Choroby układu krążenia są jedną z głównych przyczyn zgonów.
Za to odpowiedzialna jest miażdżyca. Zatkane naczynia, które zaburzają przepływ krwi zwiększają ryzyko udaru i zawału serca. Kolejnymi czynnikami wpływającymi na zwiększenie zachorowalności jest stres, brak ruchu czy niezdrowa dieta.
Niewielkie zmiany w codziennej diecie mogą nie tylko pozytywnie wpłynąć na zdrowie, ale również znacznie zminimalizować ryzyko chorób układu krążenia. Tak więc od dziś w twojej diecie nie powinno zabraknąć tych produktów:
#1 Łosoś
Łosoś jest bardzo dobry dla naszego serca ze względu na wysoką zawartość zdrowych kwasów tłuszczowych. Przyczyniają się one do obniżenia poziomu cholesterolu, triglicerydów i łagodzą delikatne stany zapalne. Podobnie jest w przypadku tuńczyka, makreli i śledzi.
#2 Sok pomarańczowy
Szklanka czystego soku pomarańczowego jest pełna antyoksydantów, które wspierają naczynia krwionośne. Pyszny sok również obniża ciśnienie krwi. Zaledwie dwie szklanki dziennie wystarczą, by zaspokoić zapotrzebowanie na witaminę C i odczuć dobroczynne właściwości.
#3 Kawa
Badania wykazały, że spożywanie kawy może obniżyć ryzyko zawału serca o 20 procent. Najlepsze efekty są odczuwalne pijąc dwie filiżanki dziennie. Należy jednak pamiętać, że mamy tutaj na myśli świeżo parzoną kawę. Jednak nadmierne spożywanie również może mieć negatywny wpływ na żołądek, a dodatkowo kawa wypłukuje witaminy z naszego organizmu.
#4 Orzechy
Orzechy są zdrowe i to wiadomo już od dawna. Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 i tłuszczów jednonienasyconych sprawia, że poziom cholesterolu znacznie się obniża. Poprawiają również pamięć i koncentrację, a także pozytywnie wpływają na stawy. Są pyszne, a garść orzechów dziennie w zupełności wystarczy.
#5 Kaki
Mało popularny owoc zdobywa coraz więcej zwolenników. Bardzo słusznie, bo jest bogaty w błonnik i sterole pomagające obniżyć poziom cholesterolu. Idealny jako dżem lub składnik sałatki.
#6 Kurkuma
Kurkuma zawiera kurkuminę, która ma wiele pozytywnych właściwości. Przyprawa pomaga zmniejszyć odkładanie tłuszczu i stan zapalny w tkance. Kurkuma to pyszny dodatek do posiłku, alternatywnie, można zaparzyć herbatę z przyprawą.
#7 Zielona herbata
Od dawna znana ze swoich właściwości uspokajających I stymulujących. Zawarte w zielonej herbacie przeciwutleniacze zmniejszają wchłanianie cholesterolu i wspomagają metabolizm.
#8 Arbuz
Przepyszny owoc rozszerza naczynia krwionośne poprzez stymulację produkcji tlenku azotu. No i nic tak nie gasi pragnienia jak arbuz!
#9 Mąka razowa
Razowa żywność pomaga walczyć z wysokim cholesterolem. Zawartość błonnika zapobiega odkładaniu się cholesterolu w tętnicach i zmniejsza jego wchłanianie. Najlepszym źródłem jest pieczywo, brązowy ryż i płatki owsiane.
#10 Ser
Ser często ma złą reputację jeśli chodzi o pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Jednak wszystko spożywane w nadmiarze może szkodzić. Odpowiednia ilość sera w diecie pomaga obniżyć ciśnienie krwi i zredukować cholesterol.
#11 Algi
Choć niezbyt zachęcający product, to jednak lista pozytywów jest imponująca. Algi są bogate w minerały, witaminy, białka, przeciwutleniacze i karotenoidy. Regularne spożywanie alg pomaga regulować ciśnienie krwi, rozszerza naczynia krwionośne i poprawia krążenie. Dzięki nim poziom cholesterolu może obniżyć się nawet o 5 procent.
#12 Żurawina
Żurawina jest smacznym źródłem potasu. Picie niesłodzonego soku z żurawiny regularnie wpływa na zwiększenie ilości dobrego cholesterolu we krwi. Z kolei regularne spożywanie dwóch szklanek dziennie zmniejsza ryzyko zawału aż o 40 procent!
#13 Cynamon
Cynamon nie tylko doskonale dodaje smaku potrawom, ale również świetnie sobie radzi w walce z cholesterolem. Zapobiega złogom w naczyniach krwionośnych i regularne spożywanie niewielkich ilości przynosi wyraźnie zauważalne efekty.
#14 Granat
Granaty są pełne fitochemikaliów, które stymulują produkcję tlenku azotu, więc krążenie poprawia się w bardzo naturalny sposób.
#15 Szpinak
Nie tylko doskonały dla mięśniaków jak Popeye. Szpinak pomaga usuwać złogi w tętnicach i obniża ciśnienie krwi. Wysoka zawartość potasu i kwasu foliowego zmniejsza ryzyko zawału i wspomaga tkankę mięśniową.
#16 Oliwa z oliwek
Włosi i Grecy doskonale znają dobroczynne działanie oliwy z oliwek na nasze zdrowie. Tłoczona na zimno dostarcza organizmowi zdrowych tłuszczy i obniża poziom cholesterolu, co przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zawału serca o 41 procent.
#17 Brokuły
Zielone warzywa bogate są w witaminę K, obniżają poziom cholesterol oraz pozytywnie wpływają na ciśnienie krwi.
#18 Awokado
Zawarte w awokado zdrowe tłuszcze równoważą dobry i zły cholesterol, co ma zasadnicze znaczenie dla naszego zdrowia.
#19 Szparagi
Składniki zawarte w szparagach pomagają usuwać zatory żylne i hamują stany zapalne.