×

Co jest zdrowsze, białko czy żółtko? Odwieczna zagadka rozwiązana!

Od zawsze nurtuje nas jedno pytanie, a mianowicie, która część jajka, białko czy żółtko, jest zdrowsza? Postaramy się dziś znaleźć odpowiedz tej frapującej zagadki!

Zaleceniem Światowej Organizacji Zdrowia jest, aby spożywać w ciągu tygodnia kilka jajek. Nie jest to niespodzianką, gdyż zawierają one wiele cennych składników odżywczych, w tym witaminy, wapń, żelazo oraz magnez. Jajka wzmacniają także układ kostny i nerwowy. Która część jajka jest jednak cenniejsza dla naszego zdrowia?

 

Co jest zdrowsze – jajko czy żółtko?

Białko:

Jest znacznie mniej kaloryczne niż żółtko i składa się w większości z wody. Białko zawiera również więcej potasu i magnezu. Są jednak pewne minusy: białko nie zawiera tłuszczów i węglowodanów, a także posiada o wiele mniej witamin.

Żółtko:

Żółtko zawiera bardzo zdrowe kwasy tłuszczowe, a także węglowodany. Posiada w swoim składzie więcej żelaza i wapnia niż białko. Żółtko jest także bogate w witaminę D i A, a białko nie posiada ich w ogóle. Co najbardziej zaskakujące, to żółtko ma w sobie więcej białka!

Co więc wybrać?

Jeśli zależy Ci na utrzymaniu idealnej linii możesz postawić na jedzenie samych białek. Jeżeli natomiast zależy Ci na dostarczeniu bogatej gamy składników odżywczych i witamin wybierz całe jajko.

Może Cię zainteresować