Brązowy cukier trzcinowy wcale nie jest zdrowszy od białego. Zdziwisz się
Żyjemy w przekonaniu, że brązowy cukier trzcinowy jest zdrowszą alternatywą dla zwykłego białego cukru. Sugerujemy się podobną zasadą jak w przypadku brązowego i białego ryżu. Jednak, w przypadku cukru, brązowy kolor wcale nie oznacza prozdrowotnych właściwości.
Trzcina cukrowa
Brązowy cukier trzcinowy pozyskiwany jest w zasadzie w taki sam sposób, jak biały cukier z trzciny cukrowej lub buraków. Proces jest podobny, więc w tej kwestii nic nie świadczy o tym, że mógłby być bardziej zdrowy.
Oczyszczanie
Swój kolor brązowy cukier trzcinowy zawdzięcza temu, że w przeciwieństwie do białego cukru, nie przechodzi procesu oczyszczania z melasy, lub przechodzi go tylko częściowo. Dlatego jego kolor jest ciemnieszy, a kryształki większe.
Podobieństwa
Niestety, mimo nieco odmiennego procesu produkcji, poziom sacharozy w cukrze brązowym i białym są podobne. Dlatego ani cukrzycy, ani osoby będące na diecie, nie odczują różnicy pomiędzy tymi dwoma gatunkami cukru.
Minerały
Mówi się, że brązowy cukier trzcinowy ma więcej minerałów niż ten biały. Faktycznie, pozostałości molasy zawiera śladowe ilości potasu, wapnia i magnezu, ale są zbyt małe by miały znaczenie. Aby nasz organizm miał z nich jakichś pożytek, musielibyśmy zjeść znaczącą ilość cukru. Co oczywiście wcale nie jest tego warte!
Smak
To jedyne, co przemawia za korzystaniem z brązowego cukru trzcinowego. Jest bardziej karmelowy, a jego większe kryształki dobrze sprawdzają się także jako posypka deserów, czy owoców. Także przez rozmiar kryształków, brązowy cukier rozpuszcza się dłużej, niż biały cukier.
Prawda jest taka, że żaden z cukrów nie jest zdrowy. Lepiej zastąpić go naturalnym miodem!