×

10 powodów, dla których warto sięgać po czarny sezam nazywany niegdyś “przyprawą bogów”

Czy kiedykolwiek miałeś okazję spożywać czarny sezam? Jeśli nie, bardzo możliwe, że po przeczytaniu poniższych punktów, wkrótce po niego sięgniesz. Ciężko przejść bowiem obok jego właściwości i zastosowania obojętnie!

Kilka słów o czarnym sezamie

Czarny sezam nie bez powodu był nazywany jeszcze w starożytności „przyprawą bogów”. Legendy głosiły, że napar z czarnych nasion pili sami stwórcy świata. Nie ma się więc co dziwić, że powszechnie był uważany za jeden z najcenniejszych dodatków do wielu różnych potraw.

Czarne nasiona sezamu mają zbawienne właściwości dla nerek i wątroby w przeciwieństwie do białego sezamu, który doskonale nawilża skórę. Czarny sezam jest stosowany w zwalczaniu siwych włosów, przeciwdziała wypadaniu włosów, hamuje wzrost komórek rakowych skóry, wspomaga odchudzanie, obniża ciśnienie krwi i poprawia płodność. Więcej o tym poniżej…

10 powodów, dla których warto sięgać po czarny sezam

#1 Wspomaga walkę z anemią

Czarne nasiona sezamu znane są z wysokiej zawartości żelaza w porównaniu do innych odmian sezamu. To dlatego tak często są zalecane dla osób zmagających się z anemią.

#2 Ma właściwości przeciwstarzeniowe

Czarne nasiona sezamu są bogate w żelazo i witaminy z grupy B, czyli witaminy, których niedobór może prowadzić do utraty słuchu, przedwczesnego siwienia włosów i pogorszenia pamięci.

#3 Wzmacnia kości

Nasiona sezamu są doskonałym źródłem magnezu, fosforu i wapnia – minerały odpowiedzialne za stan naszych kości. Zaledwie 1 łyżka niełuskanych nasion zawiera co najmniej 88 mg wapnia, a więc więcej niż szklanka mleka. Czarne nasiona sezamu są także bogate w cynk, który ma wpływ na gęstość mineralną kości.

#4 Sprzyja pracy serca

Nasiona sezamu są nasycone substancjami, takimi jak sezamolina i sezamina, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu. W tym miejscu należy również wspomnieć o dużej zawartości magnezu. który pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Prawidłowe ciśnienie krwi i zdrowy cholesterol to klucz do utrzymania serca w dobrej kondycji.

#5 Zapobiega astmie

Jak już zostało wspomniane, czarne nasiona sezamu dostarczają nam dużych ilości magnezu. Magnezu, który zapobiega skurczowi oskrzeli – głównej przyczynie ograniczenia przepływu powietrza przez drogi oddechowych u chorych z astmą oskrzelową.

#6 Zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów

Nasiona sezamu zawierają związki przeciwnowotworowe, a w tym fitosterole i kwas fitynowy. Czarne nasiona sezamu zawierają najwięcej fitosteroli spośród wszystkich spożywanych nasion.

#7 Chroni wątrobę

Czarne nasiona sezamu zawierają przeciwutleniacze, które pomagają chronić wątrobę przed uszkodzeniem oksydacyjnym.

#8 Poprawia jakość snu

Czarny sezam zawiera minerały (wapń i magnez), które skutecznie redukują poziom stresu. Nasiona sezamu zawierają również aminokwas tryptofan, który wytwarza serotoninę – związek, który jest odpowiedzialny za nasz nastrój i regulację snu.

#9 Łagodzi niestrawność i zaparcia

Czarne nasiona sezamu mają zbawienny wpływ na zaparcia. Tłuszcze zawarte w nasionach mają pozytywnie oddziałują na kondycję jelit, podczas gdy błonnik zapewnia płynne przejście pokarmu przez układ trawienny.

#10 Łagodzi ból stawów

Zawarta w nasionach sezamu miedź pomaga zmniejszyć obrzęk i ból związany z zapaleniem stawów.

Jak spożywać nasiona sezamu?

Czarny sezam powinien być moczony w przegotowanej wodzie przez 2-4 godziny – niektóre źródła podają, że sprzyja to lepszemu przyswajaniu. Dobrym rozwiązaniem jest spożywanie nasion czarnego sezamu bezpośrednio. Oczywiście nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby posypać nim kanapki, sałatki, kaszę ryż, makaron, gotowane warzywa czy nawet zupy.

Kto z Was dodaje nasiona czarnego sezamu do dań? Przekonaliście się już o jego zbawiennych właściwościach?

Źródła: www.1mhealthtips.com
Fotografie: Freepik (miniatura wpisu), pl.freepik.com

Może Cię zainteresować