Jeśli chcesz schudnąć, musisz postawić na ćwiczenia i odpowiednią dietę. Dodatkowo warto wspierać ten proces poprzez stosowanie kardamonu. Ta najstarsza przyprawa świata kojarzy się z kawą, wypiekami, a niektórzy uważają, że nie ma lepszego afrodyzjaku. Sprawdzi się także u tych, którzy chcą pozbyć się dodatkowych kilogramów. Zniweluje także zmęczenie, wzdęcia i nieświeży oddech.
Kardamon jako suplement diety
Pixabay
Ludzie, którzy narzekają na wygląd swojego brzucha, muszą się liczyć z tym, że dodatkowe kilogramy to nie tylko efekt złej diety, ale może być to także związane z zaburzeniami metabolicznymi i chorobami układu krążenia.
Tłuszcz na brzuchu
Pixabay
W trackie jednego badania podawano szczurom dietę bogatą w węglowodany i tłuszcze. Kiedy odpowiednio przytyły, naukowcy zdecydowali podawać zwierzętom mielony kardamon jako suplement diety. Ich tolerancja glukozy i lipidów we krwi zaczęła się poprawiać i finalnie zmniejszyła się ilość tłuszczu w okolicy jamy brzusznej. Warto wypróbować tę metodę, zwłaszcza, jeśli inne sposoby nie pomagały. Nic się nie traci, a wręcz można poczuć się zdecydowanie lepiej.
Wysoki poziom cholesterolu i retencja wody w organizmie oraz choroby przewodu pokarmowego.
Flickr/ Mattie Hagedorn
Te rzeczy można unormować za pomocą kardamonu, który ma działanie moczopędne i dodatkowo obniża ciśnienie krwi. Do tego nie tylko pomoże w walce z otyłością, ale skutecznie walczy z wysokim cholesterolem. W dodatku jest popularnym lekarstwem na problemy żołądkowo-jelitowe. Przyprawa zawiera ekstrakty mentolu, które zwalczają nudności, wzdęcia, zaparcia i gazy. Ma właściwości przeciwzapalne i usuwa szkodliwe dla przewodu pokarmowego bakterie.
Kardamon w diecie
Flickr/ elizaraxi
Najlepiej działa, gdy się go zaparzy i wypije jak herbatę. Jedną łyżeczkę rozgniecionych nasion kardamonu i łyżeczkę ziołowej herbaty wsyp do naczynia, zalej ugotowaną (ale nie wrzącą) wodą (500 ml) i dokładnie wymieszaj. Dzięki tej herbacie będziesz mieć więcej energii i nie będziesz czuć zmęczenia.
Ziemniaki są doskonałym dodatkiem do dań głównych. Zapiekane, smażone i gotowane – wszystkie pysznie smakują. Niestety okazuje się, że mogą być nie tylko niezdrowe, ale jak zaraz się przekonasz, także zabójcze!
Jeśli masz w domu ziemniaki, które leżą dłuższy czas, możesz się z nimi pożegnać na zawsze. Czytaj dalej, aby poznać straszną historię związaną z tymi bulwami.
W 2014 roku 8-letnia Maria Chelysheva została sierotą. Wszystko przez zgniłe ziemniaki, które przechowywane były w rodzinnym domu.
pixabay
Ojciec pewnego dnia zszedł do piwnicy po ziemniaki na obiad, ale długo nie wracał. Zmartwiona żona poszła sprawdzić, czy wszystko z nim w porządku. Niestety kobieta także nie wróciła...
Nie skończyło się tylko na rodzicach Marii.
Adriane Dizon
Wkrótce zmarł jej brat i babcia, która na szczęście tuż przed zejściem do piwnicy poinformowała o wszystkim sąsiadów. Jedyną ocalałą była 8-latka.
Dlaczego ziemniaki mogą być zabójcze?
D. Gordon E. Robertson / Wikimedia Commons
Należy pamiętać, że zawierają glikoalkaloidy, które występują także w trujących roślinach psiankowatych. To sprawia, że nawet z pozoru niegroźnie ziemniaki stają się śmiercionośne. Przerażający jest także fakt, że samo wdychanie może być szkodliwe dla zdrowia i życia!
