×

Czerwona, biała czy żółta. Która z tych odmian cebuli jest najzdrowsza?

O cebuli można by było powiedzieć wiele dobrego począwszy od wyrazistego smaku, który nadaje pysznym potrawom, a na jej niezwykłych właściwościach kończąc. Właściwościach, które są doceniane zwłaszcza podczas spadków odporności i przeziębień. Jak się jednak okazuje, cebula cebuli nierówna, zwłaszcza, że wyróżniamy co najmniej kilka odmian tego warzywa. Okazuje się, że jedne są mniej, inne „bardziej zdrowe”. Która z nich jest najzdrowsza?

Odmiany cebul. Która z nich jest najzdrowsza?

Cebula występuje w różnych odmianach. Do tych najpopularniejszych zaliczamy cebulę czerwona, cukrową, białą oraz żółtą. Jedna z nich wyróżnia się na tle pozostałych pod względem zdrowotnym. Jak myślisz, która? Chodzi o czerwoną cebulę, co potwierdzają badania opublikowane na łamach czasopisma „Food Research International”. Jej właściwości są niezastąpione!

Czerwona cebula numerem jeden

Czerwona cebula to mało kaloryczne, aczkolwiek dość ciężkostrawne warzywo, co zdaje się być jej jedyną wadą. Przechodząc już do zalet… Czerwona cebula jest bogata w kwercetynę, która jest stosowana w leczeniu alergii. Wykazano również jej właściwości przeciwzapalne. Co ciekawe, przeprowadzono badania, z których wynika, że jej regularne spożywanie zmniejsza ryzyko nowotworu żołądka nawet o 50%!

Tuż obok kwercetyny na uwagę zasługuje wysoka zawartość łatwo przyswajalnej siarki, która wspomaga wytwarzanie cysteiny – kwasu α-amino-β-tiolopropionowego, który bierze udział w wytwarzaniu kolagenu, a także produkcji hormonów oraz ważnych białek. Cysteina wykazuje silne działanie antyoksydacyjne.

Czerwona cebula to również źródło chromu i potasu. Chrom bierze udział w metabolizmie tłuszczy, węglowodanów i białek, a także wpływa na obniżenie poziomu glukozy we krwi. To dlatego czerwona cebula często jest zalecana osobom zmagającym się z cukrzycą. Potas z kolei wpływa na gospodarkę wodną organizmu i pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi.

Mówiąc o czerwonej cebuli nie sposób nie wspomnieć również o witaminach, które w niej znajdziemy. To przede wszystkim witaminy z grupy B będące niezbędnym narzędziem do prawidłowej pracy układu nerwowego, a także witaminy E i C będące silnymi przeciwutleniaczami.

Warto dodać, że najlepiej spożywać czerwoną cebule na surowo, np. jako jeden ze składników sałatek czy surówek.

Źródła: zywienie.abczdrowie.pl, cosdlazdrowia.pl
Fotografie: pixabay.com

Może Cię zainteresować