Zdrowe śniadanie – deser z chia i figą
Zdrowe śniadanie to podstawa dobrej diety. Ten przepis na pyszny deserek z chia i figą, to danie idealne. Pomoże regulować poziom cukru we krwi, obniży poziom cholesterolu i spali zbędne kilogramy. No i jest przepyszne!

Dlaczego warto jeść chia?
Nasiona Chia na śniadanie to najlepsze pożywienie o tej porze, jakie możesz sobie wymyślić.
Ten składnik jest bardzo zdrowy i dba o metabolizm oraz odporność.
Ponadto ma właściwości odchudzające i pomaga stopić tłuszcz z brzucha i nadmiar tłuszczu tkwiący w ciele.
Nasiona chia zapewniają omega-3 i omega-6 w dużych dawkach i mają więcej wapnia niż mleko i inne produkty mleczne. Ponownie, nasiona chia mogą pomóc w prawidłowym działaniu serca i zapewnić wiele korzyści przeciwutleniających i przeciwzapalnych.
Nasiona Chia są zalecane dla osób z zapaleniem stawów, a także obniżają poziom cholesterolu.

Składniki:
- 400 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki nasion goi
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki musli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 4 łyżki nasion chi
- 2 figi
Sposób przygotowania:
- Jogurt grecki wymieszaj z miodem i nasionami chia.
- Figi pokrój w plasterki i wstaw do słoiczka dociskają je do ścianek.
- Wlej jogurt do słoiczków i wstaw na całą noc do lodówki.
- Wierzchnią część deserów udekoruj pokrojoną w kosteczkę figą, musli i nasionami goi.

Właściwości nasion chia:
Nasiona chia to nic innego jak szałwia hiszpańska. Na pewno ie raz słyszałeś, że jest to jeden z tak zwanych ,,superproduktów”. Dlaczego zyskały taki tytuł? Zapewne ze względu na wysoką zawartość witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Ale to jednak nie wszystko!
Szałwia hiszpańska to bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Nasiona chia doskonale wpływają na nasze samopoczucie i energię w ciągu dnia, a dokładniej sprawiają, że:
- jesteś bardziej wydajny fizycznie i psychicznie
- obniżysz poziom cukru we krwi
- nie będziesz miał ochoty podjadać
- Twój organizm oczyści się z toksyn
- nie będziesz cierpiał na zaparcia