Kategorie Dieta i odchudzanieOdżywianieZdrowie

Lista produktów, które warto wyeliminować z diety po 40-stce. Przyczyniają się do udaru i miażdżycy

Młodość pozwala na więcej. Tyczyć się to powinno również produktów, które trafiają do naszego żołądka. Jeśli skończyłaś lub skończyłeś 40 lat to najwyższa pora, aby przyjrzeć się swoim codziennym nawykom i wpisać na czarną listę produkty, które w znacznym stopniu mogą szkodzić naszemu zdrowiu. W dłuższej perspektywie czasu mogą prowadzić nawet do udaru lub miażdżycy, co może skończyć się tragicznie.

Lista produktów, które warto wyeliminować z diety po 40-stce

Po 40-stre warto wyeliminować ze swojej diety przede wszystkim tłuszcze trans. Istnieją liczne badania, które potwierdzają, że to właśnie one w znacznej mierze przyczyniają się do rozwoju otyłości, cukrzycy, nowotworów, a zwłaszcza chorób układu sercowo-naczyniowego, do których zaliczamy zator, miażdżycę, udar czy zawał. I choć wiele osób zdaje sobie sprawą z tego, że tłuszcze trans są niezdrowe (uważać na nie powinny zwłaszcza osoby po 40. roku życia),  nie każdy wie, jakie produkty je zawierają. Do tego grona możemy zaliczyć: dania mrożone, dania smażone, smarowidła do pieczywa, chipsy, krakersy, paluszki, ciasta, ciasteczka, zupy, sosy czy wyroby garmażeryjne.

Lista produktów, które warto wyeliminować z diety po 40-stce. Przyczyniają się do udaru i miażdżycy
Flickr

Na liście produktów, których powinniśmy unikać po 40. roku życia, znajduje się również sód, która może prowadzić do problemów układu sercowo-naczyniowego. Warto więc kontrolować dzienne spożycie soli – 1 g sodu odpowiada około 2,5 g soli. Według WHO, dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 gramów, natomiast do celów znakowania żywności wartość referencyjna spożycia soli wynosi 6 g/osobę/dzień.

Nie powinno być dla nikogo zaskoczeniem, że na tej czarnej liście znajdują się również cukry. Cukry, na które powinniśmy zdecydowanie bardziej uważać po 40. roku życia. Mogą one zaburzać wydzielanie insuliny, co zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Ponadto jeśli „objadasz się słodki”, musisz liczyć się z tym, że niedługo będziesz cierpieć z powodu nadwagi i otyłości.

Lista produktów, które warto wyeliminować z diety po 40-stce. Przyczyniają się do udaru i miażdżycy
Flickr

Kolejną pozycją jest glin(aluminium) „skrywający się” pod symbolami E 554, E 559, E 541. Znajdziesz go w folii do pieczenia, puszkach na napoje, kosmetykach, naczyniach czy konserwantach do żywności. Nadmiar gliny może powodować problemy z układem krążenia, wątrobą czy sercem.

Dlaczego po 40.?

Wymienione wyżej produkty (składniki) są szkodliwe bez względu na wiek, zwłaszcza, kiedy przyjmujemy je w większych ilościach. Nie mniej jednak wraz z upływem lat – 40-stka jest tutaj granicą umowną – organizm coraz wolniej i słabiej radzi sobie z pozbywaniem się szkodliwych substancji, przez co już przy mniejszych dawkach mogą odciskać na naszym zdrowiu większe piętno.

Pamiętaj, zdrowie ma się tylko jedno…

Źródła:
Fotografie: pixabay.com