×

17 dań z całego świata, które ludzie przygotowują, gdy są chorzy. Znajdą się nawet tosty!

Różni ludzie na całym świecie przygotowują różne dania, kiedy są chorzy. W Polsce jest to rosół, w Rosji barszcz, a rybny kleik to lekarstwo na dolegliwości zdrowotne w Singapurze.

Oto 17 dań z całego świata, które ludzie przygotowują, gdy są chorzy:

#1 Indie: Idlis

Produkt śniadaniowy bogaty w białko i błonnik pokarmowy, idli są zrobione z miękkiego ciasta, które stworzone jest z ryżu.

Można je jeść z cukrem i twarogiem, kiedy jest się chorym. Inni wolą jeść je bez dodatków lub w akompaniamencie z „rasam”, zupą na bazie tamaryndowca.

#2 Filipiny: Zupa Arroz Caldo

Na Filipinach jada się Arroz Caldo, gdy tylko zaczyna doskwierać choroba. Zupa jest znana ze swoich właściwości leczniczych ze względu na dużą zawartość imbiru.

#3 Finlandia: Jagody

Podobnie jak ich bliska kuzynka borówka, jagody są wypełnione przeciwutleniaczami. Według Finów, jagody są naturalnym źródłem odświeżenia i zdrowia. Owoce te są spożywane na różne sposoby, na przykład w zupach lub napojach.

#4 USA: Zupa z kurczaka z kluskami

Obfite miseczki wypełnione wywarem z kurczaka i makaronem są doskonałym daniem leczniczym. Gorąca potrawa doskonale rozgrzewa, dodaje energii. Jest idealna na zatkany nos, co sprawia, że stosowana jest jako naturalna kuracja.

#5 Japonia: Okayu

Danie zrobione na bazie ryżu na wodzie wydaje się wszechobecnym posiłkiem w Azji Wschodniej. Ponieważ potrawa ta wyjątkowo lekka i słodka, często dodaje się do niej marynowane śliwki. To danie stymuluje apetyt i jest idealne dla osób mających do czynienia z problemami trawiennymi.

#6 Włochy: Pastina

Kiedy zachorują, Włosi decydują się jeść delikatne i mało przyprawione jedzenie. Pastina, czyli miniaturowy makaron posiada różne kształty i jest gotowany w garnku wypełnionym bulionem. Często do zupy dodawana jest oliwa z oliwek, parmezan lub kurczak, aby dodać smaku.

#7 Fidżi: Rourou

Na Fidżi rośliny liściaste są doskonałym źródłem składników odżywczych w trakcie choroby. Rourou, tradycyjne danie, to duszone, rodzime liście taro w mleku kokosowym. Posiłek ten jest bogaty w błonnik i prosty w wykonaniu.

#8 Singapur: „Rybny kleik”

Do kleiku ryżowego dodawana jest ryba, sojowy i pieprz. To nie wszystko, zdrowa dawka imbiru nie tylko dodaje smaku, lecz także pomaga w trakcie bólu gardła.

#9 Pakistan: Khichdi

Khichdi, kombinacja białego ryżu i soczewicy, to wypróbowany i doskonały posiłek w trakcie choroby. Dla dodania smaku, wierzch potrawy polewa się masłem klarowanym. Często dodawane są również warzywa, takie jak kalafior, ziemniaki lub groszki zielone, aby dodać choremu ciału witamin.

#10 Norwegia: Zupa kalafiora

Norweska zupa kalafiorowa jest nie tylko łatwa w przygotowaniu i pyszna, ale posiada doskonałe właściwości odżywcze. To nie wszystkie jej zalety, smakuje także małym dzieciom. Kalafior jest świetny dla zdrowia układu pokarmowego, ponieważ jest bogaty w błonnik i beta-karoten.

#11 Rosja: Barszcz

Ta zupa to postawa leczenia dla praktycznie wszystkich chorych ludzi Europy Wschodniej. Zupa zawiera przede wszystkim buraki, które posiadają znakomite właściwości odżywcze.

Chociaż przepisy kulinarne różnią się w zależności od szefa kuchni, prawie wszystkie wersje tej potrawy zawierają warzywa, takie jak kapusta, cebula i czosnek. Połączenie tych produktów czyni barszcz bogatym w przeciwutleniacze i witaminę C.

#12 Węgry: Czosnkowy miód

Prosta mieszanka surowego czosnku i miodu jest tym, co Węgrzy uważają za najlepsze lekarstwo podczas choroby. Ząbki czosnku powinny zostać rozdrobnione na pastę i wymieszany z dobrej jakości miodem.

#13 Chiny: Zupa z kluskami

Makaronowe danie jest łatwe do strawienia, jeśli makaron gotowane wystarczająco długo. Choć istnieje wiele odmian, zupa makaronowa często zawiera smalec i pomidory w celu uzyskania dodatkowego smaku.

#14 Afryka Południowa: spalony tost z Marmite

Kromka lekko zwęglonego chleba i cienkiej warstwy przyprawy ze słoika wyleczy rozstrój żołądka lub zatrucia pokarmowego. Marmite może nie być ciekawy w smaku, ale jest bogaty w witaminę B i kwas foliowy.

#15 Meksyk: Zupa Albóndigas

Albóndigas, czyli klopsiki, są gwiazdą tej pikantnej zupy. Danie to otrzymuje swój charakterystyczny smak od obfitych garści pociętej mięty i innych aromatycznych ziół, które są wrzucone do lekkiej bulionu. Mięta, zioła i mięso to trio doskonałe na chorobę wśród Meksykanów.

#16 Korea Południowa: Samgyetang

Samgyetang to wersja zupy z kurczaka pochodząca z Korei Południowej. Gwiazdą posiłku jest zdecydowanie mały kurczak podawany w całości, który zwykle jest nadziewany lepkim ryżem, żeń-szeniemi czosnkiem.

Koreańczycy często jedzą tę gorącą zupę w trakcie choroby, aby pobudzić organizm i zwiększać wytrzymałość fizyczną.

#17 Tunezja: Gorąca i Pikantna Zupa

W Tunezji najlepszy rodzaj lekarstwa to pikantna i gorąca zupa. Istnieje wiele jej rodzajów, ale z reguły zawiera jęczmień, makarony lub soczewicę.

Ze względu na jej wartości odżywcze,domowa tunezyjska zupa jest uznawana za kurację w trakcie choroby.

 

 

Może Cię zainteresować