×

Brązowy cukier trzcinowy wcale nie jest zdrowszy od białego. Zdziwisz się

Żyjemy w przekonaniu, że brązowy cukier trzcinowy jest zdrowszą alternatywą dla zwykłego białego cukru. Sugerujemy się podobną zasadą jak w przypadku brązowego i białego ryżu. Jednak, w przypadku cukru, brązowy kolor wcale nie oznacza prozdrowotnych właściwości.

Źródło: Freepik

Źródło: Freepik

Trzcina cukrowa

Brązowy cukier trzcinowy pozyskiwany jest w zasadzie w taki sam sposób, jak biały cukier z trzciny cukrowej lub buraków. Proces jest podobny, więc w tej kwestii nic nie świadczy o tym, że mógłby być bardziej zdrowy.

Oczyszczanie

Swój kolor brązowy cukier trzcinowy zawdzięcza temu, że w przeciwieństwie do białego cukru, nie przechodzi procesu oczyszczania z melasy, lub przechodzi go tylko częściowo. Dlatego jego kolor jest ciemnieszy, a kryształki większe.

Podobieństwa

Niestety, mimo nieco odmiennego procesu produkcji, poziom sacharozy w cukrze brązowym i białym są podobne. Dlatego ani cukrzycy, ani osoby będące na diecie, nie odczują różnicy pomiędzy tymi dwoma gatunkami cukru.

Źródło: Freepik

Źródło: Freepik

Minerały

Mówi się, że brązowy cukier trzcinowy ma więcej minerałów niż ten biały. Faktycznie, pozostałości molasy zawiera śladowe ilości potasu, wapnia i magnezu, ale są zbyt małe by miały znaczenie. Aby nasz organizm miał z nich jakichś pożytek, musielibyśmy zjeść znaczącą ilość cukru. Co oczywiście wcale nie jest tego warte!

Smak

To jedyne, co przemawia za korzystaniem z brązowego cukru trzcinowego. Jest bardziej karmelowy, a jego większe kryształki dobrze sprawdzają się także jako posypka deserów, czy owoców. Także przez rozmiar kryształków, brązowy cukier rozpuszcza się dłużej, niż biały cukier.

Prawda jest taka, że żaden z cukrów nie jest zdrowy. Lepiej zastąpić go naturalnym miodem!

via GIPHY

 

 

Może Cię zainteresować