×

Wspomaga terapię nowotworowe i wzmacnia odporność. Czym jest „czarny słoik”?

O odporność należy dbać nie tylko w sezonie jesienno-zimowym, ale przez cały rok. Najlepszym sposobem na to jest odpowiednia dieta bogata w antyoksydanty. Gdzie znajdziemy te składniki i jak wprowadzić je do naszego jadłospisu? Najlepszym sposobem będzie sporządzenie „czarnego słoika”.

Prozdrowotne działanie czarnuszki

Aby choroby i infekcje trzymały się od nas z daleka przez cały rok warto wzbogacić swoją dietę w prozdrowotne produkty. Jednym z nich jest czarnuszka zwana także czarnym kminkiem. Zawiera bowiem wiele drogocennych składników a jej korzystny wpływ na zdrowie został udowodniony naukowo. Substancje, które zawiera to m.in. witaminy z grupy B, A, E C oraz liczne związki mineralne takie jak cynk, magnez, wapń, selen, żelazo i potas.

Dzięki tym składnikom czarnuszka wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze jak również wspomaga gospodarkę hormonalną organizmu. Olej z czarnuszki wpływa pozytywnie na nerki i wątrobę. Przez wielu specjalistów czarnuszka uważana jest za naturalny antybiotyk, gdyż hamuje rozwój patogenów w tym różnego rodzaju grzybów np. Candida Albicans.

Czarnuszka reguluje również poziom cukru we krwi i wspomaga pracę trzustki. Wzmacnia naturalne mechanizmy obronne organizmu, dzięki czemu pozytywnie wpływa na nasz układ odpornościowy. Naukowcy wykazali również korzystne działanie czarnuszki na ośrodkowy układ nerwowy, co może wskazywać na jej właściwości antydepresyjne. Ponadto wspomaga procesy myślowe, koncentrację, zapamiętywanie i uczenie się.

Regularne spożywanie oleju z czarnuszki przez około 2 tygodnie zmniejsza wrażliwość błony śluzowej nosa dzięki czemu pomaga w leczeniu alergii oraz infekcji. Nasiona czarnuszki szczególnie polecane są osobom cierpiącym na atopowe zapalenie skóry lub łuszczycę, a także trądzik młodzieńczy, gdyż wyciąg z nasion czarnuszki przyśpiesza gojenie się ran i zmniejsza stan zapalny skóry.

Dzięki swoim licznym, zdrowotnym właściwością wspomaga terapie nowotworowe i powstawanie nowych komórek rakowych.

Jak przygotować „czarny słoik” czyli leczniczy wyciąg z czarnuszki

źródło: instagram/popielarzewa_odkuchni

źródło: instagram/popielarzewa_odkuchni

Składniki:

– 10 dag nasion czarnuszki,
– 2 gwiazdki anyżu,
– 10 dag miodu,
– 10 goździków.

Dodatkowo słoik do przechowywania.

Przygotowanie:

Suche składniki czyli czarnuszkę, anyż i goździki należy dokładnie zmielić w młynku i wsypać do słoika. Następnie dodajemy miód i dokładnie wszystko ze sobą mieszamy, aż składniki się połączą i stworzą jednolitą masę. Tak przygotowany preparat przechowujemy w lodówce. Aby zobaczyć korzystne efekty zaleca się spożywanie jednej łyżeczki mikstury trzy razy w tygodniu.

Może Cię zainteresować