Gdy ziemniaki gniją, wydzielają się glikoalkaloidy, które emitują toksyczne gazy. Przez nie zginęła cała rodzina Marii.
pixabay
Gdy Maria zorientowała się, że jej najbliższych nie ma, chciała zejść do piwnicy. Na szczęście jej matka zostawiła otwarte drzwi, dzięki czemu gaz zdążył się rozproszyć. Dlatego dziewczynka przeżyła.
W dzisiejszych czasach ludzie przywiązują coraz większą wagę do tego co jedzą. Dbając o swoje ciała, staramy się zastępować szkodliwe pokarmy, zdrowymi produktami. I o ile sama teoria jest jak najbardziej słuszna, nie brakuje przypadków kiedy tego typu działania nie sprawią, że zaczniemy się lepiej odżywiać.
Oto lista z 10 zasadami zdrowego odżywiania, której nie powinniśmy przestrzegać. Dlaczego? Wszystkie potrzebne informacje znajdziesz poniżej! Nie zwlekaj więc i bierz się do czytania!
#1 Karton soku jabłkowego jest zdrowszym substytutem coli.
Sok jabłkowy wydaje się być nieszkodliwy, dlatego łatwo uwierzyć, że jest dużo zdrowszy od coli. W rzeczywistości, sok jabłkowy zawiera więcej kalorii od coli. Jeśli naprawdę zależy Ci na przestrzeganiu zdrowej diety, pij czystą wodę i zrezygnuj zarówno z soków w kartonach, jak i napojów bezalkoholowych.
Okazuje się, że niektóre gotowane warzywa są zdrowsze od świeżych. Na przykład, gotowana marchew zawiera więcej karotenoidów, a duszone lub gotowane na parze pomidory mają więcej likopenu, który wpływa pozytywnie na stan naszego zdrowia.
Nie oznacza to jednak, że powinieneś jeść tylko gotowane warzywa, ale jednocześnie nie rezygnuj z nich zbyt łatwo.
Wiele osób, które przywiązują dużą wagę do ilości spożywanych węglowodanów, jedząc w restauracji woli zamówić sushi, wierząc, że jest to zdrowsza alternatywa dla innych potraw. W rzeczywistości porcja dania, które widzisz powyżej, zawiera więcej węglowodanów od hamburgera, chociaż ten ostatni ma więcej kalorii.
Jeśli chcesz schudnąć, musisz zdecydować się na rozwiązania, które będą mniej szkodliwe dla Twojej figury.
Każdy z nas wie, że cukier jest szkodliwy zarówno dla naszej figury, jak i zdrowia. Wiele osób wierzy jednocześnie, że cukier można zastąpić miodem. W rzeczywistości, miód zawiera więcej kalorii.
I choć różnica nie jest zbyt duża, stosując to rozwiązanie nie spodziewaj się żadnych postępów w utracie wagi.
Proces suszenia sprawia, że owoce tracą nawet do 80% witamin i przeciwutleniaczy. Oznacza to, że świeże owoce są lepszym rozwiązaniem jako zdrowa przekąska.
Suszone owoce mogą być również niebezpieczne, ponieważ niektórzy nieuczciwi producenci dodają do nich słodki syrop, przez co tracą na swej wartości.
Naukowcy udowodnili, że popcorn, który został przygotowany w gorącym powietrzu jest zdrowy. Filiżanka popcornu zawiera prawie dwa razy tyle antyoksydantów (zwanych polifenolami), co owoce lub warzywa. Ponadto, popcorn zawiera błonnik, który jest bardzo dobry dla zdrowia.
Oczywiście, nie należy go jeść w dużych ilościach, ale kubek popcornu od czasu do czasu może stać się przyjemną przekąską.
Większość diet wyklucza ser, ponieważ zawiera on dużo tłuszczu i kalorii. W rzeczywistości, ser zawiera więcej wapnia niż większość innych produktów. Co więcej, jest on również bogaty w kwas linolowy, który hamuje gromadzenie się tłuszczu i pomaga schudnąć.
Wśród mitów odnośnie zdrowej diety można znaleźć i sugestię, że osoba, która dba o swoje zdrowie powinna kategorycznie zrezygnować z alkoholu. Nie jest to jednak do końca prawda. Weźmy chociażby pod uwagę wino czerwone, które zawiera dużo polifenoli, wspierających naczynia krwionośne. Regularna lampka wina jest więc jak najbardziej wskazana.
