×

Jak długo trawią się różne produkty spożywcze i dlaczego warto mieć taką wiedzę?

Co jadłeś pół godziny temu? Pewnie już nawet nie pamiętasz, a jak się okazuje, Twój organizm owszem. Jak wielokrotnie mówiono, jesteśmy tym, co jemy. Oczywiście, dokładny czas trawienia zależy od zdrowia fizycznego danej osoby, metabolizmu, wieku, a nawet płci, ale ogólnie rzecz biorąc, niektóre pokarmy przejdą przez Ciebie w krótkim czasie, podczas gdy inne będą wędrować przez nieco dłuższy czas. Więc jaki jest czas trawienia się pokarmu?

Czas trawienia się pokarmu to procedura, w której jedzenie rozpada się na drobne cząstki, które przenikają przez układ jelitowy do krwiobiegu. Ważne jest, by zrozumieć czas trawienia, aby schudnąć lub utrzymać wagę, którą już osiągnąłeś.

Szybki czas trawienia się pokarmu

Jeśli spożywasz dużo szybko trawiących się pokarmów, możesz odkryć, że jesz dużo więcej niż powinieneś, ponieważ bardzo szybko ponownie czujesz się głodny. Ten rodzaj pożywienia daje szybki zastrzyk energii – innymi słowy – skok poziomu glukozy. Podczas gdy zastrzyk energii brzmi dobrze, jednak Twoje ciało jest zalane glukozą i zamienia się w tłuszcz.

Wolny czas trawienia się pokarmu

Wolno trawiący się pokarm znacznie wolniej podnosi poziom cukru we krwi, dając bardziej stabilną i zrównoważoną energię. Ale jeśli jesz tylko bardzo wolno trawiący pokarm, cały czas działasz na system trawienny i może to być trudne dla Twojego ciała.

Specjaliści sugerują, by nie mieszać szybkich i powolnych rodzajów jedzenia w jednym posiłku, ponieważ trawienie jeszcze się nie skończyło, a więc nie przeciążasz żołądka.

Najlepszy czas na przetwarzanie żywności zawierającej składniki o różnych czasach trawienia przypada na obiad, kiedy układ trawienny jest najbardziej aktywny. Posiłki na śniadanie i kolację powinny być prostsze i najlepiej składające się z produktów, które są szybko trawione, dzięki czemu otrzymasz zastrzyk energii wkrótce po śniadaniu i pozwolisz żołądkowi odpocząć w nocy. 

Czas trawienia się pokarmu – Poznaj listę posiłków i dowiedz się, który z nich trawi się długo, a który najkrócej!

#1 Woda
Woda natychmiast przechodzi do jelit

#2 Sok owocowy lub z warzyw
Czas trawienia wynosi do 20 minut

#3 Surowe warzywa
Od 30 do 40 minut

#4 Gotowane warzywa
Około 40 minut

#5 Ryba
Od 45 do 60 minut

#6 Sałatka z oliwą
Do godziny czasu

#7 Warzywa skrobiowe
Niestety, ale od 1,5 do aż 2 godzin

#8 Ziarna
Czas trawienia może wydłużyć się nawet do 2 godzin

#9 Produkty mleczne
2 godziny

#10 Orzechy
Czas trawienia wynosi nawet do 3 godzin

#11 Kurczak
Od 1,5 do 2 godzin!

#12 Wołowina
Do 3 godzin

#13 Baranina
Do aż 4 godzin

#14 Wieprzowina
Aż 5 godzin!