Kategorie OdżywianieZdrowie

5 codziennych nawyków, którymi nieświadomie niszczymy swoje zdrowie

Żyjąc w ciągłym pośpiechu, często pomijamy z pozoru mało ważne czynności które w całości odpowiadają za utrzymanie naszego zdrowia w dobrej kondycji. Oto 5 naukowo potwierdzonych faktów, które mogą przyczyniać się do pogorszenia się naszego stanu zdrowia.

#1 Częste mycie rąk w gorącej wodzie

5 codziennych nawyków, którymi nieświadomie niszczymy swoje zdrowie
www.pexels.com

Istnieje przekonanie, że gorąca woda znaczenie lepiej radzi sobie z usuwaniem zabrudzeń z naszych rąk. Niestety częste narażanie skóry na wysoką temperaturę może prowadzić do podrażnień skóry, a w rezultacie bardziej narazić nas na różnego rodzaju stany zapalne i grzybicze. Podczas mycia rąk pozbawiamy naszą skórę płaszcza hydrolipodowego, który chroni naszą skórę. Warto więc zachować umiar zarówno z temperaturą wody jak i częstością mycia rąk.

#2 Makijaż na treningu


Kobiety nie chcą tracić czasu na demakijaż przed siłownią, przecież po treningu i tak czeka prysznic. Nasza skóra  musi oddychać, szczególnie podczas intensywnego wysiłku rozszerzają się ujścia mieszków włosowych, rozszerzone pory zatykają się zalegającym makijażem, potem i kurzem.

#3 Telefon w torebce

5 codziennych nawyków, którymi nieświadomie niszczymy swoje zdrowie
www.pexels.com

Mogłoby się wydawać, że torebka jest ładnym i czystym miejscem. Jednak tyle różnych przedmiotów ląduje tam w ciągu dnia, ciężko utrzymać tam więc ład i porządek. Przeciętny telefon jest siedliskiem bakterii, szczególnie kiedy nie czyścimy go często mokrą chusteczką i nie używamy ochronnego etui. Wrzucenie go luzem do torebki czy plecaka nie daje nam żadnej gwarancji na jego ochronę i czystość.

#4 Żywność w temperaturze pokojowej

5 codziennych nawyków, którymi nieświadomie niszczymy swoje zdrowie
źródło: freepick.com

Nie zastanawiamy się na co dzień nad tym jaki wpływ ma temperatura na nasze jedzenie.  Pozostawiamy żywność na stole często na długie godziny, dla zarazków jest to idealne miejsce do namnażania się. Aby temu zapobiec zawsze potrawy mięsne i rybne chowajmy do lodówki.

#5 Mięso i warzywa na jednej desce do krojenia

5 codziennych nawyków, którymi nieświadomie niszczymy swoje zdrowie
cbnasia.org

Krojenie surowego mięsa na jednej desce z warzywami nie jest dobrym pomysłem. Świeże mięso może być skażone salmonellą, najbardziej powszechna przyczyna zatruć pokarmowych. Najlepszym rozwiązaniem jest posiadać dwie osobne deski do krojenia.

Jest wiele zagrożeń, które czekają na nas w miejscach publicznych, w pracy i w domu. Jeśli każdego dnia zwrócimy uwagę na kilka z nich, na pewno unikniemy wielu nieprzyjemności zdrowotnych.

Źródło i fotografie: brightside.me