Brzmi to paradoksalnie, ale banany o ciemnej skórce są lepsze dla zdrowia. Należy unikać tych zielonych, które wyglądają tak apetycznie. Zatem, jeśli w domu masz świeżą dostawę tychże owoców, poczekaj aż będą dojrzałe i wtedy je skonsumuj.
Amerykańskie badania wykazały, że dojrzałe banany mają wysoką zawartość potasu, co znacząco przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia udaru mózgu. Naukowcy polecają spożywanie około 1500 mg potasu dziennie, co odpowiada około 2-3 bananom. Jeśli to Cię nie przekonuje, sprawdź inne zalety, jakie ma regularne jedzenie tych owoców.
Zgaga
Jeden banan zneutralizuje kwasy żołądkowe. Lepiej sięgać po naturalne rozwiązania! Nie będzie Cię palić i poczujesz się znacznie lepiej.
Leczenie raka
Im bardziej dojrzały (i brązowy) jest banan, tym więcej TNF (czynnik martwicy nowotworów) zawiera. Enzym ten przyczynia się do wzmocnienia układu odpornościowego i leczenia komórek atakowanych przez nowotwór lub przez infekcję. Jednocześnie wytwarza więcej białych krwinek i przeciwutleniaczy. Dzięki temu może zahamować rozprzestrzenianie się dalej choroby.
Zaparcia
Zjedzenie zaledwie kilku dojrzałych bananów pomoże Ci w tym dość kłopotliwym temacie. Włókna w nich zawarte wspierają przemianę materii w naturalny sposób.
Stres
Jeśli jesteś spięty i zestresowany, banan może być dobrym rozwiązaniem. Reguluje poziom glukozy we krwi, zawiera witaminę B, która pomaga się uspokoić i szybko poprawia nastrój.
Reguluje temperaturę ciała
Jeśli na zewnątrz jest bardzo gorąco, banany mogą pomóc w obniżeniu temperatury ciała. Działają także znakomicie w przypadku gorączki.
W ostatnich latach, jajka mają złą reputację. Doprowadziły do tego komentarze ludzi, którzy sugerowali, że jajka to tylko i wyłącznie cholesterol, salmonella i złe tłuszcze. Oczywiście najczęściej do wypowiadania takich opinii chętni są ci, którzy w tym temacie nie mają zbyt wiele do powiedzenia, a jedynie powtarzają gdzieś zasłyszane słowa.
Okazało się bowiem, że jajko niosą same korzyści. I wręcz przeciwnie nie ma mowy o podwyższeniu cholesterolu!
W jajkach jest zawartych wiele ważnych składników odżywczych: witamina A, D, E i B 12, jak również żelazo, wapń i kwasy tłuszczowe omega-3.
Cholina
Przyznacie sami, że niezbyt często słyszycie o czymś takim jak cholina, ale to jest bardzo ważny związek chemiczny, który jest istotny dla mózgu - pamięć. Zwłaszcza powinny o to zadbać kobiety w ciąży, ponieważ w tym okresie może wystąpić niedobór choliny.
Kości, włosy i paznokcie
Witamina D i wapń zawarte w jajkach zapobiegają osteoporozie. Zawarte w nich aminokwasy sprawiają, że paznokcie i włosy są zdrowe.
Dobre dla oczu
W jajkach występuje duże stężenie luteiny i zeaksantyny, które to pomagają chronić oczy przed szkodliwym promieniowaniem i regenerują komórki.
Białko
W jajkach jest znacznie więcej białka niż w mleku i mięsie. Aby mieć taką samą ilość białka, jaka jest w jajku, musiałbyś zjeść około 30g niezanieczyszczonego mięsa.
Kontrola wagi
Badania wykazały, że ludzie, którzy jedzą jajka na śniadanie, są mniej głodni w ciągu dnia, co w rezultacie doprowadza do tego, że nie podjadają kalorycznych przekąsek.
Nie należy zapominać o umiarkowanych ilościach, bo jak powszechnie wiadomo: co za dużo, to niezdrowo.