Czym jest czerwona plamka w jajku? Wiele osób czuje obrzydzenie, gdy na nią trafi
Większość z nas uwielbia kurze jaja. Nic dziwnego, w końcu nie dość, że są pyszne i można je przyrządzić na wiele sposobów, to jeszcze są zdrowe.

pixabay.com
Każdy miłośnik jajka na pewno chociaż raz spotkał w jajku czerwone krwiste plamki
Czy jest to coś, co może nam zaszkodzić? A może wręcz przeciwnie – nie należy się tego obawiać?
Czerwona plamka nie ma związku ze świeżością jajka
Wiele osób uważa, że jest to zarodek, którego nie zdążyła „wysiedzieć” kura. Jak jednak przekonują specjaliści – jest to bzdura.
Znam na to proste wytłumaczenie. Otóż kura będzie znosiła jaja nawet jeżeli nie ma koguta. W przypadku wolno żyjących kur na wiejskim podwórku, taki zarodek może się przytrafić, jednak nie byłby on zauważalny.
A więc co to jest?
Nic innego, jak skrzepnięta kurza krew. Pojawia się ona przeważnie na powierzchni żółtka. Jest wynikiem pęknięcia drobnych naczyń krwionośnych w jajniku lub jajowodzie kury.
Gdy plamkę widzimy w niedalekiej odległości od żółtka, do krwawienia doszło, gdy komórka jajowa została uwolniona z pęcherzyka
A był on wypełniony specjalnym płynem oraz właśnie naczyniami krwionośnymi.
Jajko formuje się wewnątrz jajnika, a na samym końcu przybiera skorupkę. To właśnie dlatego czerwona plamka zostaje zamknięta i niewidoczna przed zakupem.

Pixabay
Jeżeli Twoje kury często znoszą jajka z czerwonymi plamkami, oznacza to, że mają zbyt mało witaminy A i D. Może to również świadczyć o ich zestresowaniu
Pozostaje zatem pytanie, czy można to jeść?
Jeżeli zjesz krew, nic Ci się nie stanie, ale zawsze możesz spróbować wybrać i usunąć zakrzep jeżeli zobaczysz go w odpowiednim momencie.
I zagadka została rozwiązana! Spodziewałeś się takiej odpowiedzi?