Cudowny napój z imbiru – obniża cholesterol, niweluje stan zapalny i wspomaga leczenie raka
Podwyższony poziom cholesterolu oraz rozległe stany zapalne w organizmie to prosta droga do poważnych chorób. Jedną z nich może być nawet nowotwór. Co zrobić, aby uchronić ciało przed tego typu schorzeniami? Mamy na to naturalny sposób – imbir.
Natura obdarzyła nas naprawdę szczodrze. Powinniśmy, więc korzystać z jej dobrodziejstw częściej. Nim medycyna rozwinęła się do obecnego stopnia nasi przodkowie leczyli się tym co mieli pod ręką. Kwiaty, zioła, krzewy wykorzystywali wszystko co tylko mogli. Jak widać wychodziło im to całkiem dobrze. Czemu więc odchodzimy od tych sposobów, skoro są skuteczne, naturalne i tak łatwo dostępne?
Imbir – wspaniałe właściwości lecznicze

źródło: canva
Obecnie używamy go głównie do doprawiania potraw. Imbir ma ostry i bardzo wyrazisty smak, dlatego sprawdza się w roli „wzmacniacza smaku” idealnie. Jednak oprócz walorów smakowych korzeń imbiru można cenić również za jego właściwości lecznicze.
– wspiera układ odpornościowy
– zwiększa wydzielanie śliny oraz soku żołądkowego,
– wspomaga leczenie infekcji,
– przyśpiesza metabolizm,
– rozgrzewa organizm,
– likwiduje wzdęcia,
– niweluje mdłości w czasie chemioterapii,
– działa moczopędnie,
– zmniejsza opuchliznę kończyn,
– obniża poziom cholesterolu LDL (złego),
– łagodzi stan zapalny,
– wspomaga leczenie nowotworowe.
Można by tak wymieniać w nieskończoność. Jeżeli chcemy wykorzystać jego właściwości, można przygotować na jego bazie napój.
Imbir – przepis na leczniczy napój

źródło: canva
Składniki:
– 100 ml gazowanej wody,
– 450 ml wody
– 225 g cukru, może to być również miód,
– łyżeczka soku z limonki,
– łyżeczka soku z cytryny,
– 200 g obranego i startego na tarce imbiru.
Przygotowanie:
Wodę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Do gotujące się wody dodajemy imbiru i gotujemy przez 5 minut. Następnie odstawiamy napar na 20 minut i po upływie tego czasu odcedzamy go przez gazę lub sito. W misce z letnią wodą rozpuszczamy cukier. Mieszamy ze sobą pół kubka wywaru imbirowego z 1/3 szklanki syropu cukrowego i gazowaną wodą. Do smaku dodajemy limonkę i miód.