglas Mann, Dietary alteration of n-3 and n-6 fatty acids for headache reduction in adults with migraine: randomized controlled trial, BMJ 2021, online: https://www.bmj.com/content/374/bmj.n1448, dostęp 05.07.2021
Fotografie: www.piqsels.com