Olej kokosowy, olej z lnu, olej z dyni ... Tego typy produkty są często wykorzystywane przez osoby na dietach. Mają one jednak swoje wady, np. olej lniany podczas podgrzewania, ze względu na duże ilości kwasów nienasyconych, staje się wręcz trujący.
Warto pamiętać, że niektóre oleje powinny być spożywane jedynie na surowo.
Wiele osób, które za wszelką cenę chce pozbyć się zbędnych kilogramów, wybiera beztłuszczowe potrawy - co w konsekwencji może okazać się złym podejściem, bo te produkty mogą być jeszcze bardziej kaloryczne. Jeśli zabierzesz ze swojej diety tłuszcz, Twój organizm będzie chciał go zastąpić czymś innym. Ponadto, beztłuszczowe produkty spożywcze zawierają mniej witamin i pożytecznych składników.
Na przykład, wszystkie produkty mleczne zawierają witaminy rozpuszczone w tłuszczach: D, E, A i K. Brak tłuszczu oznacza brak tych witamin.
Jedzenie marchewek sprawia, że lepiej widzimy. Pływanie po jedzeniu powoduje skurcze. Powinieneś pić osiem szklanek wody dziennie. Żywność ekologiczna jest bardziej wartościowa i wolna od pestycydów.
Nie, nie, nie… !
Z pewnością nie raz słyszeliście takie i inne ciekawostki na temat zdrowego jedzenia i nie tylko. Zastanawiałeś się kiedykolwiek ile z nich jest prawdziwych, a które to tylko mity? Czas najwyższy wyjaśnić te nieporozumienia i nieścisłości przekazywane przez lata, a nawet wieki.
Oto lista 15 mitów na temat jedzenia:
#1 Mleko wzmacnia kości
liz west/flickr
Koncerny sprzedające mleko bardzo skorzystały z informacji, że mleko wzmacnia kości. Instytut Zdrowia zaleca dzieciom picie trzech szklanek mleka dziennie aby zapewnić ciału dawkę wapnia i witaminy D. Jednakże badania wykazały, że nie ma wcale powiązania między piciem większej ilości mleka, a mniejszą łamliwością kości.
#2 Żywność ekologiczna nie zawiera pestycydów i jest pożywniejsza
Żywność ekologiczna oczywiście zawiera pestycydy i niekoniecznie jest pożywniejsza. Rolnicy którzy uprawiają zdrową żywność często używają naturalnych chemikalii, które również zawierają pestycydy i niekiedy bywają gorsze dla środowiska od syntetycznych. Badania również wykazują, że żywność ekologiczna wcale nie posiada więcej pożywnych składników.
#3 Można jeść jedzenie podniesione w ciągu 5 sekund z podłogi
Flickr / Rubbermaid Products
Nie ma nic gorszego niż upuszczenie ulubionego smakołyka na podłogę. Jednak jeżeli się go podniesie w ciągu 5 sekund to wszystko będzie w porządku prawda?
Zasada 5 sekund nie ma prawa istnienia. Bakterie mogą zaatakować jedzenie w ciągu paru milisekund. Testy wykazały, że mokre jedzenie bardziej przyciąga bakterie niż suchy prowiant. Wszystko jednak zależy od czystości podłoża na które spadną.
#4 Związek chemiczny tryptofan w indykach powoduje senność
Bev Currie/Flickr
Kto nie lubi zdrzemnąć się na chwilę po dobrym obiedzie? W końcu indyki zawierają tryptofan - aminokwas, który jest składnikiem chemicznego procesu w mózgu pozwalającego się zrelaksować.
Jednak nie tylko indyki zawierają tryptofan. Ser żółty zawiera go znacznie więcej jednak po zjedzeniu sera wcale nie nachodzi nas senność.
Eksperci twierdzą, że to raczej alkohol i ilość jedzenia powoduje, że po większych obiadach jesteśmy senni.
#5 Jedno jabłko dziennie pozwala uniknąć lekarzy
Jabłka są napakowane witaminą C oraz błonnikiem. Oba te elementy są ważne dla zdrowego trybu życia jednak jest wiele innych, których w jabłkach nie ma.
Dodatkowo jeżeli jakaś bakteria lub wirus dostanie się do Twojego ciała to niestety jabłka nie pomogą.
#6 Picie kawy hamuje wzrost
Thinkstockphotos
Badania nie potwierdzają zależności pomiędzy spożywaniem kofeiny a wzrostem kości u dzieci. W przypadku dorosłych spożywanie kofeiny owszem hamuje pochłanianie wapnia przez kości ale w naprawdę nikłym stopniu. Wystarczy łyżeczka mleka aby zniwelować działanie filiżanki kawy.
#7 Jedzenie lodów może pogłębić przeziębienie
Fot. Istockphoto.com
Jeżeli leżysz przeziębiony w łóżku to spokojnie możesz sobie pozwolić na gałkę lodów, albo dwie. Lekarze stwierdzili, że spożywanie zimnych lodów nie tylko nie szkodzi ale nawet może pomóc złagodzić ból gardła oraz dostarcza kalorii gdy nie możemy zbytnio jeść.
#8 Cukier i czekolada to afrodyzjaki
Fot. Alina Gajdamowicz / Agencja Gazeta
W połowie XIX wieku zanim odkryto cukrzycę, cukier był znany z tego, że rozpala pożądanie u kobiet i mężczyzn. Niestety "cukrowe podniecenie" opadło gdy badania wykazały, że ani on ani czekolada ani żaden inny produkt nie podnosi potencji.
#9 Krew zmienia kolor na niebieski z braku tlenu
Krew / Shutterstock
Krew nigdy nie zmienia się na kolor niebieski! Staje się ciemno czerwona pod wpływem braku tlenu. Wygląda na niebieską tylko dlatego, że widzimy ją przez kilka warstw tkanek, które filtrują kolor.
#10 Błona dziewicza to warstwa tkanki w pełni blokująca dostęp do waginy
Fot. Maksim Shmeljov/ Shuttersto ck.com
Nieprawda.
Błona dziewicza to cienka membrana, która tylko częściowo blokuje dostęp do wnętrza waginy. Zdarza się nawet, że niektóre kobiety rodzą się bez niej.
Dodatkowo wiele czynności poza seksem jest w stanie ją uszkodzić m.in. regularne ćwiczenia fizyczne, a nawet wkładanie tamponu.
#11 Jedzenie marchewek gwarantuje widzenie w ciemności
Marchewki zawierają witaminę A, która jest niezbędna dla naszego zdrowia i poprawia wzrok, jednak jedzenie mnóstwa marchewek nie zapewni nam supermocy.
Ten mit został zapoczątkowany podczas drugiej wojny światowej gdy Brytyjczycy chcieli zataić istnienie specjalnych radarów pozwalających im na dokładne bombardowanie celów nocą.
#12 Włosy i paznokcie rosną po śmierci
Włosy oraz paznokcie wcale nie rosną po śmierci. Kurczy się i wysycha natomiast skóra która ściągając się powoduje wrażenie jakby włosy i paznokcie stawały się dłuższe.
#13 Z wiekiem nie wytwarzamy nowych komórek mózgowych
Nikt nie rodzi się z wszystkimi komórkami mózgowymi naraz. Istnieje wiele dowodów na to, że mózg człowieka kontynuuje produkcje komórek w niektórych rejonach podczas dojrzewania. Ten proces nazywany jest neurogenezą.
#14 Potrzeba 7 lat aby strawić gumę do żucia
Shutterstock
Nieprawda!
Guma do żucia w większości składa się z substancji, których nasze ciało nie jest w stanie strawić. Jednakże przez to po jakimś czasie jest wydalana razem z innymi zjedzonymi rzeczami, które nasz organizm chce się pozbyć. Problem może się zacząć jeżeli guma zostanie połknięta z innymi nietrawionymi przedmiotami.
#15 Narkotyki powodują dziury w mózgu
źródło: Thinkstock
To oczywiste, że narkotyki nie są dobre dla ciała ludzkiego. Niektóre z nich potrafią nieco zmienić strukturę ludzkiego mózgu jednak żaden z nich nie zamieni zdrowego mózgu w ser szwajcarski.