Kategorie Dieta i odchudzanieOdżywianieZdrowe zakupyZdrowie

Badacze biją na alarm, aby zmienić sposoby żywienia. Zalecają przejście na dietę planetarną

Szacuje się, że do 2050 roku na świecie będzie żyć około 10 miliardów ludzi. W raporcie opublikowanym w The Lancet naukowcy ostrzegają, że tak duża populacja w połączeniu z obecnymi trendami żywieniowymi doprowadzi do wzrostu liczby chorób, głodu na świecie i jeszcze większej emisji gazów cieplarnianych. Zdaniem badaczy zamiana sposobu odżywiania ludzkości mogłaby odmienić ten bardzo pesymistyczny scenariusz. I tak oto na horyzoncie pojawiła się dieta planetarna. Co to takiego?

Dieta planetarna a problemy z żywnością

Komisja EAT-Lancet, w skład której wchodzą eksperci z 16 krajów, podała, że jedną z metod zapobiegania postępującym zmianom klimatycznym są zmiany diety na taką, w której znaczną część będą stanowiły pokarmy pochodzenia roślinnego. Zdaniem specjalistów niesie ona za sobą podwójną korzyść – jest zdrowsza, a także wpływa na środowisko w sposób zrównoważony. Produkty pochodzenia zwierzęcego, a zwłaszcza mięso czerwone, cechuje duża, całkowita suma emisji gazów cieplarnianych wywołanych przez dany czynnik w przeliczeniu na porcję. Duże zapotrzebowanie na mięso czerwone rzutuje na także na spadek bioróżnorodności.

Pxfuel

Zdrowa dieta planetarna będzie dostarczać wystarczającą ilość energii, będzie bogata w różnorodne produkty pochodzenia roślinnego (owoce, warzywa, rośliny strączkowe) przy jednoczesnym ograniczeniu produktów pochodzenia zwierzęcego (zwłaszcza mięsa czerwonego), dostarczy więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż nasyconych oraz ogranicza podaż cukrów i żywności wysokoprzetworzonej. Jak pokazuje analiza dowodów naukowych, przyjęte proporcje spożycia danych grup produktów zmniejsza ryzyko rozwoju chorób przewlekłych, a także sprzyja zachowaniu zdrowia i dobrego samopoczucia.

Pxfuel

Dieta planetarna i jej założenia

  1. Głównym źródłem białka wielu ludzi są produkty pochodzenia zwierzęcego, a zwłaszcza mięso. W diecie planetarnej stawiamy na pokarmy pochodzenia roślinnego z dodatkiem ryb, jako alternatywnego źródła kwasów tłuszczowych omega-3. Dieta planetarna nie wyklucza jednak umiarkowanej ilości drobiu i jaj.
  2. Kolejnym założeniem diety planetarnej jest przynajmniej 5 porcji warzyw i owoców dziennie, co daje w sumie około 500 gram, przynajmniej 50 g orzechów i 75 g suchych nasion roślin strączkowych (soczewicy, ciecierzycy, fasoli, soi).
  3. Dieta planetarna przewiduje spożywanie maksymalnie 75 g mięsa czerwonego, około 200 g drobiu i 200 g ryb tygodniowo.
  4. Tłuszcz powinien pochodzić głównie z rośnij: 40 g olejów nienasyconych na dobę i nie więcej niż 12 g tłuszczu nasyconego dziennie.
  5. Umiarkowane spożycie produktów mlecznych – nie więcej niż 500 g na dobę.
  6. Węglowodany powinny pochodzić z pełnych ziaren zbóż (nierafinowanych). Zaleca się spożywanie 230 g produktów pełnoziarnistych dziennie wliczając w to ryż, pszenicę, kukurydzę i około 50 g warzyw skrobiowych.
Pxfuel

Korzyści z diety planetarnej

Naukowcy zgodnie uważają, że żywienie z zastosowaniem ww. założeń pozwoli nam żyć dłużej, chronić planetę i zapewni wystarczającą ilość pożywienia dla wszystkich.

Oszacowaliśmy, że przyjęcie diety planetarnej pozwoliłoby uniknąć około 11,1 mln zgonów rocznie w 2030 r. i zmniejszyć zredukować współczynnik przedwczesnej śmierci nawet o 19% – twierdzą naukowcy

Alan Dangour, profesor żywienia i żywienia w London School of Hygiene and Tropical Medicine, powiedział CNN, że plan „jest szokujący”. Dangour nie był częścią badania i wyjaśnił, że dieta nie jest łatwa do wdrożenia, ponieważ wymaga współpracy rządów na całym świecie. Poza tym jest kwestia skłonienia ludzi do zmiany diety – co nie jest łatwe.

Pixabay

Czy ludzie przejdą na żywienie planetarne?

Alan Dangour, profesor żywienia i żywienia w London School of Hygiene and Tropical Medicine, powiedział w wywiadzie dla CNN, że plan przejścia na żywienie planetarne „jest szokujący”. Zdaniem profesora dieta nie jest łatwa do wdrożenia chociażby dlatego, że wymaga współpracy rządów na całym świecie. Poza tym jest to kwestia nakłonienia miliardów ludzi do zmiany nawyków żywieniowych, co byłoby wyjątkowo trudne.

Źródła: www.menshealth.com
Fotografie: www.pxfuel